Megkongatták a vészharangot: sokkal több vérre van szükség Magyarországon

Megkongatták a vészharangot: sokkal több vérre van szükség Magyarországon

2021. március 3. 16:33

Jó hír: 1000 forintos kalóriautalványt kap véradás után mindenki. Fontos viszont, hogy minél többen legyenek jogosultak rá, mert a szokottnál is nagyobb szükség van véradókra, ráadásul kevesebb a véradóhelyszín - jelezték a Vöröskereszt megyei véradószervezői.

Bármelyik Covid-19 elleni védőoltást kapja, aznap nem, de másnap már vért adhat - mert nem tartalmaznak élő vírust a vakcinák. Ha átesett a fertőzésen, a gyógyulás után két héttel jelentkezhet véradásra - emlékeztetnek rá a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői, akik tapasztalták, hogy sokakat ezek az aggodalmak tartanak vissza a véradástól. Ráadásul a járvány miatt márciusban megyénkben több - más években ebben a hónapban esedékes - iskolai, egyetemi véradás kiesik, ezért kérik a Vöröskereszt önkéntes véradószervezői és munkatársai, hogy aki teheti, adjon vért. Tartsuk szinten a vérkészleteket ezekben a nehéz időkben!

Nőnap és víz világnapja a B24 Galériában

A segítő szándékú embereknek a lakóhelyük közelébe kiköltöző véradásokat ajánlják a Vöröskereszt szervezői, hogy minél kevesebb utazással adhassanak vért. Az önkéntes véradókat tisztelet övezi az év minden napján, különösen most, ezekben a nehéz időkben, és lehetőségeik szerint ezt ki is fejezik a civil szervezet önkéntesei és munkatársai. Debrecenben a B24 Galériában (Batthyány utca 24.) kétszer is alkalmuk lesz a jótettre a donoroknak: március 10-én 14 és 18 óra között a nőket kedves meglepetéssel várják a vöröskeresztesek a nőnapra emlékezve, és minden donor kap kerti párnát ajándékba. Március 22-én ugyanitt a víz világnapjára és a létfontosságú elemre is gondolnak a vöröskeresztesek a véradókkal. Erre a véradásra külön meghívják a fiatalabb korosztály tagjait. Hajdúszoboszlón Póka György festőművész alkotása talál gazdára a hónap utolsó véradásán.

Nagyobb kalóriapénz

A véradásokat továbbra is nagy biztonsággal szervezik meg. Ezek egyike, hogy a véradótérben 5 fő tartózkodhat, így lassabban halad a sor, ezért kérik a véradók türelmét a szervezők. Jó hír viszont, hogy megemelkedett a kalóriapótlásra fordítható utalványon szereplő összeg. A réginek a duplájáért, 1000 forintért vehetnek élelmiszert rajta a donorok. Március végéig még 20 véradásra várják a jelentkezőket a Magyar Vöröskereszt megyei véradószervezői.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27