19 °C Budapest

Miből fogsz megélni, ha leesel lábról?

2017. április 10. 13:31

A munkaképes korú magyar lakosság közel 10 százaléka, 358 ezer ember egészségkárosodással él. Az elmúlt években gyökeresen átalakult a megváltozott munkaképességűek ellátási rendszere Magyarországon, 2014-ben 23 ezer ember esetében állapítottak meg rokkantsági és 7500 főnek rehabilitációs ellátást. Egy váratlan baleset vagy súlyos betegség okozta egészségkárosodás komoly anyagi következményekkel járhat, ami ellen öngondoskodással lehet a legjobban védekezni.

2011-től teljesen átalakult a megváltozott munkaképességűeket segítő állami támogatás rendszere Magyarországon. A lépés elég sok embert érintett. A rendelkezésre álló legfrissebb, 2014-es statisztikák 358 ezer egészségkárosodással élő emberről tudnak Magyarországon. Ez a munkaképes korú lakosság nagyjából 10 százaléka. 2012 és 2014 között közel százezer főt vettek újonnan megváltozott munkaképességűként nyilvántartásba. Az új szabályok alapján két csoportba sorolják az állami segítségre jogosult megváltozott munkaképességű embereket: a rehabilitációs ellátásban részesülőkre és a rokkantsági ellátásban részesülőkre. A két csoportnak más-más összegű állami segítség jár.

Az állami ellátásban részesülők körébe nem egyszerű bekerülni. Egy szakértőkből álló bizottság alapos vizsgálatokat követően dönt az egészségkárosodás mértékéről, és így végső soron az állami ellátás összegéről is. Az átalakulás együtt járt a költségvetéstől segítséget kapók számának drasztikus csökkenésével. 2014-re 23 ezer főre esett vissza az állami rokkantsági támogatásban részesülő új bekerülők száma. 2012 és 2014 között 70 ezer főnek állapítottak meg új rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást.

Attól azonban, hogy valaki jogosult állami ellátásra, anyagi gondjai nem oldódnak meg.

A segítség ugyanis jóval kevesebb is lehet, mint az addigi jövedelem. Az ellátás összegét az ellátásban részesülő átlagjövedelme alapján határozzák meg, de minden kategóriához van egy alsó és egy felső korlát is. Ezeket a korlátokat az úgynevezett alapösszegből számolják ki, amely 2017-ben 96010 forint. Példaként vegyünk két végletes élethelyzetet. A "legenyhébb" esetben az egészségkárosodás nem tartós, a károsult hosszabb-rövidebb rehabilitáció után visszatérhet a munkaerőpiacra. Ezen idő alatt havi 28-38 ezer forint rehabilitációs ellátást kaphat. Ellenben, ha valaki jelentős egészségkárosodást szenved és önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes, akkor a rokkantsági ellátás összege havi 52-144 ezer forint közé esik.

Az állami segítség sok esetben nem elegendő sem a felépülés költségeinek fedezésére, sem tartós egészségkárosodás esetében a megélhetésre. Holott éppen egy ilyen élethelyzetben lenne a leginkább szükség pénzre"

- hívja fel a figyelmet Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője. Sok esetben van is mihez nyúlni, hiszen egyre többen kötnek nyugdíjbiztosítást adójóváírási lehetőséggel, hogy így tegyenek félre nyugdíjas éveikre. Ezek a nyugdíjbiztosítások legalább 40 százalékos egészségkárosodás esetén viszont úgy szolgálatnak, hogy az egyébként a nyugdíjcélra gyűjtött megtakarítást egy összegben kifizetik. Ezzel a kifizetéssel a nyugdíjbiztosítási szerződése megszűnik, meghiúsítva a megtakarítás eredi célját.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem