3 °C Budapest

Sokan többre értékelik az autójukat mint az életüket - Megdöbbentő tények (x)

Pénzcentrum
2007. július 24. 06:10

Sajátos helyzet állt elő a hazai biztosítási piacon, míg sok ügyfél hajlandó több tízezer forintot fizetni casco biztosításra - egyébként helyesen, hogy biztonságban tudja az autóját - , addig az életét biztosító konstrukciókra ezen összegek tizedét is sajnálja havonta. Pedig néhány ezer forintért már több milliós fedezetet biztosíthatunk családunk számára. Így ha velünk a futamidő alatt bármi történik, akkor nem csak az autó javításának terheit vesszük le a vállukról, megélhetésükről is gondoskodunk.

Most sokan gondolhatják azt, hogy a fenti állítások ellentmondanak annak a ténynek, hogy évről évre rekordokat döntenek a hazai biztosítási szektor életbiztosítási díjbevételei. Ez valóban így van, csakhogy ezek az eredmények leginkább a unit-linked konstrukcióknak köszönhetőek, amelyek valójában az ügyfelek befektetési céljait hivatottak kielégíteni, mintsem a kockázatokat mérsékelni.

Az igazság az, hogy míg egyes kombinált életbiztosítási termékek esetében lejáratkor számíthatunk némi bevételre - egyes konstrukcióknál a futamidő alatt is, amennyiben bekövetkezik a biztosítási esemény -, addig más formáknál a lejáratkor sem kapjuk vissza befizetett pénzünket. Ezek után mindenkiben joggal merül fel a kérdés: akkor miért válasszak ilyen terméket? Mielőtt rátérnénk a válasz(ok) kifejtésére, ismerkedjünk meg a konstrukcióval!

Az olyan biztosítási termékeket, amelyek esetében csak akkor teljesít a biztosító, ha a futamidő alatt a biztosított elhalálozik, kockázati életbiztosításoknak nevezzük. A kockázati életbiztosítások lényege, hogy ha velünk szerencsétlenség történi, családunk vagy egy általunk kedvesnek vélt személy (kedvezményezett) megélhetését mégis segítsük. A kockázati életbiztosítás tehát egy nagy fokú felelősségvállalást testesít meg a biztosított oldaláról a kedvezményezettek felé.

Kiknek érdemes biztosítást kötni?
- Akik szeretnék kihasználni az adókedvezményeket
- Akik alacsony díjért magas biztosítási védelmet szeretnének
- Akik egy esetleges tragédia esetén is szeretnének gondoskodni szeretteik jövőjéről
- Akik hitelfelvétel előtt állnak, vagy hitelt törlesztenek

Ez a fajta életbiztosítási konstrukció leginkább a casco biztosításokhoz hasonlítható a nem-élet üzletágban lévő termékek közül. Az is csak akkor "fizet", ha bekövetkezik a káresemény (összetörik az autó). Tehát ha nem történik a járgánnyal semmi, akkor nem teljesít a biztosító sem. Ennek ellenére mégis sokan megkötik a szerződést, mert mi van ha ellopják a frissen lízingelt álomautót.

Ezzel a gondolattal már meg is fogtuk a kockázati életbiztosítások létjogosultságát. Mi van, ha nem csak az autó törik össze, hanem az utas is? Ám a kocsiban okozott kár megtérül, az utasban keletkezett már kevésbé. És akkor mi lesz a családunkkal, szeretteinkkel, ki és hogyan gondoskodik majd róluk? Ki az, aki nem szeretné gyermekei számára ilyenkor is biztosítani az anyagi jólétet?

Bár a kombinált termékek is tartalmaznak kockázati díjrészt, a unit-linked termékek esetében csak marginális a különböző tragédiákra szóló fedezet a tisztán kockázati biztosításokhoz képest. A másik ok, ami a kockázati konstrukciók mellett szól az az, hogy az ilyen típusú védettség olcsóbban elérhető, mert csak egy terméket vásárolunk, nem egy egész csomagot (biztosítás, befektetés stb.).

Kockázati biztosítások esetén tehát egy relatív kisebb rendszeres havi összeg befizetésével is fedezhetjük családunk kiadásait, ha esetleg történne velünk valami baj. Havi 5,000 forintért körülbelül egy 10 millió(!) forintos fedezethez juthatunk (természetesen ez valamelyest módosulhat a futamidő, az életkor és egyéb tényezők hatására), ami kiterjed baleseti halál, betegségek és rokkantság kockázatára is. Egy kockázati életbiztosítást kiegészítő biztosításként is alkalmazhatunk befektetési biztosításaink mellé, valamint jobban kihasználhatjuk a kapcsolódó adókedvezményeket is. Az éppen aktuális jogszabályok szerint, 3,9 millió forintos jövedelemhatárig az életbiztosításra befizetett rendszeres díjak 20 %-át, de legfeljebb évente 100 ezer forintot adókedvezményként vehetünk igénybe. Ez a fenti példa esetében azt jelenti, hogy évi 12 ezer forint adókedvezményhez juthatunk, így évi 48 ezer forintért rendelkezhetünk egy 10 milliós forintos fedezettel.

Egy valamit azonban tartsunk szem előtt, a kockázati konstrukciók közül számtalannal találkozunk a piacon. A biztosítási társaságok, szolgáltatók egyre több termékkel jelennek meg, melyek a kockázatok fedezésének széles skálájára nyújtanak hatékony megoldást. Laikusként szinte lehetetlen a legjobb konstrukciót megtalálni, nem tudunk több száz terméket átnézni, egységes szempontok szerint rendszerezni, a biztosítók hasonló termékei között választani. Felmerül a kérdés, hogy miért fizessünk pl. olyan kockázatok fedezésére, melyek számunkra nem relevánsak, ugyanakkor szükséges, hogy a fedezni kívánt kockázatoknál mindenképpen számíthassunk biztosítónkra. Éppen ezért mielőtt egy biztosítás mellett letesszük a voksunkat - legyen szó akár már meglévő termékeink kiegészítéséről, akár elsődleges kockázatkezelésről - mindenképpen konzultáljunk egy szakemberrel, akinek segítségével optimalizálhatjuk befizetéseinket és a kapcsolódó kedvezményeket is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57