Megtört a varázs - Felrobbant a piac!

Pénzcentrum
2007. február 14. 12:00

Tavaly a biztosítás piac mintegy 830 milliárd forintos díjbevétel ért el. Az életbiztosítási üzletág először előzte meg a nem életbiztosítási piacot. Az élet üzletágat tavaly is az egyszeri díjas termékek röptették a magasba.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, 2006-ban is az egyre élesedő konkurenciaharc mellett a dinamikus, kétszámjegyű növekedés volt jellemző a hazai biztosítási piacra.

A meghatározó társaságok már nem csupán élet- és nemélet-biztosítási termékeket, hanem egyre átfogóbb pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek. Az ügyfelek árérzékenysége is egyre növekszik, ezt a társaságok a szolgáltatási színvonal folyamatos emelésével igyekeztek ellensúlyozni.

Élet területen több változás is történt a szabályozásban: kisebb léptékű rendelet- illetve törvényi változások folyományaként, pl. a biztosító vizsgálja az extrém sportokra köthető biztosítások lehetőségeit (ezeket egy parlamenti rendelet kizárta a tb-ellátás alól), nagyobb léptékben az egyik legnagyobb kihívás a több-biztosítós egészségügyi modellbe való beépülés, a biztosítók részvállalása.

A 2006. szeptember 1-jén hatályba lépett Személyi jövedelemadó törvény kamatadóra vonatkozó módosítása is érintette az életbiztosításokat. Jelen helyzetben a 2006. szeptember 1-jén vagy azt követően megkötött életbiztosítások után bizonyos esetekben 20%-os kamatadót kell fizetni. Az új helyzetben még inkább hangsúly helyeződött a hosszú távú takarékoskodásra, a tíz éves, vagy annál hosszabb tartamú életbiztosítások megkötésére: ez természetesen megmutatkozott a piaci trendek alakulásában is.

A kamatadó bevezetésének kettős hatása van. Egyrészt a bevezetés előtti időszakban jelentősen megugrott az életbiztosítást kötő ügyfelek száma, másrészt a legalább 10 éves tartamú életbiztosítások és legalább 3 éves tartamú nyugdíjbiztosítások szolgáltatása továbbra is kamatadó mentes marad, így az életbiztosítás, mint hosszú távú megtakarítás tovább növelte adóelőnyét a "hagyományos" megtakarítási formákkal - például bankbetéttel, befektetési alapokkal - szemben.

Az egyik legjelentősebb változás a hagyományos biztosítások beépített (technikai) kamatának maximumát csökkentő rendelet volt, ami megemelheti a biztosítási díjakat. A technikai kamatláb csökkenése a termék versenyképességét csökkenti a unit-linked termékekkel szemben.

Az életbiztosítási piac tavaly ismét kiemelkedően fejlődött, a díjbevételek a 3. negyedéves adatok alapján majdnem 50%-kal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés motorja egyértelműen a befektetési jellegű életbiztosítás volt, 90%-os növekedéssel. Ezen belül az egyszeri díjbevételek majdnem másfélszerese bővülést hoztak, a folyamatos biztosítási díjbevétel pedig 40%-kal nőtt.

A unit-linked termékek piacán az ügyféligények tekintetében kétirányú hangsúlyváltozás volt érezhető 2006 során. A megugró növekedés minden bizonnyal a szeptemberben bevezetett kamatadóval volt összefüggésben, hiszen a 2006. augusztus 31-ig megkötött befektetési életbiztosítások még teljes egészében mentesek maradtak az új közteher alól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyfelől kiemelhető, hogy a befektetési lehetőségeket tekintve egyre több ügyfél keresi a garanciát tartalmazó konstrukciókat. Másfelől ugyanakkor - a biztosítási szolgáltatások oldaláról - az látszik, hogy az ügyfelek közül egyre többen választanak a befektetés mellett halál, baleset, vagy betegség esetére szóló fedezetet is.

A termék-eladás növekedése egyfelől a részvénypiacok kiemelkedő eredményeinek, illetve a csökkenő betéti kamatoknak volt köszönhető. A fellendülés másik oka az volt, hogy a unit-linked termékeknek egyre hangsúlyosabb termékfejlesztési és értékesítési potenciálja van.

Az egyszeri díjas biztosítások díjbevétele is jelentősen nőtt. Természetesen a kamatadó is növelte az egyszeri, illetve eseti befizetéseket. Az egyszeri díjfizetésű unit-linked termékeknél a megfelelő költségszerkezetnek kiemelkedő jelentősége van, hiszen a befektetésen megtermelődő hozam mellett az ügyfeleket egyre jobban foglalkoztatja az, hogy a költségek levonása után mennyi lesz a tényleges tőkenövekmény.

Egyre népszerűbbek a kombinált termékek is. Nőtt a kereslet az életbiztosítással kombinált devizaalapú jelzáloghitelek iránt is. Az elmúlt évben egyre több magánszemély igényelt életbiztosítás fedezete mellett nyújtott jelzáloghitelt.

2006-ban megtörtént az áttörés, ugyanis először, hogy az életbiztosítási piac leelőzte a nem életbiztosítási ágazatokat. Ez azt jelenti, hogy míg a hazai biztosítók életbiztosításokból 420 milliárdot kasszíroztak, addig az összes többi biztosítási változatból - lakás-, gépjármű-, vagyon-, betegség- és balesetbiztosítás - csak 410 milliárd forintos díjbevételre tettek szert.

A biztosítási piac átrendeződése módosította a társaságok közti erősorrendet is.. Az átrendeződés miatt az OTP-Garancia tavaly már több mint négymilliárdos különbséggel előzte meg az Aegont - az elmúlt években a kettejük közti különbség néhány tízmillió forintos volt csupán. Az életbiztosítói piacot vezető ING-t már az OTP-Garancia követi 46 milliárddal, a harmadik helyen pedig a Generali-Providencia áll 42,5 milliárd forinttal.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
MEDIA1  |  2024. május 7. 19:58
Szijjártó Péter a közmédiához tartozó MTI-n keresztül buktatta le a hirado.hu-t, hogy az fake newst...
Bankmonitor  |  2024. május 7. 14:41
Lezárult a társadalmi egyeztetés az otthonfelújítási pályázati kiírásával kapcsolatban. A program ho...
Holdblog  |  2024. május 7. 09:06
Új világ van ahhoz képest, mint amit megszoktunk, nem fogunk visszatérni az alacsony kamatok korába...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm