12 °C Budapest
A car crashed into a brick wall

Erre kevés magyar autós volt felkészülve: ijesztő összegeket fizethetnek, ha beüt a baj

2023. szeptember 23. 14:55

Kis híján 15 000 közúti baleset történt 2022-ben Magyarországon, az egyik biztosító statisztikái szerint 100-ból 5 gépjárművezető tesz kárbejelentést KGFB kapcsán. Ősszel tipikusan növekszik a forgalom, a vadveszély is aktuális, emellett a hidegebb időjárásra is fel kell készülni, hiszen megváltoznak az útviszonyok és rövidülnek a nappalok is. A biztosítótársaság óvatosságra inti az autósokat.

Gyorshajtás, büntetőfékezés, szűk követési távolság: mind gyakori problémák a magyar közutakon. Nem csak veszélyesek, szabálytalanok is és büntetést vonnak maguk után.

Életeket menthet a higgadt, elővigyázatos attitűd, a defenzív vezetés. A sofőrök, akik a minden szereplőt figyelembe vesznek, a forgalom ritmusát követve, a sebességkorlátozást betartva közlekednek, általában nem okoznak balesetet. A vezetési stílus mellett kiemelten fontos, az éberség is, amit az okos eszközök és mobiltelefonok befolyásolhatnak. Rengeteg problémát okoz, ha az autós nem a forgalomra koncentrál

– mondta el, Vereczki András, az UNIQA Biztosító kárigazgatója.

Így alakultak a számok a járvány után

A biztosító adatai alapján covid időszak előtt 15%-kal több kárbejelentés érkezett, mint napjainkban. A visszaesésben szerepet játszik a home office széleskörű elterjedése, valamint a külföldön bekövetkező károkban is visszaesés figyelhető meg.

Kárgyakoriság tekintetében kelet-közép európai viszonylatban nem lógunk ki a sorból, átlagosan 300-330 000 eset történik évente hazánkban, ami egyáltalán nem kirívó szám, de Nyugat-Európában a kárgyakoriság alacsonyabb, kedvezőbb. Ennek oka, hogy a közlekedési kultúra érettebb és a biztosítási díjak is jóval magasabbak, így egy kár esetén a bónusz elvesztése sokkal nagyobb költséget jelent.

Vadveszély az utakon

Az állatokkal kapcsolatos károk az összes bejelentés 5%-át adják. A biztosító kimutatásaiban két kiugró időszak látszik: a tavasz és ősszel a szarvasbőgés ideje is intenzívebb, tehát a következő hónapokban különösen oda kell figyelni. Mi több, még a vadásztársaság is kártérítést követelhet az elhullott állatokért azokon a szakaszokon, ahol vadveszély tábla van. Éppen ezért a kárszakértők javasolják a vadriasztó berendezések használatát, valamint a kiemelt körültekintést és a megfelelő sebesség kiválasztását hangsúlyozzák.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gépjármű műszaki állapota kulcsfontosságú

Az autó rendszeres karbantartása elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Arról nem is beszélve, hogy amennyiben a káresemény a gépjármű súlyosan elhanyagolt állapotából következik be, azt a biztosítótársaság figyelembe veheti az elbírálásnál.

Bizonyos alkatrészek kiemelt figyelmet igényelnek, ilyenek a futómű, a lengéscsillapítók, a fékek és a gumiabroncsok. Szinte magától értetődő, hogy télen veszélyes nyárigumival közlekedni, ugyanakkor azt kevesebben tudják, hogy nyáron sem érdemes téligumival kísérletezgetni. Kánikulában az aszfalt akár 70-80 fokra is melegedhet, a téligumikat pedig 0 fokra optimalizálják, emiatt pedig megcsúszhat a jármű.

Bár más európai országokban szankcionáják az évszaknak megfelelő gumik hiányát, itthon nincs erre szabályozás. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a biztonságos közlekedés egyik alapvető eleméről van szó. A hideg idő közeledtével azt javaslom a sofőröknek, hogy defekttűrő téligumit vásároljanak, hiszen ez a típus kátyúkár esetén védelmet nyújthat

- tette hozzá Vereczki András.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm