18 °C Budapest
Senior woman exploring the city  on vacation.

Újabb fordulat a Bolt Taxi ügyében: kiállt a BKK a vállalat mellett

2023. július 13. 12:00

A Budapesti Közlekedési Központ jogszerűen, a Taxirendelet előírásainak megfelelően járt el, amikor előzetes jóváhagyást adott a Bolt Taxi számára - írja közleményében a BKK. A Bolt Taxi szabadjelzőjének védjegyhasználati gyakorlatát a cég jogszerűnek tartja, továbbá kiemelték, hogy a vállalkozás bemutatta magát a szabadjelzőt is, tehát nem csak a szóösszetételt engedélyezte a BKK, hanem a bemutatott szabadjelzőt is, amelyen a védjeggyel rendelkező szó szerepel. 

A Budapesti Közlekedési Központ jogszerűen, a Taxirendelet előírásainak megfelelően járt el, amikor előzetes jóváhagyást adott a Bolt Taxi számára. A taxitársaság az előzetes vizsgálat során bemutatta saját, egyedi szabadjelzőjét is, tehát a BKK nem csak a „BOLT TAXI” szóösszetételt engedélyezte, hanem a bemutatott szabadjelzőt is, amelyen a védjeggyel rendelkező szó szerepel - írja egy friss közleményben a BKK.

A vállalat szerint az elmúlt időszakban több olyan cikk megjelent a sajtóban, amelyek azt sugallják vagy állítják, hogy a Budapesti Közlekedési Központ nem járt el szabályosan, amikor megfelelőségi igazolást állított ki a Bolt Taxi számára. A cikkek az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) Budapest Főváros Önkormányzatának küldött beadványa nyomán készültek. A beadványban az OTSZ sérelmezi a Bolt védjegyhasználati gyakorlatát, és kéri, hogy a Budapesti Közlekedési Központ a 2021-ben megadott személytaxi-szolgáltatási engedélyeket semmisítse meg. Ezzel szemben a BKK nem ad ki engedélyt, csupán egy előzetes megfelelőségi igazolást, amely nem vonható vissza, és erre indoka sem lenne a Bolt esetében. Ráadásul a BKK az előzetes jóváhagyás előtt a közlekedési hatóság szakmai véleményét is kikérte.

A BKK szerepe a taxiszolgáltatás engedélyeztetésében

Ha egy vállalkozás személytaxiszolgáltatás-közvetítő és -szervező tevékenységet (taxitársaság) kíván végezni a fővárosban, ahhoz előzetesen meg kell vizsgálni, hogy az adott vállalkozás megfelel-e a fővárosi Taxirendelet előírásainak. Ezt az előzetes vizsgálatot végzi a Budapesti Közlekedési Központ.
Ennek során a BKK - kérelem alapján - megvizsgálja a kérelmező pénzügyi megfelelőségét, a köztartozásmentességét, a használni kívánt diszpécseralkalmazás műszaki megfelelőségét, és amennyiben a vállalkozás egyedi szabadjelzőt kíván használni, akkor azt, hogy a szabadjelző egyedisége védjegyoltalommal biztosított-e.

Ha a taxitársaság megfelel a fővárosi Taxirendeletben előírt fenti feltételeknek, akkor a BKK kiállít egy előzetes igazolást. Ez a dokumentum az egyik előfeltétele annak, hogy egy fővárosi taxitársaság hatósági engedélyt kapjon. A tevékenységi engedélyt a Közlekedési Hatóság adhatja ki és vonhatja vissza.
Nincs olyan jogszabály, amely alapján ezt az előzetes igazolást a BKK később visszavonhatná.

A Bolt szabadjelzőjét szóvédjegy védi

A Bolt Taxi szabadjelzőjének védjegyhasználati gyakorlatát a BKK a szabadjelző jóváhagyásának kiadásakor jogszerűnek tartotta (különben nem állította volna ki az igazolást) és jelenleg is annak tartja - hangsúlyozza a közlemény. A Bolt Taxi 2021-ben kérvényezte a „BOLT TAXI” feliratú szabadjelzőjének jóváhagyását, amelyre a szóvédjegyet igazoló védjegyokiratokat és a védjegyhasználati megállapodást is benyújtotta. Emellett, a vállalkozás bemutatta magát a szabadjelzőt is. Tehát nem csak a szóösszetételt engedélyezte a BKK, hanem a bemutatott szabadjelzőt is, amelyen a védjeggyel rendelkező szó szerepel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A védjegyoltalom megkövetelése azt a célt szolgálja, hogy az utas számára a taxik megjelenése egyértelműen, összetéveszthetetlenül megkülönböztethető legyen taxitársasághoz tartozás szerint. A Taxirendelet nem határozza meg a védjegyoltalom típusát. Ezért a védjegyoltalom típusát illetően a Védjegytörvény rendelkezéseit kell figyelembe venni.

A jelenlegi 11 budapesti taxitársaság szabadjelzői ötféle védjegytípusba sorolhatók:

  • van olyan szabadjelző, amelynek a formája jellegzetes, ezért itt a taxitársaságnak térbeli védjegye van,
  • van olyan, amelyben a szabadjelzőn lévő ábra, mintázat bír egyedi megkülönböztető erővel, ezért itt a taxitársaságnak ábrás védjegye van,
  • ezen belül olyan is van, amelyben a használt színeknek is van jelentősége,
  • és létezik olyan is, amikor egy szabadjelzőn olyan védjegyoltalom alatt álló szó van, amit a magyarországi, illetve uniós taxis piacon csak az arra jogosult használhat (Bolt).
  • Minden felsorolt védjegytípus alkalmas arra, hogy az utas számára az egyedi megkülönböztethetőséget biztosítsa. Ezek közül a Bolt Taxi által birtokolt szóvédjegy – jogi természete és a védjegyek logikája szerint – a legerősebb védjegytípus.

A BKK az előzetes jóváhagyás előtt a közlekedési hatóság szakmai véleményét is kikérte a szabadjelző műszaki megfelelőségét illetően. Ezt követően a védjegyokiratok és a közlekedési hatóság véleménye alapján a BKK kiadta az előzetes jóváhagyást. Mindenki által ismert tény, hogy a Bolt Taxi szabadjelzője eltér attól az egységes szabadjelzőtől, amelyet a független szolgáltatók használnak. Egyediségét az egyértelmű megkülönböztető erővel bíró szóvédjegy biztosítja. Jogilag teljesen szabályos a használata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem