28 °C Budapest
Aerial view Car Park spaces Shopping, London UK.

Tragédia lehet a felelőtlenség vége: na, ezért ne hagyj senkit a kocsiban a tűző napon!

2022. július 2. 16:03

Igen, még mindig a régi lemez: de akárhány cikk is születik évente, sokaknak még mindig nem sikerült felfogni, hogy a tűző napon nem hagyunk senkit az autóban, legyen az gyermek, vagy állat! Már egy napsütéses tavaszi napon is pokoli lehet beszállni a kocsiba, de a mostani 30-35 fokban egyenesen életveszélyes a tűzforró autóban tartózkodni.

A hőségriadó alatt elviselhetetlen akár egyetlen  percet is eltölteni egy zárt, parkoló kocsiban. Mégis évről évre hallani olyanokról, akik gyereküket, vagy állatukat hagyják a tűzforró autóban. Idén is érkezett már hír nem egy esetről, amikor állatokat, gyerekeket mentettek ki autókból, és már tragédiáról is beszámoltak. Úgyhogy hiába unalmasak már sokak szerint ezek a cikkek, egyeseknek még mindig nem jutott el a tudatáig, hogy

Egy korábbi kísérlet szerint még csak nem is kell nyári forróság ahhoz, hogy veszélyesen felmelegedjen a napon álló autó: már napos 21 fokban is könnyen 50 Celsius-fokig melegedhet a levegő a parkoló kocsiban. Képzeld csak el, mi lehet ebben a tikkasztó forróságban... Ha nem tudod elképzelni, nézd meg korábbi emberkísérletünket:

Az autóban maradt gyermek, állat könnyedén hőgutát kaphat. Ez embereknél akkor következik be, amikor a szervezet belső hőmérséklete jó ideig 37 Celsius-fok fölé emelkedik. Ilyenkor a testünk egy idő után izzadni sem képes, a pulzusszám és a légzésszám megemelkedik, a vérnyomásunk leesik. A bőrünk elsápad, kékesszürkére változik, végül pedig a szervek leállnak, mert nem kapnak elég vért.

Hőguta, hőkimerülés: veszélyes összekeverni a kettőt!

De ebben a forróságban nem csak az autóban maradtakat, hanem bárkit elkaphat a hőguta, amelyet gyakran kevernek össze a hőkimerüléssel - pedig utóbbi esetben már orvosi segítség szükséges!

Forrás: Országos Mentőszolgálat Alapítvány
Forrás: Országos Mentőszolgálat Alapítvány

A hőkimerülés tünetei a következők:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • Szédülés vagy ájulás
 • Túlzott izzadás
 • Hűvös, sápadt, nyirkos bőr
 • Hányinger vagy hányás
 • Gyors, gyenge pulzus
 • Izomgörcsök

Ha valakin ezeket a tüneteket tapasztljuk, akkor vigyük hűvösebb, légkondicionált helyre, itassunk vele vizet, és egy hideg zuhany vagy borogatás segítségünkre lesz.

Ezzel szemben a hőguta tünetei súlyosabbak:

 • Lüktető fejfájás
 • Nincs izzadás
 • Testhőmérséklet 39 fok felett, vörös, forró, száraz bőr
 • Hányinger vagy hányás
 • Gyors, erős pulzus
 • Eszméletvesztés

Hőguta esetén azonnal mentőt kell hívni, és el kell kezdeni lehűteni a bajbajutottat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08