26 °C Budapest
Fuel gauge, Focus on display

Megrohanták a magyar kutakat a szlovákok: óriási sorok alakultak ki

2022. május 28. 14:31

A csütörtöki bejelentés hatására, miszerint péntektől már csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron, sorok alakultak ki a magyar határhoz közeli kutatnál. A szomszédos országokban élők kihasználták az utolsó lehetőséget, hogy kedvezményes áron tankolhassanak.

Ezen a héten csütörtökön jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben, ami leírja, hogy pontosan milyen szabályokat kell betartani a benzinkutaknál alkalmazott hatósági árak esetében. A friss részletszabályok szerint a kutasoknak egyfelől az útról is jól láthatóan fel kell tüntetniük a hatósági, maximum 480 forintos üzemanyagárat, amit nagy méretű számokkal kell kiírniuk. Ezzel szemben a kútoszlop kijelzőjén nem ezt fogjuk látni, hanem a piaci árat.

A rendelet kitért arra is, hogy a kút üzemeltetőjének tájékoztatást kell kihelyeznie a kútoszlop közvetlen közelében, illetve az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál és a pénztároknál. Ezt angolul és magyar nyelven is ki kell helyezni, és el kell magyarázni benne a kétféle árazás okát.

A rendelet szerint mától már csak magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen.

Ha pedig a benzinkutas nem tudja eldönteni, hogy a megtankolni kívánt autó valóban magyar illetékességű-e, akkor a rendelet szerint elkérheti a gépjármű honosságát igazoló iratokat. Ha ezt valaki nem tudja igazolni, akkor a piaci árat kell fizetnie. Végezetül a rendelet azt is kimondja, hogy ha valaki nem tud hatósági ára terméket értékesíteni, akkor annak nem kell eldöntenie, hogy magyar vevővel van-e dolga.

A bejelentés hatására sokan indultak el, hogy még hatósági áron meg tudják tankolni az autójukat, amiről ez a TikTok-videó is tanúskodik:

@szalaiipetii

♬ eredeti hang - Szalai Peti

Hatalmas sorok és káosz

Hatalmas sorok és káosz volt jellemző csütörtök este több, határ menti megye benzinkútján, ahova sokan érkeztek a szomszédos országokból, hogy még utoljára tankolhassanak a kedvezményes árú magyar benzinnel - írta a hírtv.hu megyei lapok beszámolói alapján. Pénteken már nyugodt volt a helyzet a töltőállomásokon, mindössze kisebb fennakadásokat lehetett tapasztalni.

Pénteken kora délutánig már öt autó drágábban kapta a benzint. Ők külföldiek voltak, németek, de nem kapták fel a fejüket. A magyar sofőrökről elmondhatom, már tudják, hogy a forgalmit is be kell mutatni, nem elégedetlenkedik senki, talán mindenki érti, miért is fontos mindez, mi van a döntés mögött

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– számolt be a benzinárat érintő változás első tapasztalatairól egy dél-baranyai kisváros kutasa.

Megrohantak, szinte megszálltak bennünket is csütörtök este a szlovák és az ukrán sofőrök, pedig a mi üzemanyag-állomásunk elég messze esik mind a két határtól

– mondta el egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei magánbenzinkút üzemeltetője.

A bejelentés után sok szlovák érkezett hozzánk tankolni, egy időben szinte csak ők érkeztek. Többen kannákba akartak üzemanyagot tölteni, az egyik kutunknál ki kellett írni szlovákul, hogy „nincs kanna”

– nyilatkozta egy győri töltőállomás kútkezelője.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?