28 °C Budapest
Mégis tankolhatnak hatósági áron bizonyos külföldiek: itt a pontos rendelet

Mégis tankolhatnak hatósági áron bizonyos külföldiek: itt a pontos rendelet

2022. május 27. 08:29

Csütörtök éjjel megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, ami leírja, hogy pontosan milyen szabályokat kell betartani a benzinkutaknál alkalmazott hatósági árak esetében. A rendelet szerint mától már csak magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen - de van egy kiskapu.

A Magyar Közlönyben jelentek meg a benzinárstopra vonatkozó friss részletszabályok: a kutasoknak egyfelől az útról is jól láthatóan fel kell tüntetniük a hatósági, maximum 480 forintos üzemanyagárat, amit nagy méretű számokkal kell kiírniuk. Ezzel szemben a kútoszlop kijelzőjén nem ezt fogjuk látni, hanem a piaci árat.

A rendelet kitért arra is, hogy a kút üzemeltetőjének tájékoztatást kell kihelyeznie a kútoszlop közvetlen közelében, illetve az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál és a pénztároknál. Ezt angolul és magyar nyelven is ki kell helyezni, és el kell magyarázni benne a kétféle árazás okát.

Ha pedig a benzinkutas nem tudja eldönteni, hogy a megtankolni kívánt autó valóban magyar illetékességű-e, akkor a rendelet szerint elkérheti a gépjármű honosságát igazoló iratokat. Ha ezt valaki nem tudja igazolni, akkor a piaci árat kell fizetnie. Végezetül a rendelet azt is kimondja, hogy ha valaki nem tud hatósági ára terméket értékesíteni, akkor annak nem kell eldöntenie, hogy magyar vevővel van-e dolga.

A rendelet kimondja, hogy a szabályok alól akkor lehet kivételt tenni, ha az adott külföldi államban szintén hatósági áron tankolhatnak a magyar autósok, ez esetben külügyminiszter egy rendeletben teheti lehetővé az adott állam autósainak a hatósági áron való tankolást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az nem derült ki a rendeletből, hogy mi lesz azokkal a kismotorokkal és robogókkal, amiknek nincs rendszámuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?