Fuel pumps at a gas station

Akadozhat az üzemanyag-ellátás Magyarországon: gond lehet a hosszú hétvégén?

2022. március 8. 16:56

Akadozhat az üzemanyag-ellátás a hosszú hétvégén: a hatósági ár miatt ugyanis több nagykereskedő is csökkentette, vagy meg is szüntette a kiszállítást a benzinkutaknak. A holtankoljak.hu ügyvezetője szerint hálózatos kutakon is volt a múlt hét végén átmeneti készlethiány. A Független Benzinkutak Szövetsége is megerősítette: gondok lehetnek az ellátással a 4 napos hétvégén.

Mint arról a Pénzcentrum is beszámolt, szerdán a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 41 forinttal emelkedik, a gázolajért pedig 66 forinttal kell többet fizetnie a végfelhasználóknak - ezek jellemzően olyan fuvarozó, vagy agrárvállalkozások, akiknek saját, céges töltőállomásaik vannak, nem pedig benzinkutakon tankolják a járműveiket, munkagépeiket.

A holtankoljak.hu áremelkedésről szóló közlésében konkrétan úgy fogalmazott:

ársapka miatt a benzinkutak még 480 forintért tudnak (ha tudnak) üzemanyagot vásárolni tovább értékesítésre.

Mint kiderült, ezzel a portál arra utalt, hogy a Magyarországon működő nagykereskedések többsége korlátozza vagy már meg is szüntette az értékesítést a benzinkutak felé. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója a 24.hu-nak arról beszélt, a nagykereskedk 100 forintot buknak minden eladott üzemanyag literén, nagyjából ennyi a nagykereskedelmi és a hatósági ár különbsége.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mint az ügyvezető kifejtette, a nagykereskedők közül egyedül a Mol szállít biztosan a kutaknak, de az ő logisztikai kapacitásaik is végesek. Bujdos Eszter szerint folyamatosan kapnak olyan információkat, hogy egyes kutakon már az alpüzemanyagok esetében is ellátási probléma van, sőt: hálózatos kutakon is volt a múlt hét végén átmeneti készlethiány. A hosszú hétvége kapcsán a szakember megjegyezte, hogy a héten egyre több kúton jelentkezhet készlethiány, és a hosszú hétvégén is problematikus lehet egyes helyeken a kiszolgálás.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke is megerősítette, hogy a hosszú hétvégén számítani lehet az üzemanyag-kiszolgálás akadozására, mert a Mol nem fogja bírni a többletkiszolgálás terhét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?