18 °C Budapest
Scuba Diver Woman swims along the reef, looking at the camera.

Ez már tényleg sok: újabb fronton vált aggasztóvá az, ami a Vörös-tengeren zajlik

2024. február 24. 16:01

A jemeni húszik támadásai a kereskedelemre súlyos hatást gyakorolnak, ami mellett egy teljesen új, környezetvédelmi kihívás is megjelent. A lázadók ugyanis nemrégiben eltaláltak egy kereskedelmi járművet, amely az eddigi legsúlyosabb incidens volt a Vörös-tenger bejáratánál - írja a Politico.

Ahogyan arról a Pénzcentrum is többször beszámolt, a jemeni húszi lázadók 2023 őszétől kezdve egyre aktívabban támadják a Vörös-tenger bejáratánál elhaladó kereskedelmi hajókat. A kereskedelmi útvonalon halad keresztül a világ tengeri hajóforgalmának 18 százaléka, különösen az Európa és a Közel-Kelet, valamint a Távol-Kelet közötti árucserére gyakorolnak drámai hatást a támadások. A veszély elhárításának érdekében több ország is hadihajókat vezényelt a térségbe, amelyek már számos támadást hajtottak végre a síita milíciák ellen, de a civil járművek elleni incidensek nem álltak le. 

Péntek este például egy belizei zászló alatt közlekedő teherhajót vettek célba a húszik, a brit tulajdonú jármű összesen 22 ezer tonna műtrágyát szállított át a kritikus területen.

A támadás jelentős károkat okozott a hajóban, és mintegy 18 mérföldes olajfoltot okozott az útvonalon. A 24 fős személyzetet biztonságosan evakuálták, de a rakomány a Vörös-tengerbe folyhat, ezzel súlyos környezeti katasztrófát idézhet elő.

A környezetvédők az eset után aggodalmukat fejezték ki a térség élővilága iránt. A Vörös-tengerben a korallzátonyok eddig ellen tudtak állni a klímaváltozásnak, ám az eset komoly veszélybe sodorta a fennmaradásukat. A Rubymar nevű hajó horgonyt eresztett és a mentési munkálatok megkezdődtek, de a támadás miatt a jármű félig a vízben áll. Eddig csak a gépházat árasztotta el a víz, de további süllyedés fenyeget, ezzel pedig bekövetkezne a környezeti katasztrófa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem