2020. július 13. hétfő Jenő

Kétszázezer magyar még mindig nem intézkedett: január végén lejár az idő

  • MTI
  • 2020. január 29. szerda 16:04

Bár január utolsó hetére már több mint egymillió darab 2020-ra szóló éves - országos és megyei - e-matrica talált gazdára, a hónap utolsó két napján, csütörtökön és pénteken még közel kétszázezer vásárlóra számít a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. A tavalyi matricák érvényessége január 31-én éjfélkor lejár. 

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tapasztalatai szerint az egész évben eladott éves jogosultságok több mint a felét az év elején, döntően január végéig veszik meg az autósok. 

A legfrissebb, január 28-i adataink azt mutatják, hogy a 2020-ra szóló megyei e-matricából bő 740 ezer, az országosból pedig mintegy 280 ezer talált gazdára. Sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást, de társaságunk felkészült az ügyfelek rohamára. Január 30-án és 31-én akár kétszázezren is válthatnak éves országos vagy megyei e-matricát

- közölte Bartal Tamás. A NÚSZ vezérigazgatója hozzátette: idén is a megyei matrica a legnépszerűbb, de egyre többen részesítik előnyben az egész országra érvényes éves e-matricát. Bartal Tamás emlékeztetett: holnapután nemcsak 2,5 millió 2019-es éves e-matrica jár le, de a mentességek és a kedvezmények megújításának is 2020. január 31., péntek éjfél a határideje. 

Erre azoknak érdemes különösen figyelniük, akik mentességet élveznek az útdíjfizetés alól.

Például a rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek után nem kell útdíjat fizetni. Azonban ők is csak akkor használhatják térítésmentesen a díjköteles útszakaszokat, ha a jármű forgalmi rendszámát a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága nyilvántartásba vette. A nagycsaládosoknak is január 31-ig kell bejelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet - amennyiben élni szeretnének az őket megillető kedvezménnyel. 

A NÚSZ Zrt. a matricák megvásárlásához az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja, mivel ez az egyetlen olyan elektronikus felület, ahol külön kényelmi díj fizetése nélkül lehet e-vignettát vásárolni. Ezen a felületen a jármű adatait csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások alkalmával nullára csökken a tévesztés esélye. Másik nagy előnye, hogy még a vásárlást igazoló ellenőrzőszelvényt vagy elektronikus nyugtázó értesítést sem kell őrizgetni, mint például benzinkúton vagy SMS-ben történt vásárlás esetén. 

A későbbi problémák elkerülése érdekében a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató azt ajánlja a viszonteladóinál (pl.: üzemanyag-töltőállomáson) e-matricát vásárlóknak, hogy még a fizetés előtt ellenőrizzék le a megadott járműadatokat, így legfőképpen a rendszámot, a felségjelzést, a díjkategóriát (amelybe a jármű tartozik), az érvényességi időt, valamint megyei matrica vásárlása esetén a megyét. Az országos éves matrica ára egyébként 2012 óta változatlan, de a megyei matricák ára sem változott a 2015-ös bevezetésük óta.

A 2020-ra szóló éves matricák 2021. január 31-ig érvényesek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS