9 °C Budapest

Kétszázezer magyar még mindig nem intézkedett: január végén lejár az idő

MTI
2020. január 29. 16:04

Bár január utolsó hetére már több mint egymillió darab 2020-ra szóló éves - országos és megyei - e-matrica talált gazdára, a hónap utolsó két napján, csütörtökön és pénteken még közel kétszázezer vásárlóra számít a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. A tavalyi matricák érvényessége január 31-én éjfélkor lejár. 

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tapasztalatai szerint az egész évben eladott éves jogosultságok több mint a felét az év elején, döntően január végéig veszik meg az autósok. 

A legfrissebb, január 28-i adataink azt mutatják, hogy a 2020-ra szóló megyei e-matricából bő 740 ezer, az országosból pedig mintegy 280 ezer talált gazdára. Sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást, de társaságunk felkészült az ügyfelek rohamára. Január 30-án és 31-én akár kétszázezren is válthatnak éves országos vagy megyei e-matricát

- közölte Bartal Tamás. A NÚSZ vezérigazgatója hozzátette: idén is a megyei matrica a legnépszerűbb, de egyre többen részesítik előnyben az egész országra érvényes éves e-matricát. Bartal Tamás emlékeztetett: holnapután nemcsak 2,5 millió 2019-es éves e-matrica jár le, de a mentességek és a kedvezmények megújításának is 2020. január 31., péntek éjfél a határideje. 

Erre azoknak érdemes különösen figyelniük, akik mentességet élveznek az útdíjfizetés alól.

Például a rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek után nem kell útdíjat fizetni. Azonban ők is csak akkor használhatják térítésmentesen a díjköteles útszakaszokat, ha a jármű forgalmi rendszámát a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága nyilvántartásba vette. A nagycsaládosoknak is január 31-ig kell bejelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet - amennyiben élni szeretnének az őket megillető kedvezménnyel. 

A NÚSZ Zrt. a matricák megvásárlásához az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja, mivel ez az egyetlen olyan elektronikus felület, ahol külön kényelmi díj fizetése nélkül lehet e-vignettát vásárolni. Ezen a felületen a jármű adatait csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások alkalmával nullára csökken a tévesztés esélye. Másik nagy előnye, hogy még a vásárlást igazoló ellenőrzőszelvényt vagy elektronikus nyugtázó értesítést sem kell őrizgetni, mint például benzinkúton vagy SMS-ben történt vásárlás esetén. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A későbbi problémák elkerülése érdekében a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató azt ajánlja a viszonteladóinál (pl.: üzemanyag-töltőállomáson) e-matricát vásárlóknak, hogy még a fizetés előtt ellenőrizzék le a megadott járműadatokat, így legfőképpen a rendszámot, a felségjelzést, a díjkategóriát (amelybe a jármű tartozik), az érvényességi időt, valamint megyei matrica vásárlása esetén a megyét. Az országos éves matrica ára egyébként 2012 óta változatlan, de a megyei matricák ára sem változott a 2015-ös bevezetésük óta.

A 2020-ra szóló éves matricák 2021. január 31-ig érvényesek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem