2020. április 5. vasárnap Vince

Innentől olcsóság várható a lakáspiacon? Ilyen gyorsan térhetnek magukhoz az árak a járvány után


Alig néhány nap alatt gyakorlatilag megbénult az évek óta pörgő ingatlanpiac a koronavírus terjedése miatt. A szakértők szerint a koronavírus terjedésének időszakában háttérbe szorulnak a lakásügyletek, a következő hetekben, hónapokban leginkább csak az egzisztenciális okokból szükséges adásvételekre lehet számítani. A nagy kérdés az, hogy a járványt követően milyen hamar rendeződnek a viszonyok.

Amire még pár héttel ezelőtt sem gondolt senki, most néhány nap alatt bekövetkezett: megtorpant az évek óta szárnyaló lakáspiac - írja a Magyar Nemzet. Ez nem meglepő: járvány idején az emberek figyelme a családjukra, az egészségükre, a mindennapi betevőre és a megélhetésükre fordul. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint a lakáspiacon alapvetően két jól elkülöníthető időszakra kell számítani. Amíg a koronavírus terjed, lényegében hibernálódik a piac néhány szükségszerű, alkalmi vétellel, amikorra viszont megoldódik a helyzet, feltehetően hamar talpra áll a lakáspiac is.

Szinte egyik napról a másikra egészen megváltoztak a szempontok. Eddig olyan kérdések motiválták az adásvételeket, hogy valaki mondjuk egy kisebb lakásból nagyobba szeretett volna költözni. E kérdések eljelentéktelenedtek most, amikor sokak vállalkozása megy csődbe, tíz- és százezrek kerülhetnek utcára, egzisztenciák roppannak meg. Olyan alapvető szempontok kerültek előtérbe, mint hogy valaki fent tudja-e tartani a lakását, fizetni tudja-e az albérletét 

- mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, jelezve, hogy a lakásügyletek száma már most erősen megcsappant, de a következő hetekben még inkább erre kell számítani. Egyrészt ilyenkor a lakásvásárlás sokadlagos kérdéssé válik, kivéve, ha rendkívüli családi vagy egyéb okból sürgető a költözés. 

A vírus terjedése miatt ráadásul sokan ódzkodnak a fizikai kontaktustól, attól, hogy idegeneket engedjenek be eladó lakásukba vagy fordítva, különböző lakásokat nézegessenek vásárlás céljából. Az ingatlan-, illetve az ingatlanközvetítési piac sem vonhatja ki magát a biztonsági intézkedések alól: a Balla Ingatlannál például az idősebb kollégák már csak otthoni munkát végezhetnek, a külföldről hazatérő munkatársak rendre önkéntes otthoni karanténba vonultak. Emellett csökkenteni próbálták a személyes érintkezést az ügyfelekkel, telefonálásra és elektronikus kapcsolattartásra törekedve.

A járványhelyzet lecsengése után várhatóan szinte egyből újra fog indulni a lakáspiac. Bár most nehéz bármit előre jelezni, Balla Ákos nagyobb áresést sem tart elképzelhetetlennek. Ha megnövekszik a munkanélküliség és egyes cégeknél, bizonyos ágazatokban bért csökkentenek, az a lakásárakban is megjelenhet. 

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk