9 °C Budapest

Így ússzák meg az iskolakezdés kiadásait az élelmes magyarok

2019. augusztus 23. 12:30

Közeleg a szeptember, sok család a nyaralásból hazatérve már javában az iskolakezdésre készül, és bizony egy elsős nebuló ruháztatása, tanszercsomagja akár 100 ezer forinttal is megterhelheti a családi költségvetést, amihez a háztartások egy része hitelt vesz fel. Az OVB Magyarország tapasztalatai szerint sok szülő nem tudja, hogy ezek a ráfordítások az önsegélyező pénztári megtakarításból is fedezhetőek, ráadásul az egyéni befizetések után élhetnek a 20%-os személyi jövedelemadó-visszatérítés lehetőségével, amely összeg teljes egészében akár az iskolakezdés finanszírozására is fordítható.

A KSH adatai szerint Magyarországon ma közel másfélmillió diák tanul, a pénztárak pedig a tavalyi év végén csupán valamivel több mint egymillió tagot tartottak nyilván, akiknek jelentős része ráadásul nem is számít aktívnak. Az egyéni befizetések a 2018-as év végére egy tagra vetítve hozzávetőlegesen 60 ezer forintot tettek ki, ami azt jelenti, hogy számottevő adóvisszatérítésre nem tehettek szert. A tagok az igénybe vett kifizetések túlnyomó részét az egészséghez kapcsolódó termékekre és szolgáltatásokra költötték, egyéb célokra, mint például az iskolakezdésre vagy a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátásokra pedig még 10%-ot sem.

Találd meg a legjobb személyikölcsön ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

A tanévkezdés az iskolatáskák, az írószerek, a ruhák, vagy a kollégiumi és albérlettel járó költségek mellett egyéb olyan kiadással is járhat, amire év közben nem is gondoltunk. Az OVB Vermögensberatung Kft. arra is felhívja a figyelmet, hogy az önsegélyező pénztárakban lévő megtakarításunkat természetesen nem csak erre fordíthatjuk, bármikor jól jöhet egy kifizetés, legyen szó akár gyermekvállalásról vagy hiteltörlesztésről.

A család más tagja is segíthet a megtakarításban

Az önsegélyező pénztárak által kínált megtakarítás az egyik legsokoldalúbb öngondoskodási forma. A legtöbb egészségpénztár kínálja is portfóliójában ezeket a termékeket. A tagok a saját számlájukon is gyűjtögethetnek, de akár a család többi tagja is hozzájárulhat a nagyobb anyagi veszteségek elkerüléséhez, legyen az egy hirtelen jött betegség, munkanélküliség vagy valamilyen súlyos káresemény. Az önsegélyező pénztári egyéni befizetésünk után igényelhetjük a 20%-os személyi jövedelemadó-visszatérítést is, maximum 150 ezer forint értékben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OVB Magyarország véleménye szerint akkor is érdemes az önsegélyező pénztárak adta lehetőségeket választani, ha a közeljövőben nem tervezünk családot alapítani és iskoláskorú gyermekünk sincs, hiszen akár a lakáshitelünk törlesztésére, gyógyszerekre vagy betegség miatt kieső jövedelem pótlására is felhasználható ez az öngondoskodási forma.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem