7 °C Budapest

Ezek a legnépszerűbb használt autók 1 millió alatt: veszik őket a magyarok, mint a cukrot

2020. június 26. 11:31

Úgy látszik, hogy a nagy koronavírus-járvány okozta válság valamelyest kezd lecsengeni a használtautó-piacon. Rengeteg ember tűnt fel ugyanis júniusban, akik vásárolni szeretnének. Merőben mást képet mutat azonban, hogy sokan milyen autókért is akarnak fizetni. Egyfelől vannak, akik gyakorlatilag roncsközeli verdákat használnának kifulladásig, mondván, jobban megéri mint tömegközlekedni, megint mások hajlandók többet adni a drágább darabokért. Szakértőkkel jártunk utána, mi is a helyzet a használtautó-piacon a nyár elején.

Bár a koronavírus-járvány, illetve az azt követő, márciustól júniusig tartó válság-időszak rendesen hazavágta az autóbizniszt, mostanra már az látszik, hogy az emberek újra nekiláttak gépjármű igényük kielégítésének. Ráadásul a Pénzcentrum azt is megtudta, hogy bár sokan kifejezetten az 500 ezer forint alatti kocsikra lőnek, ezzel szemben, a jóval drágább, már inkább felső kategóriákba tartozó autókért is bődületesen nagy a kereslet. Na, de mi van a kettő között?

Autót vennél 1 millió alatt? Keress hozzá finanszírozást kalkulátorunkban!

Olcsóság mindenek felett?

Lapunknak több kereskedő is megerősítette, bizony jócskán csak megnövekedett azon vásárlók száma, akik kifejezetten 500 ezer forintos használtautóra lőnek, mondván, mindegy, csak menjen. Ezzel egybevág egyébként a használtautó.hu friss elemzése is, melyben azt írták, hogy az elmúlt hónapok drasztikus visszaesése után a júniusi keresési számok már a tavalyi eredményeken is túlmutatnak: a hirtelen növekvő kereslet arányosan elsősorban az 500 ezer forintnál olcsóbb használt autókat érinti. Ennek pedig alapvetően két oka van:

  • nem csak a személyes városi mobilitás felértékelődése, de a 
  • külföldi autós utazások elmaradása és a forint/euró váltószám is.

Ugyanerről a tendenciáról számolt be a Pénzcentrum megkeresésére a JóAutók.hu is, akik arról tájékoztattánk lapunkat, hogy

kereskedő partnereink felénk is megerősítették, hogy valóban létezik egy ilyen vásárlói réteg: akár “roncsközeli" állapotban is megveszik az autót, ha még legalább fél évig kitart a műszaki vizsgája és várhatóan üzemképes állapotban is marad, a megcélzott maximum ár fél millió forint környékén alakul. Most olyan járművek is könnyebben elkelnek, ahol a hirdető például motorcserét is feltüntetett - a lényeg, hogy a vevő az adott áron hozzájusson egy működőképes autóhoz.

Mondhatnánk, hogy ez logikus, de azért nem mindenki a legolcsóbb kategória nyulára szeretne lőni Magyarországon. Olyannyira nem, hogy e markáns csoporttal szemben is bőven akadnak olyan vásárlók, akik hajlandók többet fizetni a jobb minőségben lévő, fiatalabb járművekért.

Fontos azonban kiemelni, hogy a piac a JóAutók platformját nem a legolcsóbb, működőképesség határát adott esetben éppen hogy súroló autók meghirdetésére használja

- tájékoztatta lapunkat Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója, aki azt is elmondta, hogy "a piacon a legolcsóbb mellett a legdrágább kategória is dübörög, utóbbi azért, mert aki ebben a kategóriában keres, azt a recesszió kevésbé tartja vissza a vásárlástól. A középkategória az, ahol a forgalom erősen visszaesett, itt most a kivárás dominál."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakember szerint érdekes ezen felül az is, hogy most a lízinget is könnyebben bevállalják az emberek, a THM moratórium év végi lejártáig ugyanis kedvező és belátható feltételekkel juthatnak autóhoz. De most kapóra jöhet a személyi kölcsön is, hiszen akamatkedezmény itt is életben van, és a lízinggel szemben az autóhitelnél nem kell önerőt sem igazolnod. Nézzünk erre egy konkrétpéldát.

A Pénzcentrum Autóhitel kalkulátora segítségével megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb konstrukciót. Érdemes egy helyen összehasonlítania bankok ajánlatát. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged 60 hónapos visszafizetés mellett, akkor választhatod a CIB Bank ajánlatát, ahol 7,7 százalékos THM (év végéig 5,88%) mellett havi 40 278 forintot kell fizetned. Ugyanezen feltételek mentén a Raiffeisen Bank 8,08 százalékos THM-mel (5,95) havi 40 227 forint lesz havonta a törlesztőd. A Budapest Bank 9,18 százalékos THM mellett havi 42 217 forintért ad oda 2 milliót egy használt verdára.

Most akkor kinek, mi kell?

Ahogy említettem, platformunkon a legolcsóbb, 500 ezer forint alatti tranzakciók kevésbé jellemzőek, keresőnk szűrőjében leggyakrabban az 500 ezer és 1 millió forintos minimumot állítják be a látogatók, a hozzájuk kapcsolódó maximumok leggyakoribb értéke pedig 1,5 és 2 millió forint

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Halász Bertalan, aki megosztotta velünk a portál júniusi top 5 keresett autóját is. Ezek sorrendben:

  • Skoda Octavia
  • Opel Astra
  • Ford Focus
  • Suzuki Swift 
  • Volkswagen Golf

Érdemes egyébként ezzel a listával összehasonlítani a használatautók.hu kiadott listáját is, ahol sorrendben az 5 legkeresettebb, 500 ezer forint alatti modell szerepelt, amik a következők voltak:

  • Volkswagen Golf,
  • Opel Astra,
  • Volkswagen Passat,
  • Ford Focus
  • Skoda Octavia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm