15 °C Budapest

A halálos összetevő, mely a legtöbb ételedben ott figyel

2019. március 31. 12:58

Nem is tudunk róla, de a legtöbb élelmiszerünk tartalmazza az olcsó pálmaolajat, amiért pedig komoly árat fizetünk ha nem is ma, de a jövőben valamikor biztosan. Nem csak a saját egészségünket tesszük kockára, hanem a Földünkét is.

Amikor betérsz egy szupermarketbe, sokféle olaj köszön rád a polcoktól, ám van köztük egy, amelyet valószínűleg sosem választanál sütéshez, főzéshez, ennek ellenére szinte egészen biztosan rendszeresen fogyasztod. Rengeteg mindennapi ételünk tartalmazza: tartós kenyér, csokoládé, margarin, levesek, kekszek, cukrásztermékek, müzliszelet, szószok, leveskocka, mélyhűtött leveles tészta, de még a félkészpizza is. Ez a pálmaolaj.

Arról, hogy ártalmas-e az emberi szervezetre nézve, sok mindent lehet olvasni, ám egy biztos: magas telített zsírsav tartalmánál fogva növeli a szív-érrendszeri betegségek rizikóját.

És persze nem szabad elmenni amellett a tény mellett sem, hogy a mód, ahogy előállítják, nem csak emberekre nézve ártalmas, de a levegőre és a vadállatokra is. A pálmaolaj az egyik legnépszerűbb növényi olaj, melyet rengeteg étel előállításakor használják, olykor elképesztő mennyiségben. - számol be a BBC egy friss videójában

Egyes becslések szerint a szupermarketekben kapható ételek fele tartalmaz pálmaolajat.

Eszem? Nem eszem?

Mégsem lehet egyértelműen azonosítani, tartalmazza-e az adott étel, ennek pedig az az oka, hogy az évek alatt számos különböző névvel illették ezt az alapanyagot a gyártók, ezek közül csak néhány, amit az ecolounge.hu gyűjtött össze:

  • Palm Kernel (pálmamag)
  • Palm Oil Kernel
  • Palm Fruit Oil
  • Palmate
  • Palmitate
  • Palmityl Alchohol
  • Palmolein
  • Glyceryl Stearate
  • Stearic Acid
  • Elaeis Guineensis
  • Palmitic Acid (Palmitinsav)
  • Palm Stearine
  • Palmitoyl oxostearamide
  • Palmitoyl tetrapeptide3
  • Sodium Kernelate
  • Sodium Palm Kernelate
  • Hyrated Palm Glycerides
  • Cetyl Palmitate (palmitil-palmitát)
  • Octyl Palmitate (oktil-palmitát)

Arról nem is beszélve, hogy a kozmetikai szerek egy jelentős részében is megtalálható: samponokban, tusfürdőkben, fogkrémekben, dezodorokban, de még a szemfestékekben és a rúzsban is. Rengeteg előnyös tulajdonsága mellett a gyártók azért is használják ilyen gyakran, mert kifejezetten olcsó.

Pusztít, amerre jár

 

A legnagyobb probléma vele, a környezeti katasztrófa, melyet a termesztése maga mögött hagy: az olajpálma alacsonyan fekvő, nedves, trópusi környezetben nő leggyorsabba, azaz az esőerdők helyén, ami számos veszélyeztetett állat otthona, például az orángutáné is. Ők az életterük folyamatos csökkenése miatta mára a kihalás szélére sodródtak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De nem csak az állatok vannak bajban, az emberek is. Az Amnesty International 2016-os jelentése szerint már a 8 év körüli gyermekeket is alkalmaznak a pálmaolaj termelésével foglalkozó nagyvállalatok, arról nem is beszélve, hogy szinte minden országban komoly konfliktusok vannak a kitermelő vállalatok és a helyi közösségek között, amiből egy alkalommal 2015-ben hatalmas erdőtűz lett, súlyos légszennyeződést okozva a környéken. Arról nem is beszélve, hogy az őserdők kiirtása nagyban hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

Akkor mi a megoldás?

Adja magát, hogy az emberiség egyszerűen hagyjon fel az olajpálmák ültetésével, és adja vissza teret az erdőknek. ám a legtöbb szervezet nem szólít fel egyértelműen bojkottra, mivel a pálmaolaj egy kifejezetten termelékeny növény. Kevesebb talajra és növényvédő szerre van szüksége, mint a napraforgónak, a szójának vagy a repcének, arról nem is beszélve hogy munkahelyet, megélhetést nyújtanak a trópusi népeknek. 

 

A megoldás a pálmaolaj fenntartható termesztése lenne, mely nem ártana sem embernek, sem erdőnek, sem pedig a környezetnek. 2003-ban létre is jött egy csoport ennek népszerűsítésére. 10 évvel később az egyik legnagyobb előállító elkötelezte magát a fenntartható termelés mellett, ám azóta is mindössze a kitermelés 18 százaléka folyik olyan körülmények között, mely megkíméli a Földet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm