27 °C Budapest
A man pushes his cart down a grocery aisle while shopping for groceries.

Hallottál már a "6-tól 1-ig" módszerről? Az élelmiszerboltok ellensége: őrült sokat spórolhatsz vele

2024. március 15. 07:17

Újra népszerű a TikTokon egy New York-i séf és tartalomgyártó "6 to 1" bevásárlási módszere, melynek alapja hat zöldség, öt gyümölcs, négy fehérjeforrás, három keményítő, két szósz és egy luxuscikk minden héten - írja a CNN. A módszer célja az idő és pénz megtakarítása mellett az élelmiszerpazarlás csökkentése is.

Will Coleman, a New York-i séf, televíziós személyiség és tartalomkészítő, a TikTok-on vált ismertté "6 to 1" bevásárlási módszerével. Ez a technika arra ösztönzi a vásárlókat, hogy hat zöldséget, öt gyümölcsöt, négy fehérjeforrást, három keményítőt, két szószt és egy luxuscikket válasszanak minden bevásárláskor. Coleman szerint ez a módszer nem csak időt és pénzt takarít meg, hanem az élelmiszerpazarlást is csökkenti.

A séf 2022 márciusában osztotta meg először ezt a filozófiát. Elmondása szerint korábban sokat költött élelmiszerekre, de ez a módszer jelentős változást hozott az életében. A "6 to 1" kihívás célja, hogy változatosabb és célzottabb legyen a vásárlás anélkül, hogy túl nagy terhet jelentene a választás a hatalmas kínálatból.

Frances Largeman-Roth dietetikus és háromgyermekes anya is kipróbálta ezt a módszert és pozitív tapasztalatokról számolt be. A szakember hangsúlyozta annak fontosságát, hogy változatosságot vigyünk étrendünkbe és rugalmasan álljunk hozzá a vásárláshoz - például válasszuk a sajátmárkás terméket a drágább ismertek márkák helyett, vagy keressünk olcsóbb fehérjeforrásokat .

A módszer alkalmazása során fontos elem az étkezés-tervezés. Largeman-Roth kiemelte, hogy nem elég csak úgy bemenni az üzletbe anélkül, hogy lenne egy valamiféle tervünk arról, mit fogunk főzni az adott héten. A szakértő azt javasolja, hogy először nézzük át spájzunkat, konyhaszekrényt és hűtőt, majd aszerint válasszunk recepteket vagy akciókat figyelembe véve keresgéljünk receptet. Az így összeválogatott alapanyagokból aztán változatos ételeket készítsünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem