21 °C Budapest
Dissatisfied young couple having problem with central heating, sitting on sofa at home, freezing, drinking hot tea trying to warm up. Sick man and woman wrapped in blankets suffering from cold or flu

Úgy veszik most a csehek, szlovákok ezeket a cuccokat, mint a cukrot: a magyarok megint későn ébrednek?

2024. január 25. 21:02

Magyarország, valamint a teljes régió is leginkább a télre készült az elmúlt napokban, hetekben, kereséseik pedig a mínuszok elleni küzdelemhez szükséges eszközök beszerzésére irányultak: a padlóburkolattól egészen a bojlerekig - közölte az egyik legnagyobb hazai ár-összehasonlító oldal és online vásárlási kalauz. Nagyjából ugyanakkora mértékben, kb. 70%-kal ugrott meg az érdeklődés a fűtésre is használható légkondicionálók és a radiátorok terén egyaránt, míg bojlereket kb. 40%-kal többet kerestek a hazai fogyasztók.

Hasonló jelenség figyelhető meg Romániában is, ahol a melegítők és légkondik mellett a termosztátok iránti keresések száma is kb. 60%-kal növekedett. Itthon még a csempék és padlóburkolatok, plusz a szőnyegek is népszerűek voltak, ugyanis kétszer annyi keresés érkezett rájuk -írja az Árukereső.hu legfrissebb adatai alapján. A csehek, szlovákok, szlovénok, horvátok és szerbek is intenzívebb télre készültek.

Csehországban több mint kétszeresére nőtt az autóakkumulátorok, valamint azok töltőinek és vészindítóinak a száma, és hasonló növekedés volt tapasztalható a szilárd tüzelőanyagokkal. Szlovákiában is kétszeres volt az érdeklődés az akkumulátorok iránt, Szlovéniában majdnem 90%-kal ugrottak meg a keresések, míg Bulgáriában majdnem 50%-kal.

Csehországban, ahol egyébként már síszezon is van, még a hóláncok (kb. 90%), a téli kesztyűk (kb. 70%) és a snowboard sisakok (kb. 60%) domináltak ebben a kategóriában, míg Szlovákiában a síszemüvegek (kb. 75%) és Bulgáriában a bojlerek (58%). Szlovéniában a síelés iránti vágy tört előre: a síléceknél és sícipőknél háromszoros érdeklődés volt, de a téli kerekek (kb. 99%) és az autóakkumulátorok (kb. 90%) itt sem maradhattak ki. Utóbbi Szerbiában is népszerű termék volt, majdnem kétszeres érdeklődéssel.

Szlovákiában és Szlovéniában egyébként érdekesség, hogy több mint háromszorosára nőtt az érdeklődés a farsangi gyerekkosztümök iránt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hideg ellen védekező, felkészülő termékek kereséseire nagy eséllyel az Amerikában tapasztalt masszív fagyok, valamint az aggasztó meteorológiai előrejelzések is közrejátszanak, ugyanis a régió fogyasztói igyekeznek felvenni a versenyt a folytonos bizonytalansággal. A tudatosság egyik jele, hogy próbálják nem a véletlenre bízni, hanem felkészülni minden eshetőségre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem