20 °C Budapest
Still life with an aroma diffuser for moisturizing the air, knitted element and Christmas decor details.

Nagyon veszélyesek lehetnek a magyarok kedvenc karácsonyi ajándékai, égősorai: itt a friss hatósági lista

2023. december 16. 13:05

Az Európai Unió nemzetközi Gyorsriasztási Rendszerébe idén is számos veszélyes, nem élelmiszeripari termékről érkezett jelentés. A legtöbb a kozmetikumokból, gyermekjátékokból, járművekből, elektromos készülékekből és ruházati cikkekből, kiegészítőkből került a listára 2023-ban. Ahogy minden tagállam, az illetékes magyar hatóság is küldhet jelzést az EU-s rendszerbe, idén 303 veszélyes terméket jelentettek. A Pénzcentrum most megnézte, milyen játékok, égősorok, kozmetikumok, készülékek kerültek eddig a listára.

A veszélyes, nem élelmiszeripari termékek bejelentésére szolgáló uniós nemzetközi Gyorsriasztási Rendszerbe (Safety Gate) 3344 jelzés érkezett veszélyes termékekről ebben az évben 2023. december 15-ig. Ez már így is másfélszerese a tavalyi jelzések számának (2247). A jelentések közel harmada (1075) kozmetikai termékkel kapcsolatos volt, illetve sok játék, gépjármű és elektromos berendezés kapcsán merültek fel aggályok. Ezek között több olyan típusú termék is akad, melyek népszerű karácsonyi ajándékok: például szappanok, parfümök, krémek; párásítók, aroma diffúzorok; játék rollerek, plüssök, játékbabák.

Az Európai Bizottság azért hozta létre a Gyorsriasztási Rendszert, hogy a gyanús termékeket azonnal rögzíteni lehessen. Ezeket a jelentéseket központilag vizsgálják ki, ha pedig valóban veszélyes a termék, akkor arról minden ország hatósága értesítést kap. Így meg tudják akadályozni, hogy a veszélyes termékek a fogyasztókhoz eljussanak. Azonban nem árt résen lenni, mivel manapság már rengetegen rendelnek termékeket online külföldről: lehetséges, hogy egy Amazonról, Aliexpressről, eBayről rendelt termék a magyar boltok polcaira már fel sem került, egy távoli országból viszont még ugyanúgy megrendelhető. 

A bejelentést, ha valaki veszélyes terméket észlelne, a helyi fogyasztóvédelmi hatóságnál lehet tenni. A hatóság tud bejelentést tenni az EU-s rendszerbe a gyanús termékről. A termékeket ezután bevizsgálásra kerülnek, és ha veszélyesnek minősülnek, akkor visszahívják azokat a forgalomból. 

Játék roller, aroma diffúzor, kézkrém, és egy Suzuki a listán

A Pénzcentrum megnézte, mely termékeket jelentette be 2023-ban a magyar fogyasztóvédelem. Eddig idén 303 termékről érkezett bejelentés, míg 2022-ben mindössze 147-ről és a megelőző években sem volt még 200 bejelentés sem. Akárcsak a teljes rendszerben, a magyar bejelentések listáján is dominálnak a kozmetikumok. Olyan ismert márkák termékeiről is érkezett bejelentés, mint a Fa, a Nivea, Axe, Adidas, Herbária, Calvin Klein, stb. 

Bár elektromos készülékek kapcsán csak tizedannyi bejelentés érkezett, ezt a kategóriát a párásító készülékek, aroma diffúzorok és hajszárítók dominálják. A párásítók nagyon elterjedtek az utóbbi pár évben, azért különösen figyeljünk, milyen terméket rendelünk, vásárolunk! A legtöbbször mikrobiológiai veszély merül a termékek kapcsán: hogyha a víztartály nem antibakteriális és nem cserélik az ilyen készülékekben rendszeresen a vizet, akkor a kórokozók felszaporodhatnak. Később ezek a készülék bekapcsolásakor szétterjedhetnek. 

Ahogy minden évben, idén is sok gyerekjáték került bejelentésre. Ezek között van több játék roller - az egyik legveszélyesebb gyerekjáték - de plüssök, babák és sok alkatrészes műanyagjátékok is találhatók. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Idén mindössze 5 égősort jelentetett be a magyar hatóság, mely veszélyes lehet - tavaly lámpákkal, égőkkel együtt 32 bejelentés érkezett ebben a két kategóriában. Nagyon fontos, hogy megbízható, nem veszélyes égősort vásároljunk, erre ne sajnáljuk a pénzt! 

A fényfüzérek, égősorok, díszkivilágítás kihelyezésekor figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére, kerülni kell a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket. Kültéren csak kifejezetten oda való díszítést használjunk. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon. Fontos, hogy éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzér vezetékét a konnektorból

- közölte november végén a katasztrófavédelem. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság minden évben felhívja a figyelmet, hogy karácsonykor naponta 25-30 lakástűzhöz hívják a tűzoltókat, naponta ketten szenvednek a tűz miatt füstmérgezést és kétnaponta meghal valaki ezekben a tüzekben. A sok tűz oka, hogy az ünnepek miatt többet vagyunk otthon, többet fűtünk, főzünk, világítunk, ráadásul még tűzveszélyes ünnepi kiegészítőkkel is dekoráljuk az otthonunkat - mutattak rá. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem