Female cashier working in supermarket while male customer putting products from cart to cashier counter

Fontos változás élesedett a magyar boltok kasszáinál: érdemes lépni, nem sokáig lehet így fizetni

2023. szeptember 6. 05:26

Bő egy hónapja lehet már SZÉP-kártyával a boltokban élelmiszert is vásárolni, amelyet már több százezer magyar meg is tett. Augusztusban átlagosan 8-18 ezer forintot költöttek cafeteriából "hideg" élelmiszerre a kártyakibocsátók szerint, a boltokban ennek viszont nem volt még számottevő hatása a vásárlásokra. A Pénzcentrum most a legnagyobb hazai boltláncok és a kártyakibocsátók nyilatkozatát kérte augusztusi tapasztalataikról. A válaszokból az látszik, hogy már sokan használták ki a SZÉP-kártyás fizetési lehetőséget, de ez nem jelenti azt, hogy a boltokban többet költöttek volna a vásárlók, mint korábban.

Nyár elején jelentett be a kormány két fontos változtatás a SZÉP-kártyák kapcsán, június 19-én pedig meg is jelent a vonatkozó rendelet. Eszerint a kártyák kerete 2023 december 31-ig akár 200 ezer forinttal is emelhető és már nemcsak meleg ételre, hanem hideg élelmiszer vásárlására is fordítható. Vagyis a munkáltató dönthet úgy, hogy még idén tesz a kártyákra pénzt akkor is, ha a keret már kimerült, illetve ezeket összegeket élelmiszerboltokban is el lehet már költeni. Nem ez az első eset, hogy a kormány a SZÉP-kártya felhasználás változtatásával igyekszik enyhíteni a lakosságra nehezedő anyagi terheken. 2021-ben még karácsony előtt jelentették be, hogy 2022 februárjától "hideg" élelmiszert is lehet majd vásárolni a cafeteria juttatásból a boltokban pár hónapig. Bár egyszer meghosszabbították a rendelkezést, tavaly júliusban megszüntették. Most egy darabig ismét lehet cafeteriából alapvető élelmiszereket is venni.

A kártyakibocsátók tavalyi adatai alapján február 1. és július 1. között több mint 41,5 milliárd forintért vásárolt a lakosság a boltokban élelmiszert a SZÉP-kártyákkal, eszerint népszerű intézkedés volt. A boltoknak sem okozott gondot a módosítás ismételt bevezetése, könnyen át tudtak állni az új fizetései módra. Feltehetően a vásárlók, akik a pandémia is használták élelmiszer-vásárlásra a kártyájukat, most is könnyen váltanak majd. Most az első egy hónap tapasztalatairól kérdeztük a boltokat, kártyakibocsátókat: mennyit költöttek a vásárlók átlagosan szép kártyáról élelmiszerre, roham indult-e a boltokba a módosítás hatására?

Az MBH tapasztalatai szerint augusztus - a nyaralás utolsó hónapjaként - mindig rekord mértékű SZÉP-kártyás költést hoz, ebben az évben is ez várható a bank szerint. Lapunk megkeresésekor még volt néhány nap hátra a hónapból, de ennek ellenére is úgy látták, hogy a költés magasabb lesz mint az egy évvel ezelőtti augusztusi, ezen belül az élelmiszer nélküli költés is várhatóan eléri az egy évvel ezelőtti szintet.

Az MBH ügyfeleinek augusztusi költéseinek a 14 százaléka csak élelmiszer-elfogadásra szerződött élelmiszer-kereskedőknél történt és egy élelmiszeres tranzakcióhoz átlagosan 8 ezer forint költés tartozott. Hozzátették, hogy az élelmiszervásárlást csak azoknál a szolgáltatóknál tudják külön mérni, akik csak élelmiszerre szerződtek. Aki másra is szerződött élelmiszer-kereskedő, pl. van grillpultja mint az Auchannak, azt nem tudják kimutatni, mint élelmiszervásárlást. 

Az OTP lapunk kérdésére közölte, hogy augusztus 1-25. között a költések 12,7%-a - 4,04 milliárd forint - történt élelmiszerboltokban. Július azonos napjaival összevetve a teljes költésen belül a többi szolgáltatás aránya emiatt augusztusban valamelyest csökkent, ugyanakkor összegszerűen ez a csökkenés nem jelentős, mivel augusztusban több, mint 2 milliárd forinttal nőtt a költés volumene. Azt is elárulták, hogy augusztus 1-25. között mintegy 220 ezer ügyfelük vásárolt legalább egyszer élelmiszerboltban, és az egy főre jutó költés 18 362 forint volt.

A boltok közül nem minden üzletlánc tudott kézzelfogható válasszal szolgálni, hogy milyen hatással volt a módosítás, ugyanis a bevezetéstől még túl kevés idő telt el, hogy az adatokból bármire következtetni lehessen. A Lidl szerint a SZÉP-kártyával történő fizetések esetében a felhasználás kiterjesztett módjának rövidsége okán még nem lehet még valós következtetéseket levonni.

A Tesco szintén úgy látta, hogy a SZÉP-kártya esetén nem telt még el elegendő idő, hogy hosszú távú következtetéseket tudjunk levonni. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a SZÉP-kártyás fizetések száma emelkedik, amikor használható ez a fizetési mód élelmiszer vásárlásra is, de ez nem jelenti automatikusan a vásárlók számának emelkedését is, inkább azt, hogy a vásárlók más fizetési eszközt vettek igénybe.

A PENNY azt közölte lapunkkal, hogy az augusztusi bevezetés előtt, az előzetes becslések alapján nem számoltak kiugró forgalomnövekedéssel, és ez a bevezetés után sem volt másként. Az eddigi tapasztalataik alapján viszont megfigyelhető jelenség, hogy a SZÉP-kártyával fizető vevők átlagosan 17 százalékkal nagyobb értékben vásároltak az üzletekben egy-egy bevásárlás alkalmával.

Az Auchan rámutatott, hogy az üzletekben a grillpulton eddig is lehetett SZÉP-kártyával fizetni a helyben fogyasztott élelmiszerekért, ez egészült ki augusztustól a hideg élelmiszerek vásárlásával. A növekedésről nem nyilatkoztak. 

SPAR közlése szerint a SZÉP-kártyás vásárlások aránya egyelőre elenyésző volt a többi fizetési módhoz képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit vásárolhatunk SZÉP-kártyával a boltokban?

A rendelet szerint élelmiszer "a vám- és a statisztikai nómenklatúráról, valamint a Közös Vámtarifáról szóló 2658/87/EGK tanácsi rendelet I. mellékletének módosításáról szóló, 2021. október 12-i (EU) 2021/1832 bizottsági végrehajtási rendelet 1. melléklete szerinti"

  • I–IV. áruosztályba tartozó termékek, DE ide nem értve az alkoholtartalmú folyadékokat, valamint a dohány és feldolgozott dohánypótló termékeket,
  • V. áruosztályba tartozó termékek közül a só

megvásárolható augusztustól SZÉP-kártyával. Az I. osztályba élő állatok, állati termékek, a II. osztályba növényi termékek, a III. áruosztályba állati, növényi vagy mikrobiális zsír és olaj, és ezek bontási termékei; és elkészített ételzsír; állati vagy növényi eredetű viasz tartozik. A IV. áruosztályba sorolja a nómenklatúra az élelmiszer-készítményeket; az italokat - kivéve az alkoholtartalmú folyadékokat - és az ecetet; továbbá a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint szintén kivételek a dohány és feldolgozott dohánypótlók; égés nélküli belégzésre szánt, termékek, nikotintartalommal is; az emberi szervezetbe való nikotinbevitelre szánt más nikotintartalmú termékek. A VI. áruosztályt részletesebben megvizsgálva,

megvásárolhatók SZÉP-kártyával

  • a húsból, halból rákféléből, puhatestűből vagy más gerinctelen víziállatból, vagy rovarból készült termékek,
  • a cukor és cukoráruk,
  • a kakaó és kakaókészítmények,
  • gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek; cukrászati termékek,
  • zöldségfélékből, gyümölcsből, diófélékből vagy más növényrészekből előállított készítmények,
  • különféle ehető készítmények,
  • italok és ecet - de alkoholtartalmú folyadékok NEM,
  • az élelmiszeripar melléktermékei és hulladékai; elkészített állati takarmány.

Nagy segítség lehet karácsony előtt az egyszeri SZÉP-kártya utalás

Egyes munkáltatók már korábban is keresték a lehetőségeket, mivel segíthetnek dolgozóiknak az adventi időszakban. Jellemzően ilyenkor osztják az év végi bónuszokat, de sokan extra-cafeteriát adnak a munkavállalóknak. Idén, ha az alapvető SZÉP-kártya keret már ki is merült, mégis lehetőség lesz egyszeri 200 ezer forintot ilyen formában juttatni a dolgozóknak. Ez nagy segítség lehet év végén, hiszen a legoptimistább becslések szerint az éves infláció 17 százalék lehet, mely rengeteg magyar anyagi biztonságát tépázta meg. A plusz juttatásból most már az ünnepi bevásárlás is fedezhető.

Tavaly év végén jelent még a Magyar Közlönyben a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetését szabályozó rendelet is, amely szerint január 1-jétől összevonták a korábbi szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebeket. Az egyszeri juttatás tehát nem csak ezért érheti meg, mert a bevásárlást is lehet már fedezni belőle, hanem szabadon használható most már vendéglátás, utazás és szabadidős célokra. Egy karácsonyi utazás, de rengetegféle ajándék is fedezhető belőle túl az élelmiszereken.

Fontos határidők

A keretösszegek felhasználásának ösztönzése miatt a kormány még múlt évben bevezetett egy egyszeri, 15 százalékos díjat, ami a 2022. október 15-ig feltöltött és 2023. május. 31-ig fel nem használt juttatásokra volt fizetendő. Ugyanakkor a 2022. október 15. után jóváírt összegekre már más szabályok vonatkoznak: ezek csak egy évig használhatók fel szabadon, utána a fel nem használt egyenleg terhére szintén 15 százalékos egyszeri díjat számíthat fel a szolgáltató március 20. és szeptember 20. napokon. 

Tehát ha valakinek van még olyan összeg a SZÉP-kártyáján, amelyet tavaly október 15-e után utaltak, egy éve van a jóváírástól büntetés nélkül felhasználni. Legkorábban pedig 2024. március 20-án számíthat a fel nem használt összegek után levonásra. 2023. október 15-ig viszont még több mint egy hónap van, érdemes tehát átnézni a SZÉP-kártya számlakivonatot: ha lehet még olyan összeg, amelynél lejárhat a 365 nap, érdemes felhasználni mielőbb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm