12 °C Budapest
Close up shot of woman carrying shopping basket and shopping groceries in supermarket. City solo life concept. Single person.

Jövőre még brutálisabb év jöhet az élelmiszerpiacon: meddig tart a drágulás Magyarországon?

2022. november 25. 08:32

Abban, hogy Magyarországon közösségi szinten is magas az élelmiszerinfláció, az aszály, a gyenge forint, az elszálló energiaárak, a pandémia és a háború mezőgazdasági árakat emelő hatása, valamint az extraprofit adók, és az ársapka is szerepet játszik. Az igen nehéz 2022-es évet egy még nehezebb fogja követni az élelmiszerpiacon – számolt be a Forbes.hu.

Az elmúlt évek során drasztikusan megváltozott hazánk élelmezési helyzete: a pandémia alatt az ellátási láncok szakadozása okozott súlyos problémát, miközben a hiánytól való félelem egyre inkább nőtt, amivel párhuzamosan az árak is emelkedtek. Ehhez pedig további árnövelő tényezők is csatlakoztak, mint a háború, az aszály és az energiaválság, hogy csak párat említsünk.

A nagy kérdés, hogy ez az élelmiszerek felértékelődését, vagy csak felárazódását jelenti. A válságok sajátja, hogy felerősíti a trendeket. Így erősödik a kényszer-tudatosodás, ami nem csak az élelmiszerpazarlás csökkenésével, hanem átgondolt fogyasztási szerkezettel is jár a fogyasztóknál, és hatékonysági fejlesztéseket generál az agráriumban

– mondta el Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Az árstopos termékek iráni kereslet miatt az állatok többi részét is megnövekedett mennyiségben lehet eladi a beszállítóknak, sokszor aránytalanul drágán. Emiatt pedig egyre jobban nyílik a beszerzási árolló, és a szakértő szerint el fogunk jutni arra a pontra, hogy az import olcsóbb lesz, mint a helyi beszerzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem