5 °C Budapest
Close up shot of woman carrying shopping basket and shopping groceries in supermarket. City solo life concept. Single person.

Jövőre még brutálisabb év jöhet az élelmiszerpiacon: meddig tart a drágulás Magyarországon?

2022. november 25. 08:32

Abban, hogy Magyarországon közösségi szinten is magas az élelmiszerinfláció, az aszály, a gyenge forint, az elszálló energiaárak, a pandémia és a háború mezőgazdasági árakat emelő hatása, valamint az extraprofit adók, és az ársapka is szerepet játszik. Az igen nehéz 2022-es évet egy még nehezebb fogja követni az élelmiszerpiacon – számolt be a Forbes.hu.

Az elmúlt évek során drasztikusan megváltozott hazánk élelmezési helyzete: a pandémia alatt az ellátási láncok szakadozása okozott súlyos problémát, miközben a hiánytól való félelem egyre inkább nőtt, amivel párhuzamosan az árak is emelkedtek. Ehhez pedig további árnövelő tényezők is csatlakoztak, mint a háború, az aszály és az energiaválság, hogy csak párat említsünk.

A nagy kérdés, hogy ez az élelmiszerek felértékelődését, vagy csak felárazódását jelenti. A válságok sajátja, hogy felerősíti a trendeket. Így erősödik a kényszer-tudatosodás, ami nem csak az élelmiszerpazarlás csökkenésével, hanem átgondolt fogyasztási szerkezettel is jár a fogyasztóknál, és hatékonysági fejlesztéseket generál az agráriumban

– mondta el Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Az árstopos termékek iráni kereslet miatt az állatok többi részét is megnövekedett mennyiségben lehet eladi a beszállítóknak, sokszor aránytalanul drágán. Emiatt pedig egyre jobban nyílik a beszerzási árolló, és a szakértő szerint el fogunk jutni arra a pontra, hogy az import olcsóbb lesz, mint a helyi beszerzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30