Close up shot of woman holding a bottle of organic unsweetened almond milk in supermarket. Grocery shopping in supermarket. Healthy lifestyle.

Kiderült a nagy tejtitok: ez van valójában a méregdrága növényi italokban, rengetegen isszák

2022. május 18. 16:02

Egyre nagyobb számban fogynak Magyarországon is a tejhelyettesítők, növényi termékek: csak tavaly majdnem negyedével nőtt ezeknek a termékeknek a forgalma. Bár ebben az esetben is felmerül sokakban a tudatosabb vásárlás, akik eddig is megnézték az összetevők listáját, azok most sem tesznek másként: nemrég azonban kiderült, hogy olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyről ritkábban hallunk, plusz nem is mindig tudjuk, van-e valamilyen egészségügyi hatása. Megnéztük az összetevőket és élettani hatásait, és kiderül, hogy egészséges-e ezek fogyasztása.

A nyugati trendeknek megfelelően Magyarországon is egyre népszerűbbek az úgynevezett alternatív vagy növényi tejek, mint a klasszikus tejek alternatívái. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a NielsenIQ legfrissebb adatai alapján 2021-ben 22 százalékkal emelkedett a növényi alapú termékek közül a sajt, a hűtött desszert és puding, a jégkrém, tej, tejszín, tejszínhab és joghurt helyettesítésére használt élelmiszerek forgalma Magyarországon.

Ehhez nagyon hasonló tendenciát mutatott a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2020. év végi piackutatása is: ebből az derült ki, hogy a felnőtt magyar lakosság 97%-a fogyaszt tejet és/vagy tejterméket, 28%-a pedig növényi alapú termékeket. Igaz, utóbbi kutatás rámutatott arra is, hogy csupán a felnőtt magyarok 3 százaléka az, aki teljesen elzárkózik a hagyományos tejek, tejtermékek fogyasztásától. Az adatok tükrében tehát egyértelműnek tűnik, a növényi alapú termékeket a fogyasztók nem a tejet/tejtermékeket kiváltó, azokat teljesen helyettesítő kategóriaként kezelik, sokkal inkább úgy tekintenek rájuk, mint a tej/tejtermékek mellett fogyasztható plusz termékekre.

Ahogy azonban egyre többen fogyasztják ezeket a termékeket, úgy egyre több és több márka jelenik meg a boltok polcain. Ezt pedig a Pénzcentrumnak nyilatkozó kiskereskedelmi szereplők is alátámasztották: a Tesco, a Lidl, a Spar, az Aldi és a Penny Market is azt nyilatkozta korábban lapunknak, egyértelműen, évről-évre emelkedik a kereslet e termékek iránt.

Igen ám, de míg a tej nem áll semmi másból mint majd 90 százalékban vízből, illetve kb. 10 százalékban olyan szárazanyagokból, mint tejzsír, tejfehérje, tejcukor, vitaminok és ásványi anyagok, addig például a nővényi tejekben a víz mellett elég sok adalékanyag is helyet kaphat. Ezek közül pedig sokan nem lehetnek tisztában azzal, hogy az egyes összetevők, úgy mint a guargumi vagy a karragén károsak-e. A Pénzcentrumon éppen ezért most annak jártunk utána, hogy a növényi alapú (tej)italok általános, kevéssé ismert összetevői milyen hatással lehetnek az ember szervezetére.

Guargumi

Ahhoz, hogy a mandulatejek természetes ízét biztosítsák, a gyártók gyakran élnek a guargumi egy fajtája, valamint a karragén használatával. A guargumi egy a pillangósvirágúak családjába tartozó összetevő, leyet a guarbabból nyernek ki. A termést a napon szárítják, majd a magvakat kiverik a hüvelyből és ledarálják. Ezután a guardarát 20-80 °C-on áztatják, extrudálják,ezután még nedves állapotban malomban finomra őrlik. A hasonló teljhelyettesítőknél sűrítő, stabilizáló és emulgeáló hatást ad a termékne, ezért gyakran használják a növényi italok előállításánal, valamint ízesítésben is.

Fogyasztásának biztonságáról sokáig megoszlottak a vélemények, de a kísérletek és a kutatások mára bebizonyították, hogy nemcsak veszélytelen, egyenesen hasznos is: többek között betegségeket is segít megelőzni, például csökkenti a Crohn-betegség kialakulásának veszélyét. A salak- vagy méreganyagokat is segít tisztítani, mivel laxatav hatása is van - persze egyszerre sokat nem szabad fogyasztani belőle.

Mi az a karragén?

Ez az összetevő egy vörös tengeri hínárból előállított adalékanyag, amely a guargumihoz hasonló hatásai vannak, ezért használják őket mandulatejeknél. A dietetikusok szerint nem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy hosszú távú egészségkárosító hatása lenne, bár hozzáteszik, hogy ennek a kutatása nehézkes, így a teljes igazság talán soha nem derül majd ki.

A dietetikusok azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy ezek az összetevők okozhatnak rövid távú mellékhatásokat: egyes esetekben okozhat gyulladást, gyormorfekélyt vagy más bélrendszeri problémákat. Nehezíti a helyzetet az is, hogy embereken nem végeznek vizsgálatokat, kizárólag állatokon, így diagnosztizálni sem lehet teljes biztonsággal. A felsorolt panaszok azonban csak a karragénre vonatkoznak, a guargumi vagy annak típusai esetében azok fogyasztása bizotnságosnak mondható - idézi a Huffington Post a megkérdezett dietetikusokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természetes ízesítők

Sokszor olvashatjuk az összetevők között a „természetes aroma” kifejezést, melyet az 1334/2008/EK uniós rendelet szabályoz. Ha egy aroma jellemzésére a „természetes” kifejezést alkalmazzák, az aroma-összetevőknek természetes eredetűeknek kell lenniük. Amennyiben az aromaforrás (pl. vanília) említésre kerül, az aroma-összetevők legalább 95%-ának a vanília növényből kell származnia, a fennmaradó legfeljebb 5% olyan anyag lehet, ami például frissebb, csípősebb, érettebb jelleget kölcsönöz az aromának vagy homogénebb állagúvá teszi - olvashatjuk a Nébih honlapján.

Tippek a szakértőktől

Összességében tehát a növényi italokkal nincsenek komoly problémák, de érdemes néhány tippet szem előtt tartani. "Sokan, akik növényi eredetű tejet vásárolnak, és nem allergiásak a normál tejre, azért veszik azt, mert azt gondolhatják, hogy egészségesebb tejet kapnak” - fogalmaz Shirlene Reid dietetikus, aki hozzáteszi, a rengeteg adalékanyag semmiképp sem biztos, hogy egészségesebb lenne, mint egy természetes tej. Éppen ezért szerinte fontos, hogy a vásárlók a növényi tejek minden összetevőjét a lehető legjobban ismerjék, és akkor elkerülhetők a kellemetlenségek. Azt is tanácsolják: válasszuk az egyszerű összetevőket tartalmazó termékeket.

Ha fontos, hogy növényi alapú teje a lehető legegyszerűbb összetevőkből készüljön, és lehetősége is van hozzáférni ezekhez a termékekhez, akkor érdemes olyan márkákat vásárolnia, amelyekben csak két-három összetevő szerepel (például dió, mag vagy zab, plusz víz és tengeri só

– mondja Maddie Pasquariello. Hozzáteszi azt is, hogy akkor sem kell aggódni, ha a mindössze néhány összetevőből álló ital nem elérhető, hiszen a gyártók csak olyan adalékanyagokat használhatnak termékeik elkészítéséhez, amiket az EU nagyon komolyan szabályoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm