Close up shot of woman holding a bottle of organic unsweetened almond milk in supermarket. Grocery shopping in supermarket. Healthy lifestyle.

Kiderült a nagy tejtitok: ez van valójában a méregdrága növényi italokban, rengetegen isszák

2022. május 18. 16:02

Egyre nagyobb számban fogynak Magyarországon is a tejhelyettesítők, növényi termékek: csak tavaly majdnem negyedével nőtt ezeknek a termékeknek a forgalma. Bár ebben az esetben is felmerül sokakban a tudatosabb vásárlás, akik eddig is megnézték az összetevők listáját, azok most sem tesznek másként: nemrég azonban kiderült, hogy olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyről ritkábban hallunk, plusz nem is mindig tudjuk, van-e valamilyen egészségügyi hatása. Megnéztük az összetevőket és élettani hatásait, és kiderül, hogy egészséges-e ezek fogyasztása.

A nyugati trendeknek megfelelően Magyarországon is egyre népszerűbbek az úgynevezett alternatív vagy növényi tejek, mint a klasszikus tejek alternatívái. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a NielsenIQ legfrissebb adatai alapján 2021-ben 22 százalékkal emelkedett a növényi alapú termékek közül a sajt, a hűtött desszert és puding, a jégkrém, tej, tejszín, tejszínhab és joghurt helyettesítésére használt élelmiszerek forgalma Magyarországon.

Ehhez nagyon hasonló tendenciát mutatott a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2020. év végi piackutatása is: ebből az derült ki, hogy a felnőtt magyar lakosság 97%-a fogyaszt tejet és/vagy tejterméket, 28%-a pedig növényi alapú termékeket. Igaz, utóbbi kutatás rámutatott arra is, hogy csupán a felnőtt magyarok 3 százaléka az, aki teljesen elzárkózik a hagyományos tejek, tejtermékek fogyasztásától. Az adatok tükrében tehát egyértelműnek tűnik, a növényi alapú termékeket a fogyasztók nem a tejet/tejtermékeket kiváltó, azokat teljesen helyettesítő kategóriaként kezelik, sokkal inkább úgy tekintenek rájuk, mint a tej/tejtermékek mellett fogyasztható plusz termékekre.

Ahogy azonban egyre többen fogyasztják ezeket a termékeket, úgy egyre több és több márka jelenik meg a boltok polcain. Ezt pedig a Pénzcentrumnak nyilatkozó kiskereskedelmi szereplők is alátámasztották: a Tesco, a Lidl, a Spar, az Aldi és a Penny Market is azt nyilatkozta korábban lapunknak, egyértelműen, évről-évre emelkedik a kereslet e termékek iránt.

Igen ám, de míg a tej nem áll semmi másból mint majd 90 százalékban vízből, illetve kb. 10 százalékban olyan szárazanyagokból, mint tejzsír, tejfehérje, tejcukor, vitaminok és ásványi anyagok, addig például a nővényi tejekben a víz mellett elég sok adalékanyag is helyet kaphat. Ezek közül pedig sokan nem lehetnek tisztában azzal, hogy az egyes összetevők, úgy mint a guargumi vagy a karragén károsak-e. A Pénzcentrumon éppen ezért most annak jártunk utána, hogy a növényi alapú (tej)italok általános, kevéssé ismert összetevői milyen hatással lehetnek az ember szervezetére.

Guargumi

Ahhoz, hogy a mandulatejek természetes ízét biztosítsák, a gyártók gyakran élnek a guargumi egy fajtája, valamint a karragén használatával. A guargumi egy a pillangósvirágúak családjába tartozó összetevő, leyet a guarbabból nyernek ki. A termést a napon szárítják, majd a magvakat kiverik a hüvelyből és ledarálják. Ezután a guardarát 20-80 °C-on áztatják, extrudálják,ezután még nedves állapotban malomban finomra őrlik. A hasonló teljhelyettesítőknél sűrítő, stabilizáló és emulgeáló hatást ad a termékne, ezért gyakran használják a növényi italok előállításánal, valamint ízesítésben is.

Fogyasztásának biztonságáról sokáig megoszlottak a vélemények, de a kísérletek és a kutatások mára bebizonyították, hogy nemcsak veszélytelen, egyenesen hasznos is: többek között betegségeket is segít megelőzni, például csökkenti a Crohn-betegség kialakulásának veszélyét. A salak- vagy méreganyagokat is segít tisztítani, mivel laxatav hatása is van - persze egyszerre sokat nem szabad fogyasztani belőle.

Mi az a karragén?

Ez az összetevő egy vörös tengeri hínárból előállított adalékanyag, amely a guargumihoz hasonló hatásai vannak, ezért használják őket mandulatejeknél. A dietetikusok szerint nem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy hosszú távú egészségkárosító hatása lenne, bár hozzáteszik, hogy ennek a kutatása nehézkes, így a teljes igazság talán soha nem derül majd ki.

A dietetikusok azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy ezek az összetevők okozhatnak rövid távú mellékhatásokat: egyes esetekben okozhat gyulladást, gyormorfekélyt vagy más bélrendszeri problémákat. Nehezíti a helyzetet az is, hogy embereken nem végeznek vizsgálatokat, kizárólag állatokon, így diagnosztizálni sem lehet teljes biztonsággal. A felsorolt panaszok azonban csak a karragénre vonatkoznak, a guargumi vagy annak típusai esetében azok fogyasztása bizotnságosnak mondható - idézi a Huffington Post a megkérdezett dietetikusokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természetes ízesítők

Sokszor olvashatjuk az összetevők között a „természetes aroma” kifejezést, melyet az 1334/2008/EK uniós rendelet szabályoz. Ha egy aroma jellemzésére a „természetes” kifejezést alkalmazzák, az aroma-összetevőknek természetes eredetűeknek kell lenniük. Amennyiben az aromaforrás (pl. vanília) említésre kerül, az aroma-összetevők legalább 95%-ának a vanília növényből kell származnia, a fennmaradó legfeljebb 5% olyan anyag lehet, ami például frissebb, csípősebb, érettebb jelleget kölcsönöz az aromának vagy homogénebb állagúvá teszi - olvashatjuk a Nébih honlapján.

Tippek a szakértőktől

Összességében tehát a növényi italokkal nincsenek komoly problémák, de érdemes néhány tippet szem előtt tartani. "Sokan, akik növényi eredetű tejet vásárolnak, és nem allergiásak a normál tejre, azért veszik azt, mert azt gondolhatják, hogy egészségesebb tejet kapnak” - fogalmaz Shirlene Reid dietetikus, aki hozzáteszi, a rengeteg adalékanyag semmiképp sem biztos, hogy egészségesebb lenne, mint egy természetes tej. Éppen ezért szerinte fontos, hogy a vásárlók a növényi tejek minden összetevőjét a lehető legjobban ismerjék, és akkor elkerülhetők a kellemetlenségek. Azt is tanácsolják: válasszuk az egyszerű összetevőket tartalmazó termékeket.

Ha fontos, hogy növényi alapú teje a lehető legegyszerűbb összetevőkből készüljön, és lehetősége is van hozzáférni ezekhez a termékekhez, akkor érdemes olyan márkákat vásárolnia, amelyekben csak két-három összetevő szerepel (például dió, mag vagy zab, plusz víz és tengeri só

– mondja Maddie Pasquariello. Hozzáteszi azt is, hogy akkor sem kell aggódni, ha a mindössze néhány összetevőből álló ital nem elérhető, hiszen a gyártók csak olyan adalékanyagokat használhatnak termékeik elkészítéséhez, amiket az EU nagyon komolyan szabályoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm