A 2025-ös karácsonyi szezon egyik legerősebb mozgatórugója a közösségi média, különösen a TikTok.
Ide vezetett az élelmiszerek drágulása: kétszer meg kell gondolni, mit tesz a kosárba az ember
Idén - a tavalyi magas árakhoz képest is – hónapról-hónapra gyorsuló ütemben drágultak az élelmiszerek.A takarményárak, üzemanyag, műtrágya drágulása és a gyenge forint is a termelőket sújtja - ezt érzik most a vásárlók. Viszont ahogy most állnak a dolgok, a drágulás nem fog megállni: sőt, az áremelkedés üteme még gyorsabb lehet év végéig.
Átlagos idén a búza minősége, de kisebb a betakarított mennyiség, mintegy 4 5 millió tonna - mondta a Népszavának Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. Az átlagosan 8 millió tonnás kukoricatermés pedig idén várhatóan csak 6,5 millió tonna lesz. A gabonaárakat nagymértékben a magas kőolaj és földgázárak húzzák fölfelé. Drágult az üzemanyag, a szállítás, a műtrágya, ha egyáltalán van. A hazai termelőket azonban a gyenge forint is sújtja – tette hozzá Vancsura József.
A lapnak nyilatkozó sütőipari szakember szerint az energiaárak, a minimál és a garantált bérminimum 2022-ben esedékes emelése tovább nehezíti az ágazat helyzetét. A közepes méretű vállalkozásokat megtizedelheti a nem teljesen egyenlő feltételekkel folytatott verseny a nagy, bolthálózattal rendelkező multikkal szemben.
Magasabbak lettek a baromfihús és az ebből készült készítmények árai is. Tavaly a Covid-19 járvány, illetve a madárinfluenza is nehezítette az ágazat szereplőinek életét. Muzsek András, a Magyar Pulykaszövetség új elnöke a szövetség éves konferenciáján elmondta, hogy csökkent a jövedelmezőség, és az ágazat, amely már egy évtizede amúgy is stagnál, válságos helyzetbe került.
Nem drágul a sertéshús, egyelőre
Az elmúlt fél évben drasztikusan csökkent az élő sertés felvásárlási ára az unióban és így hazánkban is - említette a lapnak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Míg korábban az élő sertés kilója 550 forintot is kóstált, ma jó, ha 350-et kap érte a gazda. Eközben emelkedtek a termelési költségek, a bérek, és nemcsak a takarmány, de az energia is többe kerül – magyarázta Éder Tamás. Bár egyelőre nem drágul a sertéshús, nem tudni, meddig mehet ez még így.
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








