1 °C Budapest
Concerned Young Woman Checking Bills In Kitchen After Grocery Shopping, Millennial Female Sitting At Table In Kitchen, Frustrated About Expensive Vegetables And Fruits, Closeup Shot, Selective Focus cimlapi

Ide vezetett az élelmiszerek drágulása: kétszer meg kell gondolni, mit tesz a kosárba az ember

2021. november 22. 08:59

Idén - a tavalyi magas árakhoz képest is – hónapról-hónapra gyorsuló ütemben drágultak az élelmiszerek.A takarményárak, üzemanyag, műtrágya drágulása és a gyenge forint is a termelőket sújtja - ezt érzik most a vásárlók. Viszont ahogy most állnak a dolgok, a drágulás nem fog megállni: sőt, az áremelkedés üteme még gyorsabb lehet év végéig.

Átlagos idén a búza minősége, de kisebb a betakarított mennyiség, mintegy 4 5 millió tonna - mondta a Népszavának Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. Az átlagosan 8 millió tonnás kukoricatermés pedig idén várhatóan csak 6,5 millió tonna lesz. A gabonaárakat nagymértékben a magas kőolaj és földgázárak húzzák fölfelé. Drágult az üzemanyag, a szállítás, a műtrágya, ha egyáltalán van. A hazai termelőket azonban a gyenge forint is sújtja – tette hozzá Vancsura József.

A lapnak nyilatkozó sütőipari szakember szerint az energiaárak, a minimál és a garantált bérminimum 2022-ben esedékes emelése tovább nehezíti az ágazat helyzetét. A közepes méretű vállalkozásokat megtizedelheti a nem teljesen egyenlő feltételekkel folytatott verseny a nagy, bolthálózattal rendelkező multikkal szemben.

Magasabbak lettek a baromfihús és az ebből készült készítmények árai is. Tavaly a Covid-19 járvány, illetve a madárinfluenza is nehezítette az ágazat szereplőinek életét. Muzsek András, a Magyar Pulykaszövetség új elnöke a szövetség éves konferenciáján elmondta, hogy csökkent a jövedelmezőség, és az ágazat, amely már egy évtizede amúgy is stagnál, válságos helyzetbe került.

Nem drágul a sertéshús, egyelőre

Az elmúlt fél évben drasztikusan csökkent az élő sertés felvásárlási ára az unióban és így hazánkban is - említette a lapnak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Míg korábban az élő sertés kilója 550 forintot is kóstált, ma jó, ha 350-et kap érte a gazda. Eközben emelkedtek a termelési költségek, a bérek, és nemcsak a takarmány, de az energia is többe kerül – magyarázta Éder Tamás. Bár egyelőre nem drágul a sertéshús, nem tudni, meddig mehet ez még így. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?