14 °C Budapest
Shopping at supermarket, shopping concept cimlapi

Csúcsdrágulás rengeti meg az őszt: ezek a termékek 30-35 százalékkal többe kerülnek, mint tavaly

2021. november 10. 11:01

Egyelőre jelét sem mutatja a drágulás mérséklődése Magyarországon. Sőt, most már ott tartunk, hogy például az üzemanyagok több mint harmadával kerülnek többe, mint tavaly ősszel. Ezen felül azonban a cigaretta, de még a bútorok ára is az egekben. Élelmiszerek közül pedig az étolaj, valamint a margarin az, amiért igen csak mélyre kell nyúlni a tárcában. Mutatjuk, melyik 10 termék ára nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt évben.

Ahogy azt már eddig is tudni lehetett, nem csillapodik az infláció Magyarországon.  Sőt, a legfrissebb statisztikák szerint idén októberben átlagosan 6,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a tavalyi év azonos hónapjához képest. Az inflációt leginkább az üzemanyagárak és a szeszesitalok, valamint a dohányáruk húzzák felfelé, de azért ezeken kívül is jócskán találni csúcsdráguló termékeket, igen, élelmiszereket is.

A Pénzcentrumon éppen ezért most annak jártunk utána, hogy a KSH hivatalos, majd 200 terméket és szolgáltatást tartalmazó listájából megnézzük, pontosan mely termékek vagy szolgáltatások ára nőtt sokkal nagyobb mértékben, mint az átlagos drágulás. Brutális belegondolni, de egy évvel ezelőtt a gázolajért több mint a harmadával kellett kevesebbet fizetni, de ugyanez igaz a napraforgó olajra (!) is…

Keserves durva árak ezek

Ha megnézzük a top 10 csúcsdráguló termék árváltozását, akkor láthatjuk, hogy az élen egyértelműen a gázolaj végzett, egy liter gázolaj ára ugyanis 35 százalékkal kerül többe most, mint amennyibe tavaly októberben került. A második legdurvább áremelkedést a napraforgóolaj produkálta, ennek literára egy év alatt átlagosan 33,8 százalékkal emelkedett, míg a dobogó harmadik fokára a 95-ös benzin állhatott fel, 365 nap leforgása alatt a literenkénti ár átlagosan 30,2 százalékkal emelkedett.

A top 5 dráguló közét befért még a szétnyitható konyhaasztal is, a maga 24,9 százalékos áremelkedésével, míg 5. helyre az átlagosan 22 százalékkal többe kerülő vérnyomásmérő került. Az étolaj mögött a második csúcsdráguló élelmiszer a kései burgonya lett, ez 21,7 százalékkal kerül többe idén ősszel, mint tavaly, míg a harmadik legdrágább élelmiszer a tejes margarin lett, ennek az átlagára is több mint 20 százalékkal emelkedett 1 év alatt.

A nők sem örülhetnek ruházatilag, a műbor női szandál ára ugyanis átlagosan 19,5 százalékkal emelkedett idénre, ezt pedig a 9-10. helyen egyaránt 1-1 cigarettamárka, a Multifilter és a Sopianae követte, 18,6 és 18,3 százalékos átlagos drágulással. Ezzel pedig ezeknek a cigiknek az átlagára ára már meg is haladta az 1 700 (!) forintot, de például a már fentebb említett konyhaasztal átlagára is majd 10 ezer forinttal emelkedett.

A női szandálok is átlagosan majd 1 500 forinttal drágábbak most, mint tavaly októberben voltak. Továbbá, ahogy látjuk, a cigaretták átlagára is több száz forinttal emelkedett. Az üzemanyagárak pedig lassan már a 200 forintos emelkedés felé haladnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy hónap alatt is nagyot változott a világ

Bár általánosságban nem ennyire látványos mértékben, de azért arányait tekintve egyetlen hónap alatt is bőven akadtak olyan termékek/szolgáltatások, amiknek az ára jócskán nagyobb mértékben nőtt, mint amennyi az átlagos áremelkedés mértéke volt. 2021 szeptemberéről októberre például a KSH mérése szerint az átlagos árnövekedés 1 hónap alatt 1,1 százalékos volt. Ehhez képest a gázolaj ára, majdnem 10-szer nagyobb mértékben, összességében 10,2 százalékkal drágult.

A második legjobban dráguló termék egy hónap alatt az olajtöltésű villamos radiátor volt, ennek az ára egy hónap alatt 9,3 százalékkal emelkedett, 19 370 forintról, 21 170-re. De az akácméznek is rendesen megkérik az árát. Októberre 8,8 százalékkal lett drágább a kilós átlagára, így 5 220 forintba került, míg szeptemberbe átlagosan csak 4 800 forintba.

A top 10 havi csúcsdráguló termék közé befért még a finomliszt és a rétesliszt is. Előbbi átlagosan 8, utóbbi 6,9 százalékkal került többe októberben, mint szeptemberben. Ezen felül még további 6 terméket találni a KSH listáján, amiknek az átlagára több mint 5 százalékkal emelkedett, ezek a következők: 95-ös benzin, folyékony szappan, női szandál, őrölt kávé és a dobozos jégrém.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem