30 °C Budapest
Ingatlan birtokbaadási jegyzőkönyv minta 2021: A birtokbaadási jegyzőkönyv hány példányban kell?

Ingatlan birtokbaadási jegyzőkönyv minta 2021: A birtokbaadási jegyzőkönyv hány példányban kell?

2021. július 8. 12:30

A jegyzőkönyvek készítése és megőrzése bármilyen hivatalos ügyintézés keretében előkerülhet – éppen ezért fontos tudnunk, hogy mikor kell jegyzőkönyv, hol találkozhatunk a jegyzőkönyv készítéssel, illetve miért fontos egy jegyzőkönyv megléte. Hogyan készül a jegyzőkönyv, ki hozza létre?

Cikkünkben eláruljuk, melyek a fontos és aktuális tudnivalók egy ingatlan birtokbaadási jegyzőkönyv minta 2021 évére vonatkozó elkészítéséről: mit kell, hogy tartalmazzon egy ingatlan birtokbaadási jegyzőkönyv 2021, mi a birtokbaadási jegyzőkönyv tartalma? Meddig érdemes egy jegyzőkönyvet megőrizni, mi történik, ha nem készül birtokbaadási jegyzőkönyv?

Mi a jegyzőkönyv?

A jegyzőkönyv röviden egy feljegyzés valamilyen fontos eseményről. Jegyzőkönyvet több formában is készíthetünk: vázlatos jegyzőkönyv készül például egy bírósági tárgyaláson megtárgyaltakról vagy például a rendőrök is készíthetnek ilyen feljegyzéseket egy helyszínelés során, hogy a nyomok a későbbiekben ne vesszenek feledésbe. A vázlatos jegyzőkönyv mellett gyakran alkalmazzák a hivatalos jegyzőkönyv készítését is (ilyen a birtokbaadási jegyzőkönyv is), ami a felek személyes adatait és aláírását is tartalmazza.

A jegyzőkönyv lehet ezen felül még tejes feljegyzés is, például egy politikai eseményen elhangzottak teljes szóbeli átirata. A jegyzőkönyv lehet továbbá egy munkafolyamattal kapcsolatos adatgyűjtemény – például egy gyárban készült mérésekről vagy például építési jegyzőkönyv is. A lényeg, hogy a jegyzőkönyv bármilyen vitás esetben felhasználható, teljes bizonyítóerővel rendelkező okirat, amelyet a készítő, ebben az esetben a birtokba adó és a birtokba vevő ellát személyi adataival, aláírásával.

A birtokbaadási jegyzőkönyv

A birtokbaadási jegyzőkönyv a hivatalos jegyzőkönyvek egyik fajtája, lényege, hogy egy bizonyos esemény – konkrétan egy vagyontárgy birtokbaadása – körülményeit rögzítse. Egy birtokbaadási jegyzőkönyv elkészítése során a dokumentumban szerepel a birtokba adott dolog (sokszor ingatlan) állapota és a tény, hogy az átvevő fél minden körülményt ismer. Ha nem készül birtokbaadási jegyzőkönyv, könnyen kialakulhat konfliktus az adásvétel átmeneti fázisában érkező számlák kapcsán, vagy olyan műszaki tartalom kapcsán, amit a felek nem vettek észre, vagy nem rögzítettek.

Mit tartalmaz az ingatlan birtokbaadási jegyzőkönyv minta 2021?

  • Az Eladó (birtokba adó) fél adatai: név, anyja neve, születés helye és ideje, SZIG, lakcím.
  • A Vevő (birtokba vevő) fél adatai: név, anyja neve, születés helye és ideje, SZIG, lakcím.
  • Az adásvételi szerződés létrejöttének ténye és annak dátuma, mint a birtokbaadási jegyzőkönyv előzménye.
  • A birtokbaadás ténye: Az ingatlan átadás-átvétele megtörtént, meghatározott darab kulcs átadásával egyetemben.
  • A mérőóra-állások rögzítése a birtokbaadási jegyzőkönyv elkészítésének idejében (víz, gáz, villany stb.).
  • Egyéb kijelentések (például az ingatlan sértetlen állapotára, rendeltetésszerű használatára vonatkozólag).
  • Keltezés (mikor, hol).
  • Az Eladó és a Vevő aláírása.
  • A Tanúk adatai (név, lakcím) és aláírása.

A jegyzőkönyv készítése

Egy birtokbaadási jegyzőkönyv minta PDF formátumban bárhol beszerezhető, azonban – mivel egy nagyon egyszerű okiratról van szó – érdemes lehet saját magunknak elkészíteni, főleg, ha valamilyen okból kifolyólag egyedi esetről van szó. A birtokbaadási jegyzőkönyv készítéséhez nincs szükség jogászra, mi magunk is elkészíthetjük és kitölthetjük azt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Birtokbaadási jegyzőkönyv hány példányban kell?

Legalább két példányban készüljön el az ingatlan birtokbaadási jegyzőkönyv 2021, hiszen mindkét félnek érdeke, hogy a következő évek során – például műszaki probléma esetén – felhasználhassa az okiratot.

Birtokbaadási jegyzőkönyv: Meddig őrizzük meg?

Öt éven keresztül mindenképpen őrizzük meg, azonban nem származik belőle hátrányunk, ha a megvásárolt ingatlan papírjai közt a birtokbaadási jegyzőkönyv is megmarad a későbbiekre.

Birtokbaadási jegyzőkönyv: Mire figyeljünk?

A birtokbaadási jegyzőkönyv egy egyszerű magánokirat, ami vitás esetekben teljes bizonyítóerővel rendelkezik. Fontos, hogy egy ingatlan birtokbaadási jegyzőkönyv elkészítése során alaposan vizsgáljuk át a lakás, ház műszaki jellemzőit, lehetőség szerint minden problémás tényezőt jelezzünk rajta és alaposan olvassuk le a mérőórákat még a közműátírás előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?