11 °C Budapest

Varga Mihály: nem vezetjük be az eurót Magyarországon

2019. május 3. 16:01

A konvergenciaprogramban szereplő középtávra vonatkozó számok mögött, vagy inkább előtt az emberek jólétének emelése áll - kezdte a konvergenciaprogramot bemutató péntek reggeli sajtótájékoztatót Varga Mihály. A pénzügyminiszter többször is hangoztatta, hogy a magyar gazdaságnak komoly növekedési tartalékai vannak - tudosított a Portfolio.

2018. évi 4,9 százalékos bővülését követően relatíve magas marad a növekedés. 2019-2023 között 4 százalék felett teljesülhet a növekedés mértéke - ismertette Varga Mihály. Az a cél, hogy legalább 2 százalékponttal az uniós növekedési átlag felett maradjon a magyar növekedési ütem. Ekkor van reális esélyünk a felzárkózásra, és a konvergenciafolyamat folytatódására - mondta.

Az idei év kapcsán megjegyezte, hogy az volt kivételes teljesítmény, hogy miközben a német ipar lassult, addig a magyar növekedés egészséges maradt. Az infláció a cél körül lehet, az államadósság az idei év végére 70 százalék alá kerül, 2023 végére 55,9 százalék lehet - ismertette.

Ezt követően a növekedési tartalékokat ismertette a pénzügyminiszter.

  • Jelentős gazdasági növekedési tartalékot látunk továbbra is Magyarországon.
  • Igen magas a beruházások értéke. Külön megemlítette a legutóbbi nagy beruházási bejelentéseket.
  • Elfogadta a kormány a versenyképességi programot.

Külön megemlítette a beruházási rátát, ami 25 százalék felett áll, ezzel Magyarország a második az egész EU-ban. További egyszerűsítés, adminisztráció csökkentés és gazdaságfehérítő intézkedések - vázolta az adópolitikai terveket a miniszter. Megemlítette a már elfogadott szocho fokozatos csökkentését.

Versenyképesség

A Nemzeti Versenyképességi Tanács folytatja a munkáját, további javaslatokat várunk a tanácstól - folytatta. A programnak köszönhetően évente 0,7 százalékos növekedési többlet érhető el - vázolta.

Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár külön sikernek nevezte a foglalkoztatottság látványos bővülését. Sereghajtó pozícióból Magyarország az uniós átlag feletti helyre került - emelte ki. A kormány célja, hogy ezt a pályát, a foglalkoztatás emelését tovább folytassa - tette hozzá a helyettes államtitkár. Ezt követően megemlítette, hogy a kormány nagyban épít a komoly beruházások termőre fordítására. A helyettes államtitkár azt is aláhúzta: 2023-ban a hiány nulla közeli állapotba kerül. Ez az államadósságra is közvetlenül kihat - tette hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Eurócsatlakozás

A magyar gazdaság jó pályán halad, 60 százalék alatt sem kellene lennie az adósságrátának az euró bevezetéshez, elvileg készen állunk arra, hogy mérlegeljük ezt a lehetőséget - válaszolta az euróvebevezetésre vonatkozó kérdésre Varga Mihály. A kormánynak nem szándéka, hogy olyan övezethez csatlakozzon, amelynek jelenleg is változnak a szabályai, átalakulás alatt áll az övezet - fejtette ki. Egyelőre nincs napirenden a csatlakozás - fűzte hozzá.

Deficit

Az elmúlt években 2 százalék körül hullámzott a deficit, a cél, hogy csökkenő pályán maradjon ez a mutató. Akkor járunk helyesen, ha az adósság mértékét is csökkentjük, és ez együtt jár a hiánnyal - magyarázta annak a kérdésnek a kapcsán, hogy ezúttal valóban csökkenő hiánypályára áll-e rá a költségvetés.

A 2020-as költségvetés tervezésének úgy futottunk neki, hogy 1,5 százalékos deficitet szeretnénk elérni, ez javulás lenne az idei évben - érzékeltette.Később a Portfolio kérdésére válaszolva, hogy miközben a növekedési előrejelzés nem változott, és új intézkedések születtek, valamint a hiánypálya változatlan maradt, Varga Mihály kifejtette: a kormány csak lehetőséget teremt az intézkedéseivel, az igénybevétel fokozatos. Ilyen volt ez a modern városok proram esetében, az előkészületek itt például lassabban haladtak, és igaz ez a CSOK rendszerére is. Ezek nem szűkítik érdemben annyival az államháztartás lehetőségeit - nyugtatott meg mindenkit. A 4 százalék feletti növekedésből lesznek többletbevételeink - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem