23 °C Budapest
Slágerjátékok karácsonyra: ha ezt veszed, a gyerek sikeres és boldog felnőtt lesz

Slágerjátékok karácsonyra: ha ezt veszed, a gyerek sikeres és boldog felnőtt lesz

2017. december 10. 06:59

Karácsonykor az egyik legfontosabb, hogy együtt legyen a család, élvezzék az együtt töltött időt. Egy társasjáték remek eszköz a közös szórakozáshoz. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyet választunk. Sok játék ugyan csak felhőtlen időtöltésnek tűnik, valójában olyan készségeket fejleszt a gyerekeknél, amiért felnőtt korukban egy életen keresztül hálásak lesznek. Összegyűjtöttünk néhányat, amire érdemes beruházni.

Bármennyire is egy boldog, gondtalan időszakként gondolunk a gyermekkorra, valójában ezekben az években alapozzuk meg a gyerekek egész életét. Persze fontos, hogy jól érezzék magukat, élményeket szerezzenek, de legalább ennyire lényeges, hogy fejlődjön, épüljön a személyiségük, és olyan tudást szerezzenek meg, amelyek birtokában sikeres felnőttek lehetnek majd. Többek között ezért sem mindegy, hogy milyen játékokkal tömjük tele a gyerekszobát.

Több évtizednyi kutatás bebizonyította már, hogy a játékon keresztül tanul a legjobban a gyerek, mert szórakozásnak fogja fel, kihívásnak, és teljesen beleéli magát. Minden gyerek szeret együtt játszani a szüleivel, függetlenül attól, hogy hány éves. A szülőknek pedig megfizethetetlen érzés, ha tartalmas időt tölthetnek a gyerekeikkel és közben ők is jól érezhetik magukat.

Mit fejlesszen?

Tavaly az ünnepek előtt azokat ajátékokat gyűjtöttük össze, amelyek a gyerekek pénzügyi nevelését segítik. Nem árasztják el azonban minden évben új, pénzügyi nevelést támogató társasjátékok a piacot, így idén mást helyeztünk a fókuszba. Annak próbáltunk utánajárni, hogy melyek azok a játékok, amelyek a gyerek azon képességeit fejlesztik, amelyekkel felnőttként sikeresek lehetnek majd a munkaerőpiacon.

Idén többször is szó esett arról, hogy a munkáltatók szerint már édeskevés a megbízható szaktudás ahhoz, hogy valaki jó kolléga lehessen. Nagyon sok olyan készségre van szüksége a piacnak, amit nem lehet tankönyvekből elsajátítani, ugyanakkor már egészen pici korban meg lehet tanítani a gyerekeket.

A csapatmunka, a hosszú távú gondolkodás, az önálló munkavégzés, a kreatív gondolkodás és probléma megoldás korábban mind vállalkozó készségeknek számítottak, ma már azonban az alkalmazottaktól is elvárják ezeket. Mindegy, hogy végül milyen szakmát választ magának a gyerek, ezekre a készségekre mindenképp szüksége lesz"

- mondta Himer Csilla coach, pénzpedagógus.

A készségek fejlesztését már 2-3 éves korban el lehet kezdeni, ehhez nagyon jó eszköz a memóriajáték, a különböző kirakósok, ugyanis a lényeglátást fejlesztik, és a részletek közötti összefüggés felismerésének képességét. Ez a stratégiai gondolkodás alapja.

A pénzpedagógus szerint jó visszatérni az olyan klasszikusokhoz is, mint a snapszer (ennek a gyermekverziója az Uno), az Ulti, a Póker, valamint az olyan játékokhoz, mint a malom, a dáma vagy a sakk. Ezekkel a stratégiai gondolkodás, a kombinációs készség is fejleszthető.

Melyik, mit fejleszt?

A legtöbb társasjáték nem kizárólag egy készséget fejleszt, hanem összetett gondolati folyamatokat indít el a játékosokban. Ugyanakkor néhány készségre kimagaslóan nagy hangsúlyt fektetnek. A méltán népszerű Honfoglaló a történelmi ismeretek mellett fejleszti a stratégia alkotás képességét, csakúgy, mint a piramisokat építő Imhotep. Az együttműködés készségét kimagaslóan fejleszti a Tiltott sivatag nevű játék, amelyben a sivatag közepére pottyannak a játékosok, túl kell élni ezer veszélyt, és egymást segítve lehet csak kijutni a sivatagból. Kisebbek számára nagyon izgalmas lehet a Mmm! nevű játék is, amelyben a kisegereknek ki kell üríteniük az éléskamrát, még mielőtt betoppan a macska. Ez is egy tipikus kooperációs feladat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az érzelmi intelligenciát (EQ) nagyon jól fejleszti az Érzelmek birodalma című játék, amely során szintén sok a csapatmunka, de közben önismeretre is szert tehet a játékos, és a többiekről is sok mindent megtudhatunk. Szintén EQ-fejlesztésre tökéletes egy (neve ellenére) magyar társasjáték, az Identity, amit Füzesi Gyöngyi, az ELTE munkatársa talált ki. Ez egy pszichológiai társasjáték, és inkább nagyobb gyerekekkel lehet játszani. Az empátiát, hogy mások helyzetébe tudjuk képzelni magunkat, nagyon jó az Ego és az Alias című játék is, amelyekben egy másik ember bőrébe bújva kell versengeni.

Az önálló, gyors gondolkodást és a probléma megoldást nagyon jól fejleszti az Activity, a Tabu, a Yinsch , kicsiknél pedig a Camelot is. Ezek mind arra sarkallják a játékosokat, hogy egy problémát kreatív eszközökkel oldjanak meg, akár nyelvi, akár logikai területen.

Ezeket imádják

Reneszánszukat élik jelenleg a társasjátékok, de nem a hagyományos, versengés alapúak a legnépszerűbbek, hanem azok, amelyek a közös élményekre és az együttműködésre építkeznek - derül ki a HVG felméréséből.

A Fedőnevek például csak két éve jelent meg a piacon, máris nemzetközi díjat nyert. A titkosügynököknek asszociációval kell rávezetni a csapatot arra, hogy rábukkanjanak a kémhálózat tagjaira. A Pandemic is nagyon népszerű, ebben egy járványelhárító csapatnak kell megmentenie a világot úgy, hogy felfedezik a halálos vírus ellenszérumát, lehetőleg még az előtt, hogy kipusztulna a fél emberiség. A Dixit már évek óta tarol a népszerűségi listákon, és a kreativitás mellett az empátiára és a megérzésekre is szükség van a sikerhez. Élmény mindenkinek, nem véletlenül nyerte el 2010-ben az Év játéka címet.

Összességében tehát elmondható, hogy nagyon hasznos, ha társasjáték is kerül a karácsonyfa alá. Jó szórakozás és közös élmény a családnak, miközben észrevétlenül fejlődik a gyerekek és fiatalok olyan készségei is, amelyeknek köszönhetően sikeres felnőttekké válhatnak.

Elhalmoznád szeretteidet idén karácsonykor, esetleg magad lepnéd meg valami igazán értékes ajándékkal, de épp nincs rá elég pénzed? Ha tudatosan kezeled pénzügyeidet, és jövőbeni bevételeidet okosan be tudod osztani, akkor akár személyi kölcsönből is megvalósíthatod álmaidat. Persze nagyon fontos, hogy a megfelelő finanszírozást válaszd, mert a hozzád leginkább passzoló konstrukcióval rengeteget spórolhatsz. Hogy megtudd, mennyiért tudsz most pénzhez jutni, böngészd át a Pénzcentrum kalkulátorát. De, hogy megkönnyítsük a dolgodat, alább mi is elvégeztünk neked egy mintakalkulációt.

Ha vállalod, hogy a jövedelmedet az adott bankhoz utalod, akkor 500 ezer forintot 60 hónapra a Sberbanknál 10,97 százalékos THM-mel, 10 736 forint havi törlesztő mellett vehetsz fel. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a törlesztő pedig csak egy kicsit magasabb, 10 907 forint; míg az MKB Banknál a törlesztőrészlet 10 617 forint (THM: 12,46%), de itt számolnod kell 5 000 forint kezdeti költséggel. A K&H-nál nincs kezdeti költség, a törlesztő pedig 10 621 forint (THM: 12,54%), az Ersténél és a Cetelemnél ehhez képest több mint ezer forinttal magasabb a törlesztő, 11 892 forint, ami a THM-ükben is meglátszik (17,47%). Az árverseny negatív győztese pedig a Budapest Bank, a havi törlesztő 12 918 forint, és náluk már a THM is 20 százalék fölé csúszik (20,5%)

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?