12 °C Budapest
Mást is adott a világnak a Big Mac feltalálója

Mást is adott a világnak a Big Mac feltalálója

2016. december 1. 14:01

Szerdán derült ki, hogy meghalt a világ egyik legnépszerűbb termékének, a Big Macnek a feltalálója. A szendvics igen szép karriert futott be 1967-es feltalálása óta, még a közgazdászok is felkapták a híres ételt. A Big Mac index-szel ugyanis összehasonlíthatók az egyes országok árai. Kiszámoltuk, hogy Oroszországban fele annyiba kerül egy adag a híres szendvicsből.

Szerdán jelentették be, hogy meghalt a McDonald’s világhírű hamburgerének, a Big Macnek a feltalálója, James Delligatti. Az étteremlánc 1967 óta árusítja a szendvicset. Delligatti a korábbiaknál nagyobb, két húsos hamburgert szeretett volna, azonban ez könnyen szétcsúszott. Ezt úgy küszöbölte ki, hogy a két húspogácsa közé egy buci szeletet tett.

Az alábbi videóban egyébként a feltaláló unokája magyarázza el a Big Mac lényegét:

Miért fontos a gazdaságban a Big Mac?

A világ egyik legelterjedtebb terméke a Big Mac, szinte minden országban kapató, ráadásul a szabályok szerint mindenhol egy az egyben ugyan azt kapjuk. Emiatt viszont kiváló összehasonlítási alap az országok árszínvonalának összehasonlítására.

A 90. születésnapján Delligatti egy Big Macet ábrázoló torta mellett. (MTI/AP/Gene J. Puskar)

Ezzel lemérhetjük például azt, hogy mennyire drága az adott országba utazni, de más célra is használhatjuk. Arról persze ne feledkezzünk meg, hogy nagyobb országokban eltérés lehet az egyes városok között, így amikor az utazásunkat tervezzük, akkor ennél részletesebben is érdemes utánanézni a dolgoknak, de kiinduló alapnak jó lehet a Big Mac Index.

Hogy állnak a magyarok a Big Machez?

Magyarországon jelenleg 900 forintba kerül egy Big Mac, öt évvel ezelőtt 760 forintot kellett érte adni (2012 elején volt visszaesett az ár). Az indexet azonban dollárban mérik, a júliusi adatok szerint ekkor 3,15 dollár volt egy szendvics ára, vagyis 286 forintos árfolyammal számoltak. Ez alapján kiszámoltuk, hogy Európa-szerte mennyibe kerül egy Big Mac az akkor érvényes árfolyamon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legolcsóbban Oroszországban juthatunk a szendvicshez, csupán fele annyit kell érte adni (449 forint), mint hazánkban. Svájcban és Norvégiában kérik el a legtöbbet egy Big Macért, itt 1883, illetve 1574 forintba kerül egy szendvics. Ami viszont ennél lényegesebb nekünk, hogy az euróval fizető országokban 1200 forint egy Big Mac, igaz, a tagországok között jelentős különbségek vannak.

Érdekesség, hogy Törökországban többe kerül egy Big Mac, mint hazánkban, viszont a magas árszínvonaláról ismert Egyesült Királyságban alig több mint 200 forinttal kell többet fizetnünk egy szendvicsért.

Címlapkép: MTI/AP/Gene J. Puskar

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06