19 °C Budapest
Kiszámoltuk: ennyi marad a családoknál, ha jön az áfacsökkentés

Kiszámoltuk: ennyi marad a családoknál, ha jön az áfacsökkentés

2016. április 13. 16:31

Nem kevés pénzről van szó; egy minden ágazatra kiterjedő áfacsökkentést a legtöbb családi költségvetés megérezné. Mutatjuk, mennyiről is van szó.

Az adócsökkentés éve lesz a 2017-es költségvetés

- jelentette ki Varga Mihály.

A mai napon juttatja el a Nemzetgazdasági Minisztérium a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi költségvetés tervezetét. Ennek kapcsán nyilatkozott az MTI-nek a büdzsétervekről és számokról a miniszter.

Varga többek között bejelentette, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett a kormány arra készül, hogy az éttermi szolgáltatások áfáját 27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-ban 5 százalékra mérsékelje.

Mit jelent mindez a magyar családoknak?

Habár eddig nem volt teljesen egyértelmű áffacsökkentés tekintetében a kormánykommunikáció, Varga mostani bejelentése azt jelentheti, hogy mégis volt értelme az élelmiszeripari ágazat erőteljes lobbijának. Mint ismert, az áfacsökkentés mellett kardoskodott például a Baromfi Termék Tanács, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, illetve a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is.

Mint az részükről érvként többnyire elhangzott: a kormányzati árkorrekció nyomán nemcsak visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az importtermékek aránya, javulna a hazai termelés versenyképessége, hanem

a fogyasztók is jól járnának.

A Pénzcentrum korábbi cikkeiben már kiszámolta, mit is jelentene, ha a kormány az egyes termékek esetén egységesen 22 százalékkal csökkentené az áfakulcs mértékét. Azt feltételeztük, hogy amennyiben a termelők teljes egészében érvényesítenék a fogyasztói árban a korrekciót, akkor 5 százalékos áfa esetén az árak 17,32 százalékkal mérséklődhetnének a jelenlegi szinthez képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ahogy a fenti infografikán is látszik, az esetleges árcsökkenés már egységnyi termék esetén is számottevő, de igazán az egy főre eső éves fogyasztási mennyiségeket figyelembe véve jelentős. A legfrissebb statisztikák alapján ugyanis egy átlagos 4 fős magyar család éves szinten például

• 99,6 kiló baromfit,
• 541,7 kiló zöldséget-gyümölcsöt,
• 59 darab tojást fogyaszt.

Mindezt figyelembe véve tehát elmondható, hogy egy minden ágazatra kiterjedő áfacsökkentés akár közel 100 ezer forintos pluszt is jelenthetne a családi költségvetésben. Ráadásul egy ilyen intézkedés szociális alapon is jól jönne, az alapvető élelmiszerek erőteljes árváltozása ugyanis a legalacsonyabb jövedelmi helyzetben lévők fogyasztási szerkezetén, tehát életszínvonalán javíthatna. Az éttermi áfacsökkentés pedig már csak hab a tortán.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?