Kiderült: innen tudta előre a lottószámokat a Pénzcentrum

Pénzcentrum
2015. június 2. 10:00

Lebukott a Pénzcentrum: a legújabb összeesküvés-elmélet szerint hamarabb tudtuk az Ötöslottó szombati nyerőszámait, minthogy azokat kihúzták volna.

A szombat esti, egy szerencsés játékosnak milliárdokat érő lottósorsolás után konteók (összeesküvéselméletek) középpontjába került a Pénzcentrum.

 

CSALÁS, szemfényvesztés, szélhámosság, parasztvakítás

- ezek csak a finomabb jelzők, amiket kapunk, sokan azt is tudni vélik, pontosan hova folynak a lottómilliárdok a közreműködésünkkel.

Pénzcentrum vélemény
Az igazság ezzel szemben az, hogy épp Karcagi Marcsikával koktélozunk a mexikói tengerparton (a koktélt természetesen a békaemberektől kaptuk).


Az online újságírás hihetetlen titkai

A technika - nevezzük folyamatos közvetítésnek - lényege, hogy szombaton

kiraktuk a cikket 18.54-kor, és folyamatosan frissítettük a televíziós élő közvetítést figyelve.

Először a Joker számait tettük bele, majd az Ötöslottó nyerőszámait, egy-egy számmal frissítve, egészen addig, ameddig az utolsó számot ki nem húzták, és ki nem derült, hogy elvitték a főnyereményt.

Később pedig kapott egy új címet a cikk, nyilván hatalmas hírértéke van annak, hogy valaki 5 milliárd forinttal lett gazdagabb: a sorsolás végén ugyanis elmondják, hány szelvény nyerte meg a telitalálatot.

Ez egy bevett online újságírói módszer, főleg élő közvetítéseknél, fontos sajtótájékoztatókon használják, használjuk - leginkább a gyors hírközlés, az éles hírverseny miatt. A dátum pedig természetesen az első megjelenés idejét mutatja.

A cél az, hogy a lehető leghamarabb kapjanak információt olvasóink.

Akik egyébként szeretik ezt az élő közvetítést, sokan - például akik nincsenek tévéközelben - várják, figyelik. Évek óta így csináljuk, archívumunk tele van 18.55 körül megjelent lottós cikkekkel.

A hasonló módszerrel készülő anyagokban (mi is, az online sajtó is általában) természetesen feltüntetjük, hogy "Cikkünk folyamatosan frissül", vagy hogy "Az eddig kihúzott nyerőszámok" - a Facebookon is terjedő képek azonban már a cikk végső "kész" állapotát mutatják.

Előre szólunk: most szombaton is élőben közvetítjük a sorsolást a Pénzcentrumon, kb.18.50-55-től

 (mint ahogy azt az elmúlt években is tettük, minden szombaton).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A lottó-konteó örök és legyőzhetetlen

A hazai lottójátékokkal kapcsolatos összeesküvés elméletek korántsem egyedülállók; időről-időre beindulnak a találgatások, melyek egytől-egyig a játék tisztaságát kérdőjelezik meg. A gyanakvókat persze az sem nyugtatja meg, hogy a hazai számsorsjátékok tisztaságát több minden is garantálja; ráadásul a szervezők jól felfogott gazdasági érdeke is az, hogy ne legyen csalás.

A különböző hazai számsorsjátékokon egytől egyig a nemzetközi standardoknak és a magyar szabályozásoknak megfelelő eszközökkel sorsolnak. Az eszközöket és a sorsolás menetét is külső, független szakértők ellenőrzik (SZEF, közjegyző, Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Metrológiai Hatóság). A Szerencsejáték Zrt. minden sorsolási eszközét tehát a MKEH engedélyezi és hitelesíti. A hitelesítési eljárásra 2 évente kerül sor. Az eljárás során ellenőrzik a sorsoláshoz használt számgolyók fizikai tulajdonságait, például a golyók átmérőjét, a színüket, vagy azt, hogy össze lehet-e őket nyomni, esetleg lehetséges-e vízzel átitatni őket. Fontos kiemelni, hogy a kézi és gépi golyóknál természetesen eltérő paramétereket vizsgálnak).

Azt pedig, hogy a számgolyókhoz illetéktelenek nem férnek hozzá, illetve csak a sorsolás időpontjában és helyszínén teszik ezt az erre jogosultak, az biztosítja, hogy a leplombált számgolyókat kizárólag közjegyző jelenlétében lehet feltörni, illetve az eszközöket is csak közjegyző jelenlétében lehet rendeltetés szerűen használni. Ismét fontos kiemelni, hogy a sorsolást követően a közjegyző ismét le is zárja a golyókészleteket. Azt pedig, hogy a sorsolási eszközöket a játékszervező ennek megfelelően kezeli-e, illetve, hogy a hitelesített eszközöket használja-e a NAV SZEF (Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya) is rendszeresen ellenőrzi.

Ráadásul a fogadási rendszerbe került adatok utólagos módosítása sem lehetséges, a fogadási adatok sorsolás előtt online zár alá kerülnek. Egy független szerv időbélyeggel zárja le az adatokat, melyekhez se hozzátenni, se elvenni belőlük nem lehet. A folyamat olyan, mint egy hitelesített online közjegyzői folyamat, ahol természetesen minden esetben készül másolat is, melyet a Szerencsejáték Felügyelethez is elküld a Szerencsejáték Zrt. a sorsolás megkezdése előtt.

Mindezeken felül minden sorsolás nyilvános, az előkészületeket és magát a sorsolást is bárki megnézheti. Bárki láthatja tehát, ahogy a golyókat - a sorsolás előtt 20-30 perccel - közjegyző jelenlétében helyezik el a sorsolási gömbben, és végigkísérhetik a teljes sorsolást (élő sorsolásnál a televízió nézői is!).

Akinek pedig ez sem lenne elég indok a játék tisztaságára, gondoljon csak bele, hogy a szervezők jól felfogott gazdasági érdeke is az, hogy ne legyen csalás. A játékosok bizalma ugyanis a vállalat működésének alapja. Ez több mint presztízskérdés, hiszen bármely hibapont ezt a bizalmat ingatná, ingathatná meg. Az összes szabályozás és biztonsági intézkedés célja ezért az is, hogy a rendszer megbízhatóságát megőrizzék.

Végezetül pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy már maga az adózott játékbevétel nagysága sem indokolja, hogy a Szerencsejáték Zrt.-nek megérné trükközni. Egy szimpla játékhéten is minimum 3-3,5 millió alapjátékot adnak fel, míg halmozódás idején nem ritka 6-7 milliós eladás sem. Az alapjáték 225 forintos ára mellett érdemes egy gyors fejszámolást végezni, nagyságrendileg mennyi bevétele is van a társaságnak hétről-hétre.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?