Nincs apelláta - jár az ügyeleti díj

Pénzcentrum
2006. december 20. 09:45

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság azt a magyar alkotmánnyal és az uniós előírásokkal is ellentétes kormányrendelet azon passzusait, amelyek az orvosi ügyeleti díjak visszatartásáról rendelkeztek - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Egri István üdvözölte az alkotmánybírák döntését, amely ugyan 2007. június 30-ig haladékot adott a kormánynak, hogy előteremtse a teljes ügyeleti idő kifizetéséhez szükséges 40 milliárd forintot, ám az alól már nem ad kibúvót.

Az probléma gyökere, hogy a pillanatnyilag érvényben lévő szabályozás alapján a kórházak az engedélyezett 12 óra túlmunkából csupán 4 órát ismernek el munkaidőnek, s csupán ez után fizetik ki a díjakat. Az Európai Bíróság hasonló döntése utána azonban az Alkotmánybíróság is kimondta, az ügyeletben töltött idő teljes egészében munkaidőnek számít.

Az orvosok közül sokan vállalkozási formában látták el az ügyeletet, ám ezt a lehetőséget, amely jelentős többletbevételt biztosított az ügyelő orvosoknak, a kormány 2006. június 30-val megszüntette. Mindez ahhoz vezetett, hogy a traumatológusok októberben bejelentették, hogy ha a kormány nem változtat az álláspontján, nem vállalnak a heti 48 órán felül többletmunkát, később a gyermeksebészek és az altatóorvosok is hasonló álláspontra jutottak.

A rendelet megsemmisítéséről szóló határozat nem visszamenőleges hatályú, mégis sok bíróság megítélte az orvosoknak járó ügyeleti díjat 2004. május elsejétől kezdődően, vagyis hazánk uniós csatlakozásának időpontjától.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16