11 °C Budapest

Nincs apelláta - jár az ügyeleti díj

Pénzcentrum
2006. december 20. 09:45

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság azt a magyar alkotmánnyal és az uniós előírásokkal is ellentétes kormányrendelet azon passzusait, amelyek az orvosi ügyeleti díjak visszatartásáról rendelkeztek - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Egri István üdvözölte az alkotmánybírák döntését, amely ugyan 2007. június 30-ig haladékot adott a kormánynak, hogy előteremtse a teljes ügyeleti idő kifizetéséhez szükséges 40 milliárd forintot, ám az alól már nem ad kibúvót.

Az probléma gyökere, hogy a pillanatnyilag érvényben lévő szabályozás alapján a kórházak az engedélyezett 12 óra túlmunkából csupán 4 órát ismernek el munkaidőnek, s csupán ez után fizetik ki a díjakat. Az Európai Bíróság hasonló döntése utána azonban az Alkotmánybíróság is kimondta, az ügyeletben töltött idő teljes egészében munkaidőnek számít.

Az orvosok közül sokan vállalkozási formában látták el az ügyeletet, ám ezt a lehetőséget, amely jelentős többletbevételt biztosított az ügyelő orvosoknak, a kormány 2006. június 30-val megszüntette. Mindez ahhoz vezetett, hogy a traumatológusok októberben bejelentették, hogy ha a kormány nem változtat az álláspontján, nem vállalnak a heti 48 órán felül többletmunkát, később a gyermeksebészek és az altatóorvosok is hasonló álláspontra jutottak.

A rendelet megsemmisítéséről szóló határozat nem visszamenőleges hatályú, mégis sok bíróság megítélte az orvosoknak járó ügyeleti díjat 2004. május elsejétől kezdődően, vagyis hazánk uniós csatlakozásának időpontjától.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?