Nincs apelláta - jár az ügyeleti díj

Pénzcentrum
2006. december 20. 09:45

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság azt a magyar alkotmánnyal és az uniós előírásokkal is ellentétes kormányrendelet azon passzusait, amelyek az orvosi ügyeleti díjak visszatartásáról rendelkeztek - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Egri István üdvözölte az alkotmánybírák döntését, amely ugyan 2007. június 30-ig haladékot adott a kormánynak, hogy előteremtse a teljes ügyeleti idő kifizetéséhez szükséges 40 milliárd forintot, ám az alól már nem ad kibúvót.

Az probléma gyökere, hogy a pillanatnyilag érvényben lévő szabályozás alapján a kórházak az engedélyezett 12 óra túlmunkából csupán 4 órát ismernek el munkaidőnek, s csupán ez után fizetik ki a díjakat. Az Európai Bíróság hasonló döntése utána azonban az Alkotmánybíróság is kimondta, az ügyeletben töltött idő teljes egészében munkaidőnek számít.

Az orvosok közül sokan vállalkozási formában látták el az ügyeletet, ám ezt a lehetőséget, amely jelentős többletbevételt biztosított az ügyelő orvosoknak, a kormány 2006. június 30-val megszüntette. Mindez ahhoz vezetett, hogy a traumatológusok októberben bejelentették, hogy ha a kormány nem változtat az álláspontján, nem vállalnak a heti 48 órán felül többletmunkát, később a gyermeksebészek és az altatóorvosok is hasonló álláspontra jutottak.

A rendelet megsemmisítéséről szóló határozat nem visszamenőleges hatályú, mégis sok bíróság megítélte az orvosoknak járó ügyeleti díjat 2004. május elsejétől kezdődően, vagyis hazánk uniós csatlakozásának időpontjától.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm