8 °C Budapest

Mi az a Webes Ügysegéd? Így segít a Webes Ügysegéd egyéni vállalkozás ügyintézésében

2020. augusztus 28. 19:06

A Webes Ügysegéd egyéni vállalkozás esetén nagy előny: a Webes ügysegéd kata és más adózás esetében is utat mutat, így a Webes Ügysegéd egyéni vállalkozó számára fontos segítség. Tudd meg, hogyan működik a Webes Ugyseged és hogy hogyan történik a hivatalos ügyintézés a szolgáltatás igénybevételével!

A modern világ közigazgatási hálózata egyre bonyolultabb rendszereket hoz létre mind az adózás, mind a személyi ügyintézés körében, amelyben sokszor hajlamosak vagyunk elveszni. Nem is csoda, hiszen, ha pénzügyekről és hivatalos ügyintézésről van szó, hirtelen nem is tudjuk, abban a pillanatban kihez forduljunk. Jogi kérdésben keressünk meg egy ügyvédet? Nem tudjuk pontosan, hogy s mint zajlik az adózás, ha egyéni vállalkozók vagyunk, vagy egyszerűen csak be akarjuk jelenteni egy gépjármű tulajdonosváltását?

A válasz a Webes Ügysegéd, ami azért jött létre, hogy megkönnyítse az átlagember mindennapjait a hivatalos ügyek intézésével kapcsolatban, ám sajnos a legtöbben nem veszik igénybe ezt a segítséget, sőt, talán a létezéséről sem tudnak. Cikkünkben kifejtjük, mi az a Webes Ügysegéd és milyen ügyek intézését bonyolíthatjuk le rajta keresztül, illetve a Webes Ügysegéd egyéni vállalkozás esetén hogyan segít adózási kérdésekben.

Mi az a Webes Ügysegéd?

A Webes Ügysegéd (vebes ügysegéd) nem meglepő módon egy weboldal, amelyet az államigazgatás üzemeltet 2015 óta. A Webes Ügysegéd használata egyelőre nem elég elterjedt, habár mindenki számára egyszerűen elérhető és nagyban megkönnyíti az életünket. Ahelyett, hogy mindennapi ügyintézési problémáinkkal a jogászokhoz vagy a könyvelőkhöz fordulnánk, érdemes kipróbálnunk! 

Így azonosítja a magánszemélyt a KAÜ

A KAÜ, másnéven Központi Azonosítási Ügynök egy teljeskörű azonosítási szolgáltatás, amely szabályzott elektronikus körülmények között zajlik: azonosítja a szolgáltatás igénybe vevőjét, az igényeket pedig továbbítja az intézmények felé. Ma ügyintézés már nem csak Ügyfélkapun keresztül történik, akár telefonon keresztül is elvégezhetjük, ám, ha maradni szeretnénk a személyes ügyintézésnél, forduljunk a helyi Okmányirodához.

Milyen ügyeket intézhetünk el a Webes Ügysegéd segítségével?

  • Erkölcsi bizonyítvány lekérése:

A hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylése, a hiteles kiadás ellenőrzése és bűnügyi nyilvántartási adatokkal kapcsolatos tájékoztatás.

  • Gépjármű-ügyintézés:

Gépjármű tulajdonosváltás bejelentése, a jármű ideiglenes forgalomból való kivonása és a kivonás meghosszabbítása, ideiglenes kivonásból való visszahelyeztetése, gépjárműadat-lekérdezés és törzskönyvpótlás.

  • Útlevél-ügyintézés:

A Webes Ügysegéd használatával bejelenthetjük a magánútlevél és a (hajós) szolgálati útlevél elvesztését, ellopását, bármilyen okból történt megsemmisülését és rajta keresztül igényelhetünk újat is. Ide tartozik még a második magánútlevél kiállítási kérelem és a meglévő útlevéligénylési vagy pótlási folyamat gyorsítása (gyorsított eljárásban történő okmánykiállítás).

  • Külföldi letelepedés és külföldi lakcímváltoztatás:

Magyar állampolgárok esetében külföldi letelepedési szándék bejelentése és a magyar állampolgárok külföldi lakóhelyváltozásának bejelentése.

  • Anyakönyvi kivonat-kiállítás:

Születési és házassági anyakönyvi kivonatok.

  • Szállásadói ügyek intézése:

Szállásadói nyilatkozat a hozzájárulás módjáról, előzetes hozzájárulás bejelentése és szállásadói értesülési szolgáltatás.

  • Tájékoztatás a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban tárolt saját adatainkról:

A Webes Ügysegéd segítségével elektronikus úton terjeszthetünk elő ilyen kérelmet.

  • Egyéni vállalkozás Webes Ügysegéd ügyintézés

Egyéni vállalkozói tevékenység megkérdezése, adatváltozások bejelentése, egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése és szüneteltetés utáni folytatása, egyéni vállalkozói tevékenység végleges megszüntetése, hatósági bizonyítvány igénylése egyéni vállalkozásról. A Webes Ügysegéd segít egyéni vállalkozói igazolványt igényelni és rajta keresztül kell jelenteni a vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos eseményeket is.

  • SZL adatletiltás és SZL adatletiltás visszavonása:

Minden személyiadat és lakcímnyilvántartási adattal kapcsolatos letiltás és a tiltások feloldása. Hivatalos adatok megváltozásának jelentése, személyazonosító igazolvány érvénytelenítése.

  • Parkolási igazolvány ügyintézése:

Magánszemélyek részére kiadott parkolási igazolványok pótlása, cseréje.

  • Okmánystátusz-lekérdezés.
  • Okmányérvényesség-ellenőrzés:

Tájékoztatás személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványok nyilvántartásából (Okmányérvényesség ellenőrzése).

  • Értesítési címmel kapcsolatos ügyintézés:

Értesítési cím bejelentése, módosítása, megújítása, törlése, a bejelentés előzetes tiltása, az előzetes tiltás visszavonása. Bejelentéshez kapcsolódó nyilatkozat megtétele, módosítása, visszavonása, értesítési csomag létrehozása és visszavonása.

A Webes Ügysegéd ügyintézési menete

  • KAÜ-n keresztül való bejelentkezés (Ügyfélkapun vagy telefonon).
  • Személyes adatok megadása.
  • Kérelem leadása: a Webes Ügysegéd opcióiból válasszuk ki, milyen ügyet szeretnénk elintézni.
  • Elektronikus fizetés (ha díjköteles az eljárás) bakkártyával, banki átutalással.
  • Kérelem benyújtása: ekkortól kezdődik meg az ügyintézés.
  • Kérelem státusz-változása, amit a Webes Ügysegéd visszaigazol.

Egyéni vállalkozás indítása Webes Ügysegéd használatával

A Webes Ügysegéd egyéni vállalkozás indítása kapcsán is segítséget nyújt, ugyanis a Webes Ügysegéd Ügyfélkapu bejelentkezést követően minden magyar állampolgár rendelkezésére áll – ahogy fent is írtuk, a Webes Ügysegéd szolgáltatás általánosan elérhető bármilyen hivatalos ügyintézés kapcsán. Ugyanígy a Webes Ügysegéd egyéni vállalkozás megszüntetése esetén is segít a tájékozódásban. Az egyéni vállalkozás indítása kapcsán ebben a cikkben írtunk bővebben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem