Mid adult business professional sitting at table with laptop and talking on mobile phone. Businessman working in office.

Szomorú számok érkeztek: már ebbe sem éri meg belevágni Magyarországon?

2022. augusztus 16. 14:31

A szokásosnál 30 százalékkal kevesebb egyéni vállalkozó és több éves mélypontra kerülő cégalapítási érték 2022 júliusában. A nyár és az adóváltozások lenyomták a vállalkozási kedvet.

Sok szempontból igen rendhagyóak lettek a 2022 júliusi céginformációs mutatók. A nyári hónapokra általában is jellemző egyfajta szezonalitási hatás, de érdekes módon a cégalapítások júliusban még magas szinten szoktak állni, augusztusra viszont már jellemzően minden évben mélypontra kerülnek. Idén azonban a cégalapítások bezuhanása hamarabb érkezett meg, amely inkább köszönhető a gazdasági várakozásoknak, mint a nyár hatásának.

Az adatbázis szerint 2022 júliusában 2 031 cégalapítás került közzétételre, ami az elmúlt 2 év legalacsonyabb értéke, és az előtte lévő években is csak a koronavírus első hulláma, illetve az augusztusi uborkaszezon tudta ennél alacsonyabbra vinni a cégalapításokat. Az idei évben azért is különösen figyelemre méltó a júliusi cégalapítási érték, mivel a KATA szabályozás szigorításával elviekben meg volt az esélye, hogy több egyéni vállalkozás terelődik a társas vállalkozások irányába. Ez a hatás ugyanakkor egyelőre még várat magára. Összességében tehát a cégalapítások júliusi visszaesésének egyértelműen gazdasági okai vannak, a recessziótól való félelem, a magas infláció és a hitelkamatok nem kedveznek a vállalkozásoknak, különösen az új piacra lépéseknek.

Ezt a piaci hangulatot erősíti meg egy másik fontos adatsor is, a végelszámolások számának alakulása. A végelszámolások a megszüntetésre irányuló eljárások azon típusa a társas vállalkozásoknál, amikor a vállalkozás önszántából kezdeményezi a vállalkozás megszüntetését. Egy átlagos hónapban Magyarországon 7-800 végelszámolás szokott indulni, de júliusban 1 261 végelszámolási eljárás indult. Ilyen magas értékek csak januárban szoktak előfordulni, amikor a naptári év zárásával sok vállalkozás zárja működését véglegesen is. Az, hogy a nyár közepén ilyen sok végelszámolás kerüljön közzétételre, egészen példa nélküli. A végelszámolási értékben ugyanakkor már részben benne van a KATA szigorítás hatása is, hiszen sok betéti társaság tartozik a törvény hatálya alá, melyeknek egy része úgy ítélte meg, hogy nem tudja folytatni a működését.

Az egyéni vállalkozók száma elképesztően sokat növekedett az elmúlt évtizedben, a 2012-es 300 ezer körüli értékről mára a számuk megduplázódott. Még az elmúlt hónapokban is havi 7-8 ezer új egyéni vállalkozás lépett a piacra, melynek köszönhetően 2022 júliusában már több mint 600 ezer egyéni vállalkozó működött Magyarországon. A KATA szigorítás hírére ugyanakkor jelentősen visszaesett az új egyéni vállalkozó bejegyzések száma, július hónapban már „csak” 5 503 új egyéni vállalkozó jött létre az Opten adatai szerint. Az új egyéni vállalkozók száma tehát még mindig messze meghaladja az új társas vállalkozások számát, ugyanakkor az egyéni vállalkozások körében a megszűnések száma is igen magas. Havi szinten 4 ezer egyéni vállalkozás szűnt meg az elmúlt hónapokban, de várhatóan ez is növekedni fog a KATA szabályozás szigorításának hatására. Ezekből a számokból már kiolvasható, hogy az egyéni vállalkozók száma összeségében nem fog tudni növekedni, és a mostani 600 ezer körüli szinten maradhat sokáig, de enyhe csökkenés is elképzelhető akár már a 2022-es évben is.

A végelszámolási eljárásokkal ellentétben a kényszertörlési eljárások száma jelentősen lecsökkent, a felszámolási eljárások száma pedig átlagos értéket hozott júliusban. Egészen pontosan 1 229 kényszertörlési eljárás került közzétételre júliusban, tehát nagyon leegyszerűsítve, ennyi volt azon magára hagyott vállalkozások száma, ahol hivatalból kezdeményezett megszüntetési eljárás indult. A mostani kényszertörlési érték rendkívül alacsonynak számít mind az elmúlt hónapok, mind a COVID előtti értékekhez képest. 2021 ősze óta aránylag magasan volt a kényszertörlések száma, az eljárás tavaly nyári szüneteltetésének, majd újraindulásának köszönhetően, de az adatok alapján úgy tűnik, ez az ideiglenes technikai hatás teljesen eltűnt a számokból, vége van a kényszertörlési hullámnak. Felszámolási eljárásból 478 indult 2022 júliusa során, ami egy átlagos havi értéknek tekinthető az elmúlt évek adatai alapján.

A megszüntetési eljárások visszaesésnek és a nyári időszaknak köszönhetően jelentősen visszaesett a cégtörlések száma. Július hónapban összesen 1 692 társas vállalkozás szűnt meg az Opten adatai szerint, ami annyira alacsony értéknek számít, hogy nagyságrendileg egyezik a tavaly nyári cégtörlési értékekkel, amikor még a kényszertörlési eljárások szüneteltetés alatt voltak. Vélhetően ez az érték nem marad ilyen alacsonyan a következő hónapok során.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, és nem lesz újabb jelentős módosítás cégjogi vagy adójogi értelemben, akkor a társas vállalkozások száma még növekedhet valamelyest év végig, de az egyéni vállalkozók számának növekedése egészen biztosan befékeződik.

Természetesen sok múlik még azon is, hogy kialakul-e tényleges recesszió, vagy az megmarad a várakozások szintjén, de alapvetően a cégbázis eloszlása megváltozhat az előző évekhez képest. Újra előtérbe kerülhetnek a társas vállalkozások, melyeknek száma 530 ezer fölé is mehet az év végéig, míg az egyéni vállalkozók száma inkább csökkeni fog a mostani 600 ezres szintről.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) júliusi értéke átlagosan 8 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Hajdú-Bihar, Tolna és Zala megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Pest megye produkálta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem