15 °C Budapest
Group of business people in modern office building discussing about projects and cooperation

Ezzel keresheted rommá magad: nem kell egyből banki hitel után kapkodni

2022. július 21. 18:00

A közösségi finanszírozás már régóta elérhető eszköz, amihez a kezdő vállalkozók, start-up-ok nyúlni tudtak, főleg ha az induláshoz szükség volt a kezdőtőkére. A Kickstarter és az Indiegogo után mostmár magyar oldalon is próbálkozhatnak a vállalkozók, ugyanis elindult a Brancs közösségi finanszírozási platform.

Rengeteg közösségi finanszírozási oldal nyílt az elmúlt időben Európában, Amerikában pedig régebb óta divat ez a finanszírozási forma. Szuper ötletek, technológiai innovációk tudtak így megvalósulni, midnezt úgy, hogy a vállalkozó elkerülhette a banki hitel felvételét az induláshoz. Míg eddig a magyaroknak is külföldi oldalakon kellett hirdetniük projektjeiket, most már a hazai közönség előtt is bemutatkozhatnak, hiszen elindult a Brancs közösségi finanszírozási oldal.

A közösségi finanszírozás olyan alternatív finanszírozási forma, melyben a vállalkozók/ötletgazdák az ötletük megvalósításához szükséges tőkéjüket az internet adta lehetőségeket kihasználva, valamilyen online platformon keresztül gyűjtik össze, jellemzően magánemberektől.

A közösségi finanszírozással viszonylag kevesen találkoztak még, főleg Magyarországon. Amerikában már régebb óta működik ez a modell, ennek ellenére ott is az emberek mindössze 36 százaléka ismeri teljeskörűen azt, hogy ez mit jelent. Európában mára már száznál is több ilyen platform van, ez bizonyítja, hogy idővel egyre ismertebbé válik ez a fajta finanszírozási mód.

A közösségi finanszírozásnak négy típusát szoktuk megkülönböztetni, attól függően, hogy a támogató, mit vár a pénzéért cserébe. Van a befektetési alapú, amikor azok, akik beszállnak egy ilyen projektbe, tulajdonrészt vásárolnak, és a nap végén hozamelvárásuk van. Megkülönböztetjük a kölcsönalapú modellt, ami kicsit olyan, mint egy banki kölcsön: kölcsönadom a pénzemet, és ezért cserébe a futamidő lejártával kamatostul szeretné azt viszont látni az, aki a pénzt adta, illetve van még a jutalomalapú, és a támogatásalapú konstrukció.

Korábban a Brancs közösségi finanszírozási oldal egyik alapítója, Toplenszki Réka elmondta, hogy A Brancs a jutalomalapú és a támogatásalapú konstrukciót követi. A jutalomalapú modell, amikor azok, akik beszállnak egy ilyen kampányba, a nap végén terméket vagy szolgáltatást kapnak, ami az első két két modellhez képest jóval kisebb kockázatot jelent a támogatóknak, mivel egyrészt kisebb arányban szállnak be, hasonlóan, mint egy online vásárlás esetében, akár 5-10 ezer forintért is vásárolhatnak. Az egyetlen különbség, hogy ezeknek a termékeknek a nagy része még legyártásra, megvalósításra vár, mely a sikeres tőkegyűjtést követően történik meg. Projektoldalon is mérsékeltebb a kockázat, hiszen a kampánygazdáknak nem kell a saját tulajdonrészükből feláldozniuk és szétaprózniuk azt a befektetők számára, ők maradhatnak teljes egészében az ötletük tulajdonosai, és ezzel a formával tesztelhetik a piacot, valamint azt, hogy az ő ötletükre van-e fogadókészség. 

A negyedik forma pedig a támogatásalapú modell, ami az emberek támogatási hajlandóságára épít. Ezekben bizonyos jó ügyeket lehet támogatni, társadalmilag hasznosnak gondolt projektekbe lehet beszállni, jótékonykodni lehet. Ilyenkor  az adományért cserébe nem jár termék vagy szolgáltatás, de a jó érzés az garantált.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azonban nem minden arany, ami fénylik, és bizony, átgondolatlan kampánnyal akár kudarcba is fulladhatnak a közösségi finanszírozási törekvéseink. Éppen ezért a Technically magazin összeszedte azokat a pontokat, amelyek mindenképpen fontosak, ha ezt a finanszírozási formát választjuk. Az első és legfontosabb lépés, hogy alaposan megvizsgáljuk a saját pénzügyeinket, ezáltal pedig meghatározzuk azt, hogy egyáltalán mennyi tőkére is lenne szükségünk. Ezután meg kell vizsgálnunk a saját a közösségünket, és annak igényeit - online vagy offline -, és meg kell határoznunk, hogy mennyire lennének nyitottak az ötletünkre, mennyire tudnának minket támogatni.. A sikeres kampány ugyanis nem csak a mi igényeinkre reflektál, de figyelembe veszi a potenciális befektetők érdeklődési körét, pénzügyi helyzetét is. Ha ezen a ponton úgy látjuk, hogy nem tudunk elegendő támogatást szerezni, úgy érdemes más finanszírozási forma után néznünk, mert könnyen elbukhat itt a kampányunk.

Ki áll a termék mögött

A sikeres kampány mögött mindig egy hétköznapi ember áll, és hétköznapi emberektől várják a támogatást is. Ezért fontos, hogy a termékünk a kampány ideje alatt interaktív legyen, meséljük el a történetünket, a vállalkozásunkat, szánjunk időt a bemutatkozásra. Ez ugyanis lényegesen dobhat azon, hogy mennyien fognak minket támogatni. Ha pedig megvan a történet, forduljunk a közösségi médiához. Legyünk transzparensek, posztoljunk, vigyük közelebb a történetet, és a terméket is a leendő vásárlói körünkhöz. Amennyiben pedig van rá lehetőségünk, úgy igyekezzünk megjelenni különböző média felületeken is termékünkkel, szolgáltatásunkkal.

A Fundly online crowdfunding platform szerint, ha egy támogató megosztja a crowdfunding kampányt a közösségi médiában, ezzel akár 20 százalékkal is növelheti a kampány sikerességét. Ugyanez a tanulmány szerint azok a tulajdonosok, akik legalább ötnaponta frissítik a kampány hírfolyamát, potenciálisan megháromszorozhatják az összegyűjtött összegeket.

Fontos az is, hogy tisztában legyünk azzal, milyen közösségi finanszírozási forma lenne a legmegfelelőbb számunkra, és melyik platformon tudnánk megjelenni. Ugyanis, ha ezt elhibázzuk akár teljesen célt téveszhet a termékünk, ami következtében sikertelen lesz a kampányunk. Mielőtt belevágunk, ügyeljünk arra, hogy mindent dokumentálunk, és hogy a céljaink reálisak - hiszen, ha erre nem figyelünk, úgy is sikertelen lehet a kampányunk, mivel ha nem érjük el a kitűzött anyagi támogatást, úgy vissza kell fizetnünk az összegyűjtött pénzt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?