Ezra Bailey

Nincs mese, ezek az ingatlanok többet érnek, mint a simák: rengetegen hajlandók többet fizetni értük

MTI
2022. június 18. 17:02

Az ingatlanbérlők ma már hajlandóak többek fizetni a zöld ingatlanokért, bár még nem értékelik annyira a fenntarthatósági szempontokat, mint az építtetők - közölte a KPMG.

A könyvvizsgáló és tanácsadó cég magyarországi vállalkozások körében végzett felmérése alapján az érintettek fele szerint elfogadható, ha a bérleti díj 5 százalékkal magasabb a zöld minősítésű ingaltanokban, további 44 százalék pedig akár 10 százalékkal is hajlandó többet fizetni. Kedvező jelként értékelték, hogy a megkérdezett cégek többsége ma már ügyel a környezeti és társadalmi elvárásokra (ESG), 56 százalékuk például készített vagy készít ESG-stratégiát.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a bérlők ma még inkább csak azért értékelik a zöld épületeket, mert ezekben alacsonyabb a működési költség, olcsóbban lehet bennük céget üzemeltetni. Nagy részük tehát - tették hozzá - egyszerűen csak anyagi előnyt vár attól, ha ilyen ingatlanba költözik, és nem a környezetvédelmi vagy a közösségi felelősségvállalás vezérli.

A vállalat szerint jobban kellene értékelni azt is, hogy a kedvező munkahelyi környezetben jobban érzik magukat az alkalmazottak, hiszen ennek is van anyagi haszna, még ha nehezebben is mérhető. A KPMG ugyanakkor bizakodó, és azt reméli, hogy a piaci igények ezen a téren is egyre magasabbak lesznek, eltűnnek az árazást megnehezítő feszültségek. Bár az ingatlanfejlesztők számára az ESG ma még fontosabb szempont, mint a bérlőknek, várhatóan egyre többen fognak jobb minősítésű ingatlanba költözni. Arra számítanak, hogy erősödni fog a kereslet a zöld ingatlanok iránt, a megtérülési mutatók pedig kedvezőbben alakulhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm