Unrecognizable  businessman working at office table in office - seen from below

Több nagyon fontos adóhatáridő közeleg: rengeteg magyart érint, erről sokaknak tudnia kell

2022. március 11. 12:02

Három, a mikrovállalkozások számára is fontos határidő jön márciusban, amelyet nem érdemes halogatni - hívják fel a figyelmet adószakértők.

"Három, a mikrovállalkozások számára is fontos határidő jön márciusban, amelyet nem érdemes halogatni" - hívja fel a figyelmet Dr. Mucsi-Szabó Brigitta, a BDO Magyarország Adótanácsadó Kft. szakértője

HIPA

A helyi iparűzési adó tekintetében az előleget két részletben kell teljesíteniük az adóalanyoknak. Általános esetben az előlegfizetési időszak tárgyév július 1-étől a következő év június 30-ig tart. A fizetési határidő a két előleg kapcsán március 16-a, illetve szeptember 15-e. Mindenképpen érdemes a gazdálkodóknak ellenőrizniük az önkormányzati adófolyószámlájukat, hiszen ez a fizetendő előlegek összegét és fizetési határidejét illetően is nagy segítséget nyújthat.

Nincs adóelőlegbejelentési- és bevallási kötelezettsége ugyanakkor az előtársaságnak, az adóköteles tevékenységet jogelőd nélkül kezdő vállalkozónak az első adóelőlegfizetési időszakra és az adóalanyként megszűnő vállalkozásnak sem. A veszélyhelyzetre tekintettel kiadott kormányrendelet, mely az iparűzési adó és az adóelőlegek mértékét 1%-ban maximalizálta, révén a kis- és középvállalkozások jelentős adóteher-csökkenést észlelhetnek. Az elmulasztott adóelőleg-fizetés minden esetben a késedelmes napokkal arányos késedelmipótlék-kötelezettséget von maga után.

Gépjárműadó

Gépjárműadófizetési kötelezettség keletkezik a belföldi forgalomban lévő, magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű és a pótkocsi után. Az adót a NAV kivetéssel állapítja meg, és felvezeti az adófizetésre kötelezettek adófolyószámlájára, aki általános esetben az üzembentartó, ha ilyen nincs, akkor a tulajdonos. A befizetést két előleg formájában kell teljesíteni, szintén március 16-i és szeptember 15-i határidőkkel, a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadóbevételi számlájára. A teljes évre szóló adófizetési kötelezettség év elején, míg az időarányos adó új, illetve újra forgalomba helyezett gépjárműveknél annak időpontjában, év közben kerül kivetésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez esetben a fizetési határidő a határozat kézhezvételét követő 15. nap. Késedelmes fizetésnél szintén a késéssel arányos késedelmi pótlékot számítanak fel, így javasoljuk az ügyfélkapu és az adófolyószámla figyelését, hogy a kötelezettség időben kiegyenlítésre kerüljön.

Éves kamarai hozzájárulás

A hatályos gazdasági kamarákról szóló törvény rendelkezései értelmében az éves 5000 forintos kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően már nem a vállalkozás székhelye szerint illetékes területi kamarának, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni. A 2021. december 31-ét megelőző időszakból fennmaradó tartozást azonban a vállalkozásoknak továbbra is a székhelyük szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamara felé szükséges teljesíteni. A befizetés határideje 2022. március 31. Sárga csekken ezt már nem tudjuk teljesíteni, kizárólag az ügyfélszolgálaton kártyával vagy készpénzben, illetve banki átutalással. A közlemény rovatban fel kell tüntetni a cég adószámát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem