19 °C Budapest
Casual businesswomen having brainstorming and sticking notes on a wall

Így is óriási pénzt lehet szakítani rövid időn belül: ezt vallják a fiatal magyar startupok

2021. június 15. 12:45

Társadalmi hasznosság startupként? címmel tartott kerekasztalbeszélgetést a Microsoft. Az eseményen 4 résztvevő képviselte a szakmát, 3 fiatal hazai startup és a Microsoft partnerfejlesztési igazgatója. Az eseményen többek között szóba került, hogy a társadalmi hasznosság lehet-e profitábilis, mennyire kell felhő-technológiát használni manapság egy induló tech-cégként, illetve mi lesz a sorsa a mesterséges intelligenciának.

Társadalmi hasznosság startupként? címmel tartott kerekasztalbeszélgetést a Microsoft. Az eseményen 4 résztvevő beszélgetett a témáról:

  • Csaba Zoltán, a roboGaze társalapítója;
  • Szoldán Péter, a MedInnoScan ügyvezetője;
  • Wettsetin Albert, a Munch.hu társalapítója;
  • illetve Szóbó Péter, a Microsoft Magyarország Partnerfejlesztési igazgatója.

A kerekasztal beszélgetés három fő téma köré szerveződött, a résztvevő felek ezek mentén fejtették ki álláspontjaikat a beszélgetés során.

Hogy egyeztethető össze a társadalmi hasznosság az üzleti szemponttal?

"Nem feltétlenül van hosszú távon ellentét a két irányzat között" – mondta el Szoldán Péter, a MedInnoScan ügyvezetője. A távbőrgyógyászati startup vezetője szerint, bár eleinte magasak lehetnek a befektetett összegek, de jó publicitással ebből később erős anyagi ellentételezést lehet szerezni.

Wettstein Albert szerint három pillérre kell építeni egy 21. századi startupot: üzleti fenntarthatóság, gazdaságilag és társadalmilag is. Anyagilag is megtérül a befektetett plusz munka, amit a társadalmi hasznosságba beleölnek a cégek.

Megértik-e ezt a célt a befektetők a profit-orientáltság mellett?

Gyakran akik elsősorban profit-orientáltság miatt fektetnek egy cégbe, és ez a befektetők nagy része, ők is átlátják, hogy ez megtérül

– vélekedett Szoldán Péter. Wettstein Albert beszélt arról is, hogy egyre több impact-befektető van a piacon. Akik érzik a fenntarthatóság alapvető gondolatát, és nem abba akarnak invesztálni, ha van egy cég, aki a természetet kiszipolyozva bődületes profitot termel, majd ezt később zöldre festi.

Egyre fontosabb, hogy egy cég az alapoktól indulva legyen a profitorientáltság mellett fenntartható is.

Használnak-e felhő-technológiát a partnerek, mi a helyzet a mesterséges intelligenciával?

Szabó Péter, a Microsoft Magyarország partnerfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a nagyvállalatok vezetői szerint a felhő-technológia megkerülhetetlen. Persze sok olyan szereplő is van, akik ezt még nem merik/tudják meglépni. Az igazgató elmondta azt is, hogy a vállalat demokratizálta a felhőszolgáltatást, már nem csak a nagyvállalatok számára érhetőek el ezek a technológiák, hanem akár az induló startupok is tudják használni a mesterséges intelligenciát például.

Fontos tudni azt is, hogy a felhő-technológia most az egyik leggyorsabban növekvő IT-technológia.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szabó Péter szerint Magyarország le van maradva pár évvel ezen a területen, de azért egyre többen használják már a technológiát. Csaba Zoltán, a roboGaze társalapítója kiemelte, hogy akik nem használják ezeket technológiákat, azok lemaradnak. A vezető beszélt arról is, hogy ők MI-t is fejlesztenek, ezért kritikus, hogy szuperszámítógépeket vegyenek kölcsön, ha ezeket nem tudnánk megtenni felhő alapon, akkor esélyük sem lenne belátható időn belül ilyen technológiákat kiépíteniük.

Csaba Zoltán kitért arra is, hogy már elég érett a technológia arra, hogy ne csak brutális erőforrással lehessen mindezt meghajtani. "Az elkövetkező 5 év arról fog szólni, hogy ki tudja ezeket a technológiákat először és hatékonyan használni" - tette hozzá. Szoldán Péter mindehhez hozzáfűzte, hogy az orvosi technológiai szakmában nagyon durva titkosításnak kell megfelelni. Ez saját szervergépekkel megoldani óriási beruházás lenne, míg felhő-megoldásokkal ez sokkal egyszerűbb és olcsóbb is.

Manapság senki nem vesz szervert, ha céget alapít, egyszerűen nem éri meg, ez már 10-20 éves történet

- tette hozzá. Szoldán Péter kiemelte azt is, hogy a mesterséges intelligencia használata a jövőben a legtöbb cég estében kötelező lesz akkor, ha kellően nagy adatmennyiséggel kell, hogy dolgozzanak.

Wettstein Albert az új technológiával kapcsolatban elmondta, szerinte ez generációs dolog, a mostani fiatal startupok már alapvetően a leginnovatívabb technológiákkal tudnak indulni. És még ha a vállalatnak nem is központi eleme a mesterséges intelligencia, könnyű látni, hogy ezt is bőven fel lehet használni, és vannak is erre törekvéseik.

A kerekasztal beszélgetés végén Szabó Péter, partnerfejlesztési igazgató elmondta, ahhoz, hogy egy startup cég bekerüljön a Microsoft for Startups programjába, a következők kell teljesítenie:

  • általában B2B vállakozásnak kell lennie, azaz amit gyárt, nem közvetlenül a végfelhasználóknál értékesít;
  • felhő-technológia alapú vállalatműködés;
  • a kandidáló cég nem idősebb 7 éves kornál;
  • illetve, ami az egyik legfontosabb, működő termékkel kell rendelkezni, miközben a finanszírozása minimum magvető fázisban van.

Kutatást készít a Pénzcentrum

Hogy pontos képet kapjunk a kisvállakozások mindennapjairól, az elmúlt évek nagyszabású átalakításainak rájuk gyakorolt hatásairól egy félmérés keretében gyűjtünk információt arról, hogyan vették a cégek ezeket az akadályokat, milyen folymatok indultak el, és milyen megoldások segítenék őket hatékonyabb működéshez, főleg az adminisztatív feladatok automatizálásában, hogy energiájukat az üzletre összpontosíthassák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?