20 °C Budapest

Nemsokára válogathatunk a böngészők között

Pénzcentrum
2009. december 16. 15:32

Lezárta az Európai Bizottság a Microsoft ellen folytatott versenyjogi vizsgálatot, miután megállapodott a szoftveróriással, hogy a cég az európai piacon lépéseket tesz az egyenlő versenyfeltételek megteremtésére a webböngészők piacán.

Még idén év elején indított eljárást az Európai Bizottság a Microsoft ellen, miszerint a cég a böngészők piacán is visszaélt az operációs rendszerek területén meglévő erőfölényével. A Bizottság kifogása az volt, hogy a szoftvermamut a Windows operációs rendszerekhez kapcsolta az Internet Explorer internetes böngésző programját is. Ezáltal a Microsoft mesterséges értékesítési előnyhöz jutott, amely nem kapcsolódott a személyi számítógépek több mint 90 százalékán futó terméke pozitív tulajdonságaihoz.

A Bizottság előzetes vélekedése szerint ez a termékkapcsolás akadályozta a piaci innovációt, valamint mesterséges módon úgy ösztönözte a szoftverfejlesztőket és tartalomszolgáltatókat, hogy termékeiket és internetes oldalaikat elsősorban az Internet Explorerre optimalizálják.

Az eljárás lezárása érdekében a Microsoft önkéntes vállalásokat tett, miszerint a vállalat az Európai Gazdasági Térség (EGT) államaiban (27 EU ország + Izland, Norvégia és Liechtenstein) a Windows XP, a Windows Vista és a Windows 7 operációs rendszerek felhasználói egy választóképernyő segítségével kiválaszthatják, hogy melyik böngészőt szeretnék telepíteni az Internet Explorer mellett vagy helyett. Ezenkívül a Microsoft a számítógépgyártóknak is szabadkezet ad, hogy a Windows rendszereken mely böngészőt telepíthetik alapértelmezetten a frissen értékesített gépekre.

Az Európai Bizottság a Microsoft ajánlatát elfogadta, és az eljárást bírság kiszabása nélkül megszüntette. A vállalatnak 6 hónap múlva kell benyújtania az első jelentését a vállalások teljesítéséről, Brüsszel pedig két év múlva fogja először felülvizsgálni a megállapodást. Amennyiben a Microsoft megszegi a kötelezettségvállalásokat, a Bizottság a Microsoft teljes éves forgalmának akár 10%-át kitevő bírságot is kiróhat rá anélkül, hogy bizonyítania kellene az Unió trösztellenes szabályainak bármiféle megsértését - írja a Rapid.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07