4 °C Budapest

Nemsokára válogathatunk a böngészők között

Pénzcentrum
2009. december 16. 15:32

Lezárta az Európai Bizottság a Microsoft ellen folytatott versenyjogi vizsgálatot, miután megállapodott a szoftveróriással, hogy a cég az európai piacon lépéseket tesz az egyenlő versenyfeltételek megteremtésére a webböngészők piacán.

Még idén év elején indított eljárást az Európai Bizottság a Microsoft ellen, miszerint a cég a böngészők piacán is visszaélt az operációs rendszerek területén meglévő erőfölényével. A Bizottság kifogása az volt, hogy a szoftvermamut a Windows operációs rendszerekhez kapcsolta az Internet Explorer internetes böngésző programját is. Ezáltal a Microsoft mesterséges értékesítési előnyhöz jutott, amely nem kapcsolódott a személyi számítógépek több mint 90 százalékán futó terméke pozitív tulajdonságaihoz.

A Bizottság előzetes vélekedése szerint ez a termékkapcsolás akadályozta a piaci innovációt, valamint mesterséges módon úgy ösztönözte a szoftverfejlesztőket és tartalomszolgáltatókat, hogy termékeiket és internetes oldalaikat elsősorban az Internet Explorerre optimalizálják.

Az eljárás lezárása érdekében a Microsoft önkéntes vállalásokat tett, miszerint a vállalat az Európai Gazdasági Térség (EGT) államaiban (27 EU ország + Izland, Norvégia és Liechtenstein) a Windows XP, a Windows Vista és a Windows 7 operációs rendszerek felhasználói egy választóképernyő segítségével kiválaszthatják, hogy melyik böngészőt szeretnék telepíteni az Internet Explorer mellett vagy helyett. Ezenkívül a Microsoft a számítógépgyártóknak is szabadkezet ad, hogy a Windows rendszereken mely böngészőt telepíthetik alapértelmezetten a frissen értékesített gépekre.

Az Európai Bizottság a Microsoft ajánlatát elfogadta, és az eljárást bírság kiszabása nélkül megszüntette. A vállalatnak 6 hónap múlva kell benyújtania az első jelentését a vállalások teljesítéséről, Brüsszel pedig két év múlva fogja először felülvizsgálni a megállapodást. Amennyiben a Microsoft megszegi a kötelezettségvállalásokat, a Bizottság a Microsoft teljes éves forgalmának akár 10%-át kitevő bírságot is kiróhat rá anélkül, hogy bizonyítania kellene az Unió trösztellenes szabályainak bármiféle megsértését - írja a Rapid.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem