4 °C Budapest

Nemsokára válogathatunk a böngészők között

Pénzcentrum
2009. december 16. 15:32

Lezárta az Európai Bizottság a Microsoft ellen folytatott versenyjogi vizsgálatot, miután megállapodott a szoftveróriással, hogy a cég az európai piacon lépéseket tesz az egyenlő versenyfeltételek megteremtésére a webböngészők piacán.

Még idén év elején indított eljárást az Európai Bizottság a Microsoft ellen, miszerint a cég a böngészők piacán is visszaélt az operációs rendszerek területén meglévő erőfölényével. A Bizottság kifogása az volt, hogy a szoftvermamut a Windows operációs rendszerekhez kapcsolta az Internet Explorer internetes böngésző programját is. Ezáltal a Microsoft mesterséges értékesítési előnyhöz jutott, amely nem kapcsolódott a személyi számítógépek több mint 90 százalékán futó terméke pozitív tulajdonságaihoz.

A Bizottság előzetes vélekedése szerint ez a termékkapcsolás akadályozta a piaci innovációt, valamint mesterséges módon úgy ösztönözte a szoftverfejlesztőket és tartalomszolgáltatókat, hogy termékeiket és internetes oldalaikat elsősorban az Internet Explorerre optimalizálják.

Az eljárás lezárása érdekében a Microsoft önkéntes vállalásokat tett, miszerint a vállalat az Európai Gazdasági Térség (EGT) államaiban (27 EU ország + Izland, Norvégia és Liechtenstein) a Windows XP, a Windows Vista és a Windows 7 operációs rendszerek felhasználói egy választóképernyő segítségével kiválaszthatják, hogy melyik böngészőt szeretnék telepíteni az Internet Explorer mellett vagy helyett. Ezenkívül a Microsoft a számítógépgyártóknak is szabadkezet ad, hogy a Windows rendszereken mely böngészőt telepíthetik alapértelmezetten a frissen értékesített gépekre.

Az Európai Bizottság a Microsoft ajánlatát elfogadta, és az eljárást bírság kiszabása nélkül megszüntette. A vállalatnak 6 hónap múlva kell benyújtania az első jelentését a vállalások teljesítéséről, Brüsszel pedig két év múlva fogja először felülvizsgálni a megállapodást. Amennyiben a Microsoft megszegi a kötelezettségvállalásokat, a Bizottság a Microsoft teljes éves forgalmának akár 10%-át kitevő bírságot is kiróhat rá anélkül, hogy bizonyítania kellene az Unió trösztellenes szabályainak bármiféle megsértését - írja a Rapid.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?