20 °C Budapest

Nem csak a sertésinfluenza nehezíti a húsosok dolgát

Pénzcentrum
2009. május 12. 08:32

Egyelőre megúszták az új influenza miatti pánikot a hazai sertéstenyésztők, illetve a húsipar, az év eleje óta érkező forgalomcsökkenési jelzések inkább a gazdasági válság hatását mutatják.

A sertéshúst feldolgozó cégek jelenleg kettős nyomás alatt vannak: a legnagyobb költséget jelentő hazai élősertés-árak ma némiképp meghaladják az európai átlagot, az esetleg felhasznált import sertéshúst és a csomagolóanyagokat megdrágította a forint árfolyama.

Az átadási árakban azonban ezt nem feltétlenül tudják érvényesíteni, és már érződik, hogy a kereskedelmi láncok készülnek a tervezett áfaemelésre, próbálják leszorítani az árakat.

Az Európai Bizottság prognózisa szerint az élősertés-árak 5-10 százalék közötti emelkedése a második negyedévben is folytatódik - ezt némiképp kompenzálhatja a forint árfolyamának esetleges további erősödése.

További árengedményeket nem tudnak tenni a húsipari cégek, mivel gyakorta a túlélésükért küzdenek, helyzetüket pedig tovább nehezíti, hogy alig jutnak banki finanszírozási forrásokhoz. Az agrártárca és a Magyar Fejlesztési Bank által kidolgozott, a kormány jóváhagyására váró, 30 milliárd forintos keretű bankgarancia-program több vállalatot is kisegíthetne nehéz helyzetéből, de az érdekvédelmi szervezetek szerint minél később lesz elérhető, annál kevesebb olyan cég lesz, amelyik még igényelhetné.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07