4 °C Budapest

Nem csak a sertésinfluenza nehezíti a húsosok dolgát

Pénzcentrum
2009. május 12. 08:32

Egyelőre megúszták az új influenza miatti pánikot a hazai sertéstenyésztők, illetve a húsipar, az év eleje óta érkező forgalomcsökkenési jelzések inkább a gazdasági válság hatását mutatják.

A sertéshúst feldolgozó cégek jelenleg kettős nyomás alatt vannak: a legnagyobb költséget jelentő hazai élősertés-árak ma némiképp meghaladják az európai átlagot, az esetleg felhasznált import sertéshúst és a csomagolóanyagokat megdrágította a forint árfolyama.

Az átadási árakban azonban ezt nem feltétlenül tudják érvényesíteni, és már érződik, hogy a kereskedelmi láncok készülnek a tervezett áfaemelésre, próbálják leszorítani az árakat.

Az Európai Bizottság prognózisa szerint az élősertés-árak 5-10 százalék közötti emelkedése a második negyedévben is folytatódik - ezt némiképp kompenzálhatja a forint árfolyamának esetleges további erősödése.

További árengedményeket nem tudnak tenni a húsipari cégek, mivel gyakorta a túlélésükért küzdenek, helyzetüket pedig tovább nehezíti, hogy alig jutnak banki finanszírozási forrásokhoz. Az agrártárca és a Magyar Fejlesztési Bank által kidolgozott, a kormány jóváhagyására váró, 30 milliárd forintos keretű bankgarancia-program több vállalatot is kisegíthetne nehéz helyzetéből, de az érdekvédelmi szervezetek szerint minél később lesz elérhető, annál kevesebb olyan cég lesz, amelyik még igényelhetné.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?