16 °C Budapest

Magyar áruktól tömött polcok: júliustól jön a dömping!

Pénzcentrum
2009. május 11. 09:17

Júliustól lép életbe az úgynevezett önkéntes kereskedelmi kódex, miszerint az itthon is előállítható termékeknél a kereskedőknek törekedniük kell arra, hogy a jelenlegi 70 százalékos részesedés helyett legalább 80 százalékos legyen a hazaiak aránya.

Az áruházláncoknál már folyik a tételes árumustra, hogy felkészüljenek a szabály életbelépésére, ezért máris több hazai tejet és tejterméket rendelnek - mondta Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke - amiben persze az egész Európát érintő szárazság is közrejátszik, mivel az emiatt dráguló takarmányozásra készülő gazdák már csökkentik a tejtermelést.

Más a helyzet a hústermékeknél. Ivicz Vilmos, a Vállalkozó Húsiparosok és Húskereskedők Szövetsége (Húscéh) elnöke elmondta, hogy a fogyasztás mintegy 60 százalékát tudják itthon előállítani, de a készítmények alapanyagának jó része is külföldről érkező hús.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint sok termelő és feldolgozó félreérti az etikai kódexben foglaltakat, az ugyanis annyit mond ki, hogy a bolti (polc)felületek hány százalékát kell magyar árukkal feltölteni, a forgalomról nem beszél. Magyarul, ha a tízből két polcon található külföldi termék hamarabb elfogy, mint a drágább magyar, a kereskedők valószínűleg azonnal újratöltik azt, így a vásárlónak nem muszáj magyar termékből vásárolnia.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?