20 °C Budapest

Magyar áruktól tömött polcok: júliustól jön a dömping!

Pénzcentrum
2009. május 11. 09:17

Júliustól lép életbe az úgynevezett önkéntes kereskedelmi kódex, miszerint az itthon is előállítható termékeknél a kereskedőknek törekedniük kell arra, hogy a jelenlegi 70 százalékos részesedés helyett legalább 80 százalékos legyen a hazaiak aránya.

Az áruházláncoknál már folyik a tételes árumustra, hogy felkészüljenek a szabály életbelépésére, ezért máris több hazai tejet és tejterméket rendelnek - mondta Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke - amiben persze az egész Európát érintő szárazság is közrejátszik, mivel az emiatt dráguló takarmányozásra készülő gazdák már csökkentik a tejtermelést.

Más a helyzet a hústermékeknél. Ivicz Vilmos, a Vállalkozó Húsiparosok és Húskereskedők Szövetsége (Húscéh) elnöke elmondta, hogy a fogyasztás mintegy 60 százalékát tudják itthon előállítani, de a készítmények alapanyagának jó része is külföldről érkező hús.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint sok termelő és feldolgozó félreérti az etikai kódexben foglaltakat, az ugyanis annyit mond ki, hogy a bolti (polc)felületek hány százalékát kell magyar árukkal feltölteni, a forgalomról nem beszél. Magyarul, ha a tízből két polcon található külföldi termék hamarabb elfogy, mint a drágább magyar, a kereskedők valószínűleg azonnal újratöltik azt, így a vásárlónak nem muszáj magyar termékből vásárolnia.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?