2 °C Budapest

Mi vonzza a magyarokat Romániába?

Pénzcentrum
2009. március 30. 09:45

A magyar vállalkozásokra mágnesként hat, hogy Romániában már 70 eurós költséggel kft.-t lehet alapítani, ráadásul igen rövid idő alatt. Tavaly az előző évit is meghaladó, több mint ezer új magyar érdekeltségű céget jegyeztek be a szomszédos országban.

Ezzel a magyar cégek száma meghaladja a kilencezret, igaz túlnyomó többségük alacsony tőkéjű kisvállalkozás. A befektetések legalább 80 százalékát továbbra is néhány nagy cég többek között az OTP, a Mol, a Richter, a Danubius Hotels és a Fornetti adja - mondta el Bognár Ferenc, a bukaresti magyar nagykövetség kereskedelmi irodájának vezetője.

A magyarok számára továbbra is Erdély az elsődleges célpont, de Bogár szerint a távolabb fekvő területeken is lenne üzleti lehetőség, de ezek kihasználása nagyobb befektetést igényelne.

A magyar cégek legkevésbé a turizmusban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban jeleskednek, mivel ezekben az ágazatokban az infrastrukturális hiányosságok miatt nagyobb beruházásokra lenne szükség, és hosszabb távú megtérüléssel lehet számolni.

Befektetői szemmel nézve az igazi áttörést Románia EU-csatlakozása hozta, mivel ezzel megszűnt a vámkezelés, és a kamionoknak nem kell többé fél napot a határon rostokolniuk.

Persze sok egyéb más szempontból javult az üzleti környezet, kivéve talán az adózási kérdéseket, hiszen Romániában van érvényben a legtöbb adónem, szám szerint 113.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58