17 °C Budapest

Mi vonzza a magyarokat Romániába?

Pénzcentrum
2009. március 30. 09:45

A magyar vállalkozásokra mágnesként hat, hogy Romániában már 70 eurós költséggel kft.-t lehet alapítani, ráadásul igen rövid idő alatt. Tavaly az előző évit is meghaladó, több mint ezer új magyar érdekeltségű céget jegyeztek be a szomszédos országban.

Ezzel a magyar cégek száma meghaladja a kilencezret, igaz túlnyomó többségük alacsony tőkéjű kisvállalkozás. A befektetések legalább 80 százalékát továbbra is néhány nagy cég többek között az OTP, a Mol, a Richter, a Danubius Hotels és a Fornetti adja - mondta el Bognár Ferenc, a bukaresti magyar nagykövetség kereskedelmi irodájának vezetője.

A magyarok számára továbbra is Erdély az elsődleges célpont, de Bogár szerint a távolabb fekvő területeken is lenne üzleti lehetőség, de ezek kihasználása nagyobb befektetést igényelne.

A magyar cégek legkevésbé a turizmusban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban jeleskednek, mivel ezekben az ágazatokban az infrastrukturális hiányosságok miatt nagyobb beruházásokra lenne szükség, és hosszabb távú megtérüléssel lehet számolni.

Befektetői szemmel nézve az igazi áttörést Románia EU-csatlakozása hozta, mivel ezzel megszűnt a vámkezelés, és a kamionoknak nem kell többé fél napot a határon rostokolniuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Persze sok egyéb más szempontból javult az üzleti környezet, kivéve talán az adózási kérdéseket, hiszen Romániában van érvényben a legtöbb adónem, szám szerint 113.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem