15 °C Budapest

Mi vonzza a magyarokat Romániába?

Pénzcentrum
2009. március 30. 09:45

A magyar vállalkozásokra mágnesként hat, hogy Romániában már 70 eurós költséggel kft.-t lehet alapítani, ráadásul igen rövid idő alatt. Tavaly az előző évit is meghaladó, több mint ezer új magyar érdekeltségű céget jegyeztek be a szomszédos országban.

Ezzel a magyar cégek száma meghaladja a kilencezret, igaz túlnyomó többségük alacsony tőkéjű kisvállalkozás. A befektetések legalább 80 százalékát továbbra is néhány nagy cég többek között az OTP, a Mol, a Richter, a Danubius Hotels és a Fornetti adja - mondta el Bognár Ferenc, a bukaresti magyar nagykövetség kereskedelmi irodájának vezetője.

A magyarok számára továbbra is Erdély az elsődleges célpont, de Bogár szerint a távolabb fekvő területeken is lenne üzleti lehetőség, de ezek kihasználása nagyobb befektetést igényelne.

A magyar cégek legkevésbé a turizmusban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban jeleskednek, mivel ezekben az ágazatokban az infrastrukturális hiányosságok miatt nagyobb beruházásokra lenne szükség, és hosszabb távú megtérüléssel lehet számolni.

Befektetői szemmel nézve az igazi áttörést Románia EU-csatlakozása hozta, mivel ezzel megszűnt a vámkezelés, és a kamionoknak nem kell többé fél napot a határon rostokolniuk.

Persze sok egyéb más szempontból javult az üzleti környezet, kivéve talán az adózási kérdéseket, hiszen Romániában van érvényben a legtöbb adónem, szám szerint 113.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?