12 °C Budapest

Érettek-e a magyar vállalkozások a kockázati és magántőke befektetések fogadására?

Pénzcentrum
2008. augusztus 28. 15:58

Mivel az EU régebbi tagállamaiban a növekedés lassulásával számolnak a szakemberek, az elmúlt hónapokban jelentősen felértékelődtek ugyanakkor a térségbeli és magyarországi befektetési lehetőségek. Fejlett infrastruktúrájának és a helyi szakemberek képzettségi színvonalának köszönhetően Magyarország az egyik legvonzóbb országnak számít a pénzügyi befektetők körében - a fő kérdés abban rejlik, hogy mily módon részesülhetnek a magyar vállalatok a jelentősen bővülő forrásokból.

A jelenlegi helyzet

Magyarország, a többi közép-európai országhoz hasonlóan jelentős kihívásokkal nézett szembe az Európai Uniós csatlakozás után. Az integrációval járó kihívások kétség kívül a magyar kis- és középvállalkozásokat érintették a legérzékenyebben, az élesedő gazdasági verseny mellett az EU által megkövetelt minőségi szabványok teljesítése is komoly kihívást jelent a magyar KKV-k számára.

A magyar KKV-k növekedési potenciáljának gyakorlati hasznosításához nélkülözhetetlen tőke legfontosabb forrását a hazánkban is jelenlévő mintegy 30 kockázati és magántőke alap jelenti. 2007-ben a Magyarország iránt is érdeklődő alapok által összegyűjtött tőke minden korábbi rekordot megdöntve 3,1 milliárd euró értéket ért el, amely a 2004-ben mért félmilliárd, majd a 2005-ben regisztrált egymilliárd euróhoz képest 2006-ban 1,2 milliárd euróra bővült,
Magyarországnak komoly kihívást jelent az EU-hoz újonnan csatlakozott országokkal való verseny is, de mivel a tőkebefektetők mindig a jövőbe fektetnek be, fontos kiemelnünk, hogy Magyarország ebből a szempontból jó helyzetben van.

Miért fontos a felek számára a kockázati tőke bevonása?

Egy kockázati tőkebefektetést a tőkét kereső vállalkozás átlagon felüli növekedési potenciálja tehet gazdaságilag racionálissá, hiszen a befektetők hozama a cég piaci értékének középtávú növekedéséből származik. E növekedési potenciál megítélését a befektetők egy igen szigorú kritériumrendszer alapján végzik. A magyar gazdaság, illetve a KKV szektor felkészültsége a kockázati és magántőke befogadására ennek a kritériumrendszernek a tükrében mérhető a leghatékonyabban.

Az iparági tapasztalatok alapján egy adott cég fejlődésének ütemét leginkább a cég múltja, az üzleti terv minősége és a meghatározott célrendszert elérni képes menedzsment (belső kritériumok) határozzák meg. A belső kritériumok mellett a külső feltételrendszernek is adottnak kell lenni a fejlődéshez. A piac stabilitása és növekedése, a piac szerkezete, a szállítók és vevők száma és minősége, illetve a versenytársak erőssége a legfontosabb szempontok.
A fejlődési potenciál mellett a befektetés alapvető feltétele az exit lehetősége. A kockázati tőkebefektető középtávú, jellemzően 3-5 éves időperiódusra fektet be azzal a céllal, hogy a befektetési időszak végén a tőzsdei hozamnál magasabb megtérüléssel értékesíthesse üzletrészét. A befektetési periódus alatt a fejlődés (fejlesztési tőke) vagy a stabilitás (buy-out tranzakciók) érdekében a megtermelt jövedelmet a vállalkozásban hagyja, hiszen a tőkés (aki társtulajdonná válik a portfolió vállalatban) jellemzően nem az osztalékfizetésben, hanem a cég fejlődésében, stabilitásában érdekelt, ami jelentkezik majd az üzletrész értékesítésekor kért vételárban. Sikeres kockázati tőke exitek sora volt már Magyarországon.

Mi szükséges még a kockázati tőke hatékony befogadásához?

A magyar kis- és középvállalkozások foglalkoztatottságban betöltött szerepüknél, rugalmasságuknál és innovációs képességüknél fogva jelentősen hozzájárulnak hazánk gazdasági fejlődéséhez, azonban a kockázati tőke hatékony befogadásához és hasznosításához néhány területen további fejlődést kell felmutatniuk. Az iparági tapasztalatok alapján ezek a feladatok a következők:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• Tőkestruktúra optimalizálása és kedvező cash flow struktúra kialakítása
• Vállalatirányítási / menedzsment funkciók fejlesztése
• Hatékony költséggazdálkodás
• Hosszú távú üzleti stratégia kialakítása
• Üzleti terv szakszerű elkészítése és felhasználása
• A szellemi tőke jogvédelmének és gyakorlati hasznosításának tudatosítása
• Márkanév erősítése

A tőke sikeres befogadáshoz feltétlenül szükséges a jól kidolgozott, megalapozott üzleti terv és az információs memorandum. Ezek nem csupán formai kellékek, hanem az üzleti tervezés legalapvetőbb dokumentumai, amelyek nemcsak a kockázati tőke "meggyőzésének" nélkülözhetetlen kellékei, de az igényelhető EU hitelek, támogatások, a kohéziós és strukturális alapokhoz való hozzáféréshez is nélkülözhetetlenek.

A HVCA szerepvállalása

A regionálisan összegyűlt források befektetéséért folyó versenyben a magyar piac lehetőségeit a hazai vállalkozások regionális versenyképességének javításához a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület is aktívan hozzá kíván járulni - ezúttal az Év Vállalata Díj 11. alkalommal való meghirdetésével, a díj kiírásának szélesítésével, a Díjátadó eseményt megelőző tájékoztató rendezvényével, és az ez alkalomból megjelenő Tőkebevonási Kalauzzal a vállalkozások sikeres tőkebevonásra való felkészüléséhez járul hozzá.

A presztízsértékű díjjal olyan hazai vállalkozásokat ismer el az Egyesület a kis,- közép,- illetve nagyvállalati kategóriákban, amelyeknél a működés mellett a vállalkozói szellem, az értékteremtésre való törekvés, a hosszútávú üzleti szemlélet, sikerre való alkalmasság és nem utolsó sorban a gazdasági teljesítmény is kiemelkedő.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem