4 °C Budapest

Kik a világ legjobb vállalkozói? - Most megtudhatod!

Pénzcentrum
2007. június 28. 14:00

A BusinessWeek gazdasági újság összeállította a szerintük legjobbnak ítélhető vállalkozók harmincas listáját, melyen nem csak jelenkorunk ismert alakjai szerepelnek, hanem a múlt nagyjai is.

Természetesen elismerik a lista készítői, hogy a felsorolás korántsem lehet teljes körű, sőt az összeállítás során óhatatlanul is szubjektív követelményeket vettek figyelembe. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a legjobbnak ítélt 30 közé, mindössze annyit kellett tennie, hogy új piacot alakítson ki, vagy olyanba lépjen be, ahol a kereslet kielégítetlen maradt.

Némelyik jelölt nem csupán amiatt került fel a listára, mert sikeres volt az üzlete, hanem azért is, amit tett a keletkezett jövedelmével. Ezért található meg a legjobbak között például Andrew Carnegie, vagy Bill Gates.

Többen azért kerülhettek a legjobbak közé, mert másoknak segítettek abban, hogy elkezdhessék saját vállalkozásaikat. Így például a Muhammad Yunus Grameen Bankja által nyújtott mikrohitelek. De a listán megtalálhatjuk Pierre Omidyart is, az eBay atyját, hiszen az oldal révén számos üzlet indulhatott be.

Az összeállítók azokra is figyelmet fordítottak, akik segítettek a "kereskedelem demokratizálásában", vagyis abban, hogy minél többen vehessenek részt benne. Így például Ray Kroc számos McDonald's franchise tulajdonost tett gazdaggá. Sam Walton pedig a Wal-Mart révén tette lehetővé, hogy a vásárlók a világ legalacsonyabb árain juthassanak hozzá az egyes árukhoz.

Természetesen a történelem alakjai közül is válogattak a készítők, nem maradhatott ki a legendás Henry Ford, de a Ming dinasztia idején a kínai kereskedelmet felvirágoztató Zheng He admirális sem.

Bill Gates, Steve Jobs és Andy Grove az információtechnológia fejlődésének korszakában alkottak nagyot.
A listára négy hölgy is felkerült, így például Madam C.J. Walker, Estée Lauder, Martha Stewart és természetesen Oprah Winfrey.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?