12 °C Budapest

Kik a világ legjobb vállalkozói? - Most megtudhatod!

Pénzcentrum
2007. június 28. 14:00

A BusinessWeek gazdasági újság összeállította a szerintük legjobbnak ítélhető vállalkozók harmincas listáját, melyen nem csak jelenkorunk ismert alakjai szerepelnek, hanem a múlt nagyjai is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Természetesen elismerik a lista készítői, hogy a felsorolás korántsem lehet teljes körű, sőt az összeállítás során óhatatlanul is szubjektív követelményeket vettek figyelembe. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a legjobbnak ítélt 30 közé, mindössze annyit kellett tennie, hogy új piacot alakítson ki, vagy olyanba lépjen be, ahol a kereslet kielégítetlen maradt.

Némelyik jelölt nem csupán amiatt került fel a listára, mert sikeres volt az üzlete, hanem azért is, amit tett a keletkezett jövedelmével. Ezért található meg a legjobbak között például Andrew Carnegie, vagy Bill Gates.

Többen azért kerülhettek a legjobbak közé, mert másoknak segítettek abban, hogy elkezdhessék saját vállalkozásaikat. Így például a Muhammad Yunus Grameen Bankja által nyújtott mikrohitelek. De a listán megtalálhatjuk Pierre Omidyart is, az eBay atyját, hiszen az oldal révén számos üzlet indulhatott be.

Az összeállítók azokra is figyelmet fordítottak, akik segítettek a "kereskedelem demokratizálásában", vagyis abban, hogy minél többen vehessenek részt benne. Így például Ray Kroc számos McDonald's franchise tulajdonost tett gazdaggá. Sam Walton pedig a Wal-Mart révén tette lehetővé, hogy a vásárlók a világ legalacsonyabb árain juthassanak hozzá az egyes árukhoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen a történelem alakjai közül is válogattak a készítők, nem maradhatott ki a legendás Henry Ford, de a Ming dinasztia idején a kínai kereskedelmet felvirágoztató Zheng He admirális sem.

Bill Gates, Steve Jobs és Andy Grove az információtechnológia fejlődésének korszakában alkottak nagyot.
A listára négy hölgy is felkerült, így például Madam C.J. Walker, Estée Lauder, Martha Stewart és természetesen Oprah Winfrey.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20