Lehet irigykedni! Akiknek nagyon sikerült: a világ legnagyobb cégei

Pénzcentrum
2008. július 10. 14:00

A Fortune magazin előrukkolt legújabb, a világ 500 legnagyobb vállalatát rangsoroló listájával. Sajnos magyar cégnek nem sikerült felkerülnie, azonban az összeállításban rábukkanhatunk néhány érdekes információra is. Nézzük, kinek sikerült a világot meghódítania!

Az elit lista

A világ legnagyobb vállalatának - ki-ki saját szája íze szerint döntsön - megtisztelő, vagy hírhedt címét az Amerikából hódító útjára indult hipermarket-lánc nyerte el, a cég rendelkezett a legnagyobb bevétellel, közel 380 000 millió dollárral (55 ezer milliárd forinttal), a Fortune gyűjtése szerint.


Szorosan a Wal-Mart mögé az Exxon Mobil került, a maga 372 824 millió dollárra rúgó bevételével. A lista utolsó helyén egy Flour nevű texasi építőipari vállalat áll, s 2007-ben 16 691 millió dollár árbevételt sikerült elérnie.


A legtöbb vállalat már-már természetesnek vehető, hogy az Amerikai Egyesült Államokból került fel, Japán 64, Franciaország pedig 39 vállalattal járult hozzá a legnagyobbak listájához. A listán összesen 184 európai vállalat szerepel.

Trónkövetelők

Persze ha már azt nézzük, hogy a vállalatoknak mekkora növekedést sikerült elérniük bevételükben, illetve nyereségükben, akkor a listavezetők már messzebb kerülnek az élvonaltól. Bevétel szempontjából a legnagyobb, 353,2 százalékos növekedést az acélipari nagyvállalat, a Tata Steel érte el. Nyereség tekintetében pedig a China Life Insurance nevet viselő biztosító jeleskedett, 2006-hoz képest gigantikus, 1588,4 százalékos emelkedéssel.


A legnagyobb vesztesek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legnagyobb cégek élete ugyanakkor nem csupán "játék és mese", akadnak közöttük nagy vesztesek is, igaz, annyi veszteséget még nem tudtak felhalmozni, hogy leírják magukat a legnagyobbak listájáról. A citromlista élét a General Motors vezeti, 38 732 millió dolláros veszteségével, a kilencedik helyezett ráadásul tavaly is negatív eredményt produkált.


Még náluk is nagyobb vesztesnek nevezhetik magukat azok, akik ténylegesen lekerültek a listáról, ilyen többek között a Bear Sterns, az Electrolux, az Office Depot, vagy épp az ABN AMRO Holding.

Hol a legjobb tevékenykedni?

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?