2 °C Budapest

Lehet irigykedni! Akiknek nagyon sikerült: a világ legnagyobb cégei

Pénzcentrum
2008. július 10. 14:00

A Fortune magazin előrukkolt legújabb, a világ 500 legnagyobb vállalatát rangsoroló listájával. Sajnos magyar cégnek nem sikerült felkerülnie, azonban az összeállításban rábukkanhatunk néhány érdekes információra is. Nézzük, kinek sikerült a világot meghódítania!

Az elit lista

A világ legnagyobb vállalatának - ki-ki saját szája íze szerint döntsön - megtisztelő, vagy hírhedt címét az Amerikából hódító útjára indult hipermarket-lánc nyerte el, a cég rendelkezett a legnagyobb bevétellel, közel 380 000 millió dollárral (55 ezer milliárd forinttal), a Fortune gyűjtése szerint.


Szorosan a Wal-Mart mögé az Exxon Mobil került, a maga 372 824 millió dollárra rúgó bevételével. A lista utolsó helyén egy Flour nevű texasi építőipari vállalat áll, s 2007-ben 16 691 millió dollár árbevételt sikerült elérnie.


A legtöbb vállalat már-már természetesnek vehető, hogy az Amerikai Egyesült Államokból került fel, Japán 64, Franciaország pedig 39 vállalattal járult hozzá a legnagyobbak listájához. A listán összesen 184 európai vállalat szerepel.

Trónkövetelők

Persze ha már azt nézzük, hogy a vállalatoknak mekkora növekedést sikerült elérniük bevételükben, illetve nyereségükben, akkor a listavezetők már messzebb kerülnek az élvonaltól. Bevétel szempontjából a legnagyobb, 353,2 százalékos növekedést az acélipari nagyvállalat, a Tata Steel érte el. Nyereség tekintetében pedig a China Life Insurance nevet viselő biztosító jeleskedett, 2006-hoz képest gigantikus, 1588,4 százalékos emelkedéssel.


A legnagyobb vesztesek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legnagyobb cégek élete ugyanakkor nem csupán "játék és mese", akadnak közöttük nagy vesztesek is, igaz, annyi veszteséget még nem tudtak felhalmozni, hogy leírják magukat a legnagyobbak listájáról. A citromlista élét a General Motors vezeti, 38 732 millió dolláros veszteségével, a kilencedik helyezett ráadásul tavaly is negatív eredményt produkált.


Még náluk is nagyobb vesztesnek nevezhetik magukat azok, akik ténylegesen lekerültek a listáról, ilyen többek között a Bear Sterns, az Electrolux, az Office Depot, vagy épp az ABN AMRO Holding.

Hol a legjobb tevékenykedni?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem