13 °C Budapest

Amikor a méret a lényeg - itt az 500 legnagyobb!

Pénzcentrum
2007. július 12. 15:00

Megint az olaj hozta a legtöbb pénzt, de persze a pénzügyi szolgáltatások is dominálnak a Fortune magazin legújabb, 500 legnagyobb vállalatot felsorakoztató listáján. Magyar vállalat nincs köztük.

A Fortune még hét évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy leáldozóban van az olajipari és autógyártó vállalatok napja, de tévedett. A 10 legnagyobból 6 kőolajkitermelő, míg másik három feldolgozó vállalat. Bár az is igaz, hogy a Wal-Mart újra elnyerte a világ legnagyobb vállalatának címét.

A második helyet az Exxon Mobil kaparintotta meg, ugyanakkor profit (39,5 milliárd dollár) tekintetében a dobogó első fokán áll a vállalat. Az olajfinomító üzletág több mint 14 százalékát teszi ki az 500 legnagyobb vállalat 21 ezer milliárd dolláros teljes bevételének.

Persze nem mindenkinek megy olyan jól az üzlet, mint eddig, így például a Ford Motor a Fortune magazin 500-as listájának 13 éve alatt először kiesett a legjobb tíz közül, ráadásul a legtöbbet vesztő vállalat címét is elnyerhette, 10 százalékos bevételcsökkenésével. A General Motors és a BP is profitcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni.

A 25 legjobb vállalati közül már nem csupán az olaj dominál, hanem a pénz is. 10 pénzügyi szolgáltatásokat végző vállalat is bekerült közéjük, emellett a lakossági bankügyletek révén több bank is bekerült a top25-be, de a privát banki szolgáltatást nyújtó pénzintézetek is jól teljesítettek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az 500 közül 162 vállalat Amerikai Egyesült Államokbeli, így még mindig az USA tekinthető a gazdasági növekedés legfőbb motorjának. Emellett figyelmet érdemel Kína is, 24 vállalattal képviseltette magát a toplistán.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem