4 °C Budapest

Amikor a méret a lényeg - itt az 500 legnagyobb!

Pénzcentrum
2007. július 12. 15:00

Megint az olaj hozta a legtöbb pénzt, de persze a pénzügyi szolgáltatások is dominálnak a Fortune magazin legújabb, 500 legnagyobb vállalatot felsorakoztató listáján. Magyar vállalat nincs köztük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Fortune még hét évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy leáldozóban van az olajipari és autógyártó vállalatok napja, de tévedett. A 10 legnagyobból 6 kőolajkitermelő, míg másik három feldolgozó vállalat. Bár az is igaz, hogy a Wal-Mart újra elnyerte a világ legnagyobb vállalatának címét.

A második helyet az Exxon Mobil kaparintotta meg, ugyanakkor profit (39,5 milliárd dollár) tekintetében a dobogó első fokán áll a vállalat. Az olajfinomító üzletág több mint 14 százalékát teszi ki az 500 legnagyobb vállalat 21 ezer milliárd dolláros teljes bevételének.

Persze nem mindenkinek megy olyan jól az üzlet, mint eddig, így például a Ford Motor a Fortune magazin 500-as listájának 13 éve alatt először kiesett a legjobb tíz közül, ráadásul a legtöbbet vesztő vállalat címét is elnyerhette, 10 százalékos bevételcsökkenésével. A General Motors és a BP is profitcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni.

A 25 legjobb vállalati közül már nem csupán az olaj dominál, hanem a pénz is. 10 pénzügyi szolgáltatásokat végző vállalat is bekerült közéjük, emellett a lakossági bankügyletek révén több bank is bekerült a top25-be, de a privát banki szolgáltatást nyújtó pénzintézetek is jól teljesítettek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az 500 közül 162 vállalat Amerikai Egyesült Államokbeli, így még mindig az USA tekinthető a gazdasági növekedés legfőbb motorjának. Emellett figyelmet érdemel Kína is, 24 vállalattal képviseltette magát a toplistán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?