1 °C Budapest

Amikor a méret a lényeg - itt az 500 legnagyobb!

Pénzcentrum
2007. július 12. 15:00

Megint az olaj hozta a legtöbb pénzt, de persze a pénzügyi szolgáltatások is dominálnak a Fortune magazin legújabb, 500 legnagyobb vállalatot felsorakoztató listáján. Magyar vállalat nincs köztük.

A Fortune még hét évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy leáldozóban van az olajipari és autógyártó vállalatok napja, de tévedett. A 10 legnagyobból 6 kőolajkitermelő, míg másik három feldolgozó vállalat. Bár az is igaz, hogy a Wal-Mart újra elnyerte a világ legnagyobb vállalatának címét.

A második helyet az Exxon Mobil kaparintotta meg, ugyanakkor profit (39,5 milliárd dollár) tekintetében a dobogó első fokán áll a vállalat. Az olajfinomító üzletág több mint 14 százalékát teszi ki az 500 legnagyobb vállalat 21 ezer milliárd dolláros teljes bevételének.

Persze nem mindenkinek megy olyan jól az üzlet, mint eddig, így például a Ford Motor a Fortune magazin 500-as listájának 13 éve alatt először kiesett a legjobb tíz közül, ráadásul a legtöbbet vesztő vállalat címét is elnyerhette, 10 százalékos bevételcsökkenésével. A General Motors és a BP is profitcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni.

A 25 legjobb vállalati közül már nem csupán az olaj dominál, hanem a pénz is. 10 pénzügyi szolgáltatásokat végző vállalat is bekerült közéjük, emellett a lakossági bankügyletek révén több bank is bekerült a top25-be, de a privát banki szolgáltatást nyújtó pénzintézetek is jól teljesítettek.

Az 500 közül 162 vállalat Amerikai Egyesült Államokbeli, így még mindig az USA tekinthető a gazdasági növekedés legfőbb motorjának. Emellett figyelmet érdemel Kína is, 24 vállalattal képviseltette magát a toplistán.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?