2020. január 20. hétfő Fábián, Sebestyén

Komoly változás a magyar szálláshelyeken: jövőre már ez is kötelező lesz


Decemberben még több mint 40 ezer turisztikai szereplő csatlakozását várják a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz, és januártól már a magánszálláshelyek, falusi turisztikai szolgáltatók, kempingek számára is kötelező lesz a napi szintű adatküldés.

Utolsó fázisához ért a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozása, decemberben már csak a legkisebb szereplőknek kell regisztrálniuk a rendszerbe, és ezzel januártól a teljes, legálisan működő turisztikai szektorból kap majd adatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség napi rendszerességgel. Könnyid László turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettes szerint történelmi léptékű a változás, mivel az eddigi tapasztalatok alapján sikerül digitalizálni egy olyan szakmát, ahol erre eddig nem feltétlenül készültek föl a szolgáltatók - mondta a szakember az InfoRádiónak.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint több mint 40 ezer egység van az országban, amely valamelyik kategóriába beillik, vagy az egyéb-, vagy a magánszálláshelyek, vagy az üdülőházak, falusi vendéglátóhelyek közé - magyarázta, hozzátéve: - van okunk bizakodni, miután naponta több százan regisztrálnak.

A Magyar Turisztikai Ügynökségnél arra számítanak, hogy december végén lesz az igazi roham, és sokan a hatnapos karácsonyi pihenő alatt is ezzel foglalkoznak majd.

Az info.ntak.hu honlapon minden regisztrációra kötelezett eléri a folyamathoz szükséges információkat. A regisztráció, amennyiben az adószám és az engedély rendelkezésre áll, interneten, néhány perc alatt végrehajtható, és az érintett megkapja azt a tanúsítványt, amivel alkalmassá válik arra, hogy adatokat szolgáltasson

- ismertette.

A vezérigazgató-helyettes szerint a legkisebb szolgáltatók népes táborát azzal is igyekszik támogatni az állam, hogy a legfeljebb 16 ágyat kiadók ingyen letölthetik és használhatják a digitális adatszolgáltatáshoz az Én Vendégszobám elnevezésű szoftvert. A beérkező anonimizált adatokat elsősorban az újabb kampányok tervezéséhez kívánja felhasználni a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Emellett a jövőben, ahogyan gyűlik az elemezhető adattömeg, tervezik azt is, hogy a magánszálláshelyek számára településszintű piaci helyzettel, átlagárakkal kapcsolatos visszajelzéseket küldjenek, ezzel is segítve a kisebb szereplőket a döntéshozásban, a piaci versenyben való helytállásban.

Decemberben azonban még az az elsődleges feladatunk, hogy minél több szolgáltatóhoz jussunk el, és segítsük a minél szélesebb körű regisztrációt

- mondta az InfoRádiónak Könnyid László. Szavai szerint a települési jegyzők segítségét is kérik a figyelemfelhíváshoz, mivel az önkormányzatoknak vannak a legpontosabb adataik a szálláshelyekről a kiadott működési engedélyek és az idegenforgalmi adóbevételek kapcsán.

Címlapkép: Getty Images

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS