A bakonyi fenyőültetvényes, Jandala Attila tanácsaival most megtudhatjuk, hogyan tarthatjuk hosszabb ideig frissen a fákat, és mire érdemes figyelni a vásárláskor.
Így készülnek az ikonikus őrségi, zselici fogások: a rég elfeledett receptek hódítanak a Balatonnál
Ahogy az ország minden tájegységén, vármegyéjében megtalálhatjuk az ikonikus helyi fogásokat, úgy Somogyban sem kell csalódnunk, hiszen megannyi egyedi finomság között csemegézhetünk - írja cikkében a HelloVidék. Milyen különleges alapanyagokból főztek a helyiek nagyszüleink, dédszüleink idejében, mi maradt meg a letűnt idők receptjei közül az utókor számára? - ennek jártak utána.
Somogyban népszerűek a gazdag levesek, ilyen például a különleges Mária halleves (balatoni halleves, azonban nem a halászlével megegyező módon készítik), vagy a zselici leves (vegyes raguleves csirkemájjal, borjú- és sertéshússal). A hagyományos paraszti konyhában is fontos szerepet játszottak az egyszerű, de laktató levesek: ilyenek a különféle tésztalevesek, aszaléklevesek, tejlevesek, a tormásleves, vagy a hajdinakásaleves (ennek mondhatni rokonétele az őrségi hajdinás vargányaleves), de más gabonafélékből is készítettek hasonló fogásokat (a hajdina egyébként jóval sokoldalúbb, ám ma már mellőzött gabonaféle, mint azt gondolnánk: készülhet belőle kása, gombóc, sőt, még rétes is). A főzelékek is népszerű hétköznapi ételek: ilyen például a tökfőzelék vagy a babfőzelék (a babot a térségben népiesen borsónak is nevezték).
A főételek között – mivel jelentős borvidéket találhatunk a térségben – gyakran találkozhatunk musttal vagy borral készített pecsenyékkel és más sertéshúsokkal, különféle káposztás egytálakkal, de nyúlhúsos ételeket is szívesen készítenek – ugyanígy halételek is gyakran szerepelnek a menün, hiszen mégis csak a Balatonnál járunk. Nem csak nevében különleges helyi étel az opresnya: egy olyan paprikás pogácsáról van szó, amit suhintott krumplilevessel szokás fogyasztani. Érdekes elnevezésű étel a bocspor is, ennek receptje a HelloVidék teljes cikkében olvasható.
Helyi édes és sós tésztaételek
Az egyszerű hagyományos ételek közé tartozik a törött bab (törött borsó), a lisztes terc vagy a dödölle (gánica), ha pedig valamilyen somogyi desszert után áhítozunk, érdemes számolni az izgalmas helyi rétesekkel (pl. hajdinarétes, kőtt rétes vagy tökös-mákos rétes) és bélesekkel (ilyen a csacskanica névre hallgató káposztás béles). Szintén egyszerű desszertek a repenyacska (kemencében sült kelttészta) vagy a különféle, lekvárral pettyezett (ezt macskatiprásnak is nevezték) prószák (a kukoricaprósza például nem csak nagyon finom, hanem gluténmentes is, ugyanúgy, ahogy a kölesből készült sütemények).
Fontos szerepe van a somogyi településeken a fent említett desszertek mellett a fánknak is, amelynek – ahogy az ország más részein is szokás – több típusát is előszeretettel készítik (pl. szalagos fánk, forgácsfánk). Régen a legtöbb háztartásban sütöttek dagasztott kovászos kenyeret, de emellett a különféle lángosok, például a langalló (vagy pompos) is gyakori vendégek voltak a család asztalán. Ünnepi alkalmakon a kukoris nevű fonott perec vagy a főtt-sült perec receptjei is előkerültek, de a diós, mákos kalácsok, patkók is közkedveltek voltak.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








