6 °C Budapest
Budapest, 2015. augusztus 20.Jókuti András gasztorblogger felvágja Magyarország cukormentes tortáját az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a Várkert Bazár elõtt felállított színpadon 2015. augusztus 20-án. Magyarország cukormentes tortája idén a Barackos buboréktorta nevet viseli.MTI Fotó: Kallos Bea

Jókuti "Világevő" András: Kettős válság elé nézünk, az emberek lemondanak az étteremezés „luxusáról”

2022. november 22. 09:59

Sokan „csillagesésről” beszélnek a közelmúltbeli Michelin Guide kapcsán, amely több hazai éttermet is kitüntetett. Jókuti András, étteremkritikus, a Világevő blog írója árnyalja a képet a Pénzcentrumnak. Interjú

Pénzcentrum: Mi a Michelin kalauz – ma már több mint 100 éves – sikerének titka?

Jókuti András: A Michelin – más nemzetközi kiadványokhoz képest - mindig nagy hangsúlyt fektetett a hitelességre. Egyedülálló abban is, hogy a világon a legjobban tudja standardizálni az elvárásait. Természetesen ők sem hibátlanok, de talán az egyetlenek, akik a gyakorlatban is megvalósítják az egységes elvet a kiadványukban. Elképzelhetjük, mennyire nem könnyű összehasonlítani egy japán szusizót egy francia bisztróval és egy esztergomi étteremmel. Vagyis a Michelin létrehozott egy nemzetközi szabványt, amit igyekeznek az egész világon konzekvensen alkalmazni. A kissé konzervatív hozzáállásuk a biztonságra törekvésből ered: a csillagokat a nagyon megbízható, konzisztensen, kiegyensúlyozottan működő éttermek kapják. Fontos, hogy nincsenek összefonódásaik az itthoni éttermekkel, ezért tudnak elég objektívek lenni. 

A szakma nagy áttörésnek tartja az ez évi hazai nagy „csillaghullást”. Mit gondol erről?

Itthon voltak ennél optimistább remények, én magam is több csillagot osztottam volna ki. Megfontoltam volna még a Kreincbacher Birtok éttermének, az őriszentpéteri Pajtának, a villányi Sauska 48-nak, Budapesten a Máknak, Laurelnek, az Arany Kaviárnak. Így viszont  megnyugtató a jövőre nézve, hogy komoly aspiránsok vannak még tartalékban. Mindenképpen örömteli, hogy előre mentünk, hiszen mindig vannak országok, ahol megáll a „csillagesés”, vagy akár csökken az elismerések száma.

A hét étterem után kilencre növő szám örvendetes fejlemény.  Nagyon jó hír a két vidéki csillag, bár – ahogy említettem – itt is legalább 3-4-et vártam.  A vidékiek esetében az is pozitív, hogy turizmusgerjesztő hatásuk lesz. Emellett a helyi munkaerőnek is óriási motivációt jelent. Egy vizilabdás fiú álmodozhat a világbajnokságról és most egy vidéki fiatal szakács is kapott egy távlati célt. Fantasztikus eredmény, hogy a tatai Platán először bekerülve egyből két csillagot kapott, annak ellenére is, hogy Pesti István neve nem volt ismeretlen az ellenőrök számára.     

Nagyon örülök, hogy Közép-Kelet-Európában megint Budapest a „piacvezető” 11 csillaggal, ahogy 2010-ben is nálunk lett először csillaggos étterem a régióban. Bár Szlovénia meglepően jól teljesít a kalauzban.

Mit hiányol?

Hiányoznak a Bib Gourmand-ok. Vidéken most van hat egység, de a fővárosban vagy csillag van, vagy csak ajánlás. Ez azért kár, mert a helyi közönség inkább a Bib Gourmand éttermekbe jár, vagyis a középkategóriából nem állunk jól. Nehéz megfizethető és tisztességes éttermet találni. Ez korrelál a hazai középosztály helyzetével, akik most inkább fűtenek, mint étterembe járnak. Éppen beindult volna egy komolyabb étterembe járó trend, de sajnos a gazdasági problémák miatt ez megtorpan, a közeljövőben biztosan visszafelé megyünk. Jó hír ugyanakkor, hogy a közönségben az elmúlt években megnőtt a hajlandóság, tehát az anyagi nehézségeket után lesz mire építeni.

Mi várható a közeljövőben?

Kettős válság elé nézünk: az éttermek költségei az egekbe nőnek, ezzel párhuzamosan a vendégek vásárlóereje is csökken. Az emberek az elsők között mondanak le az étterembe járás „luxusáról”. Nagyon nehéz időszakra várok, a decemberi hullám után az év elején – véleményem szerint - az éttermek harmada le fogja húzni a rolót. Sajnos a legtöbbjük végleg. Lesz néhány új belépő, de ők hamar rájönnek, hogy ez egy nagyon nehéz pénzkereset.

Sajnos a szakmából elpályázó, vagy külföldre távozó séfek, szakácsok hiánya hosszú távon is érezhető lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közép-, hosszútávú jövőt lehetetlen megjósolni. Sajnos Budapesten még mindig a turisták tartják el a fine diningot.  A legkiegyensúlyozottabb helyen is 50% a részarányuk, de van, ahol 90%. Ez a közeljövőben biztosan nem fog javulni. Mindez nagyon bizonytalan helyzetet eredményez, hiszen egy újabb járványhullám miatti lezárás (akár csak egy utazási korlátozás) bedöntheti a szektort.   

Mi a helyzet a fine dining „alatti” területen?

A street food ma már természetessé vált, rengeteg egyszerű hely működik a városban, ami nagyon pozitív fejlemény, mert behúzza a fiatalokat a gasztronómia világába. E téren még mindig a pizza és a hamburger dominál, de megjelent az ázsiai, közel-keleti kínálat is. Amit továbbra is hiányolok, az a magyar street food vonal, jó lenne, ha többen építenének erre. 

Hogy áll a gasztronómia a világban?

Nyugat-Európában az izmos középosztály eltartja a jó helyeket. Ott pezsegnek az éttermek. Nem látni üres helyet, vagy lehúzott redőnyöket. Még mindig a skandináv konyha a nagy divat. A fenntarthatóság, természetközeliség, az egyszerű design, közvetlen kiszolgálás.  A lényeg nem az ételeken, hanem a filozófián van. Ezt a gondolodást vette át néhány itthoni hely is, mint a Pajta, vagy a Salt. Természtesen tartja magát a hagyományos olasz, francia, spanyol konyha, akik remekül megélnek a saját közönégükkel és hagyományaikkal.

Fotó: Kallos Bea, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm