mountain pass on the Adriatic coast, southern Croatia

Hiába a horror drágulás: így még olcsón lejuthatsz a horvát tengerpartra 2022-ben

2022. június 23. 10:03

Ahogy minden, úgy a nyaralás ára is megdrágult idén: alsó hangon 10-15 százalékkal többet kell fizetni érte a tapasztalatok szerint. A költségek lefaragásának több módja is van: mint kiderült, nagyon nem mindegy, hogy milyen közlekedési eszközzel vágunk neki az útnak.

Egy tavaszi felmérés szerint a magyarok fele tervez csak külföldi nyaralást idén, a legnépszerűbb úti célok továbbra is Olaszország, Horvátország, Görögország és Törökország. Míg utóbbi kettőbe rendszerint repülővel érkeznek a magyarok, addig az Adria olasz és horvát partjai egyéb közlekedési eszközökkel is megközelíthetőek, például autóval, vonattal vagy éppen busszal.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, mivel az utazási szektor meglehetősen összetett, a drágulás mértékét is nehéz egzaktan meghatározni, de megközelítőleg 5-15 százalékos áremelésről beszélhetünk a nyaralások esetében. A Pénzcentrum most annak járt utána, a három közül melyik a legtakarékosabb utazási mód, ha Horvátországnak vágna neki egy négytagú család.

Vonattal Splitbe

Az Adria IC egyenesen a tengerpartra, Split központjába, az óváros és a kikötő közelébe érkezik, légkondicionált, csendes futású kocsikkal. A Budapest és Split közötti 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni, hiszen a vonat éjszaka megy.  

Forrás: MÁV
Forrás: MÁV

A vonat június 10. és szeptember 24. között közlekedik, a főszezonban heti 3 alkalommal, az elő- és utószezonban heti 2 alkalommal:

  • Főszezonban (június 19. és augusztus 29. között) Budapestről kedden, pénteken és vasárnap, Splitből hétfőn, szerdán és szombaton indul.
  • Utószezonban (augusztus 29-től szeptember 24-ig) Budapestről kedden és pénteken, Splitből szerdán és szombaton indul.

A családoknak, baráti társaságoknak a fekvőhelyes kocsik 4 vagy 6 ágyas fülkéi jelentenek kedvező árú, de mégis kényelmes és biztonságos alvási lehetőséget, míg a párokat és a kisebb családokat az 1-3 ágyas hálókocsi-fülkékben egy különleges gördülő szállodai szoba élménye várja.

Családi fülke: a gyerekekkel utazók a készlet erejéig saját fekvőhely-fülkéket is foglalhatnak 179 €-ért! A családi fülkét 2-6 utas veheti igénybe, melyből 1-4 fő utas lehet gyermek, és 1-4 fő utas felnőtt.

Egy odaút a családnak tehát legolcsóbban 6 ágyas fülkében 146 euróba kerül, ami 58 400 forint, összesen 116 800 forint oda-vissza.

Autóval Dalmáciába

Szintén Splitbe küldjük most el fiktív négytagú családunkat, hogy segítségükkel illusztráljuk, hogy a leggazdaságosabb lejutni a tengerpartra. Ha a Pénzcentrum szerkesztőségétől indulnak, a 754 kilométeres utat saját autóval várhatóan 7 óra 43 perc alatt teszi meg a család, de érdemes inkább 8,5 órával számolni, ki tudja mi lesz a határon, és pihenni is csak kell útközben.

NAV Gépjárművek fogyasztási normáiról szóló tájékoztatása szerint átlagosan 8,6 literes fogyasztással lehet számolni egy személygépjármű esetében, így mi is ezt tesszük most: így az 1508 kilométeren 130 liter benzinre egészen biztosan szükségünk lesz, amit az októberig még velünk lévő benzinárstop miatt 480 Ft/liter áron kaphatnak meg itthon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel Horvátországban is benzinárstopot vezettek be nemrég, ezért a helyzet most egy kicsit árnyalt: a horvát kormány az autópályák kivételével két hétre rögzítette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján. A rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozik, a prémium üzemanyagok szabadárasak maradnak mindenhol. Az eurosuper 95 árát 13,50 kunában (715,50 forint), az eurodízelét 13,08 kunában (693,24 forint) határozta meg a kabinet.

Az egyszerűség kedvéért számoljunk most ezen a két hétre rögzített áron, 50 litert magyar áron, 80-at pedig horvát áron. Eszerint az összes benzinköltség 24 000 + 57 200, azaz nagyjából 81 ezer forint lesz. Lenne, ha nem számolnánk hozzá az autópályadíjakat, ami még 225 kuna, 12 ezer forint.

Egy átlagos fogyasztású autóval le- majd hazajutni tehát 93 ezer forint körüli összeg, olcsóbb mint a vonat a 4 fős családnak.

ProTipp: Ezt a költsget úgy tudod még lejebb faragni, ha a határ előtt még a magyar oldalon csurik megtankolod a kocsit, kb 20 liter fér még bele: kb még 5 ezer forintot tudunk fogni a különbségen. 

Busszal Horvátországba

Persze aki bírja, az busszal is nekivághat a tengerpartnak, a Flixbus járatain egy átszállással 12 óra alatt lehet eljutni Splitbe, a jelenleg elérhető legjobb ár

4 főnek oda-vissza 89 600 forint, tehát nagyjából az autózás áraival van egy szinten.

A Volánbusz Adria expressz járatainkkal 2022. június 17-től 2022. augusztus 28-ig minden héten pénteki indulással utazhat Horvátország legszebb városaiba. Porec-ig a Csobbanójárat 12 900 forintba kerül oda-vissza. Az Adria expressz elnevezésű autóbusz-járataikkal – budapesti, siófoki és nagykanizsai indulással – Rijeka, Optija, Pula, Rovinj és Poreč érhető el. A volán autóbuszai péntek esti indulással augusztus végéig hetente közlekednek, és 22.400 Ft-tól érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem