29 °C Budapest
Zlatni Rat Beach. Golden cape. Bol town. Brac Island. Split-Dalmatia county. Croatia.

Alig ismert szabály szedi áldozatait Horvátországban: magyaroknak is repülhet a gigabírság

2021. június 10. 05:52

Idén nyáron is rengeteg magyar tölti a horvát tengerparton a szabadságát. Közülük sokan horgászfelszerelést is visznek magukkal a kiruccanásra. Fontos hangsúlyozni, hogy a horgászengedélyt mindenkinek kötelező kiváltani a déli szomszédunknál is! Ha engedély nélkül horgászunk a horvát tengerparton, és elkapnak az ellenőrök, akkor 3 ezer kunás bírságot is kiszámlázhatnak.

Csendesedik a járvány harmadik hulláma, indulnak a nyári szabadságok, a magyarok pedig útra kelnek. A Pénzcentrum felméréséből korábba kiderült, hogy a válaszadók mindössze 9,5 százaléka nem utazik idén sehová: 19,6 százalék belföldön és külföldön is tervezi a vakációját, csak külföldre a válaszadók 15 százaléka megy. 

Hagyományosan kedvelt úticél a magyarok körében az Adria: rengetegen vehetik célba idén is a horvát tengerpartot. Azonban egy a magyarok által alig ismert szabály miatt könnyen keserűvé válhat a nyaralás:

a hatóságok akár 3000 kunára (mai árfolyamon kb. 138 ezer forintra) is megvághatják azt, aki engedély nélkül horgászik a horvát tengerparton.

És hogy ez hány embert érinthet? A Magyar Országos Horgász Szövetség adatai szerint itthon évente átlag 700 ezer ember váltja ki az engedélyét. Sokan pedig a nyaralásra is bepakolják a cájgot (vagy helyben vesznek valami horgászkészséget), hogy kipróbálják a tengeri horgászatot is. Viszont tévhit, hogy ehhez nem kell semmilyen engedély, ugyanis nem horgászhat bárki szabadon a horvát partszakaszon!

Akár a partról, akár csónakból, akár kis zsebpecával kergetjük a halakat, mindenképpen kell engedélyt váltani. Ami viszont jó hír, hogy ehhez nem kell még horgászvizsga sem, és gyakorlatilag az összes szakboltban ki lehet váltani, de akár az interneten is megvehetjük.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árak pedig nem is olyan borsosak, főképp a büntetés mértékéhez képest:

  • a napijegy 60 kunába kerül, ami kb. 2800 forint,
  • a háromnapos horgászengedély 150 kuna, kb. 6950 forint,
  • és vehetünk akár egy hetes jegyet is, ami 300 kuna, átszámolva nagyjából 13 900 forint.

Úgyhogy nem éri meg kockáztatni, inkább szánjunk rá egy kisebb összeget, minthogy elkapjanak az ellenőrök, és érkezzen a gigabírság! Általában nagyobb horgásztúrákat szervező cégek már gondoskodnak az engedélyekről is, de azért érdemes rákérdezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?